Оставки в Австралия заради скандала с изнасилвания

Главният прокурор и министърът на отбраната се простиха с постовете си
29 мар 2021 11:33, Петя Славова
14
Оставки в Австралия заради скандала с изнасилвания
Премиерът на Австралия Скот Морисън. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Австралия Кристиан Портър и министърът на отбраната Линда Рейнолдс подадоха оставки на фона на скандала с изнасилвания. За кадровите промени съобщи премиерът на страната Скот Морисън, цитиран от телевизия SBS.

Мястото на Портър, който ще стане министър на индустрията, науката и технологиите, ще се заеме от Микелия Кеш – настоящ министър на въпросите на заетостта, професионалната подготовка, малкия и семеен бизнес, съобщава БГНЕС. Отбраната ще бъде оглавена от министъра на вътрешните работи Питър Датън. Бившата министър ще смени Стюърт Робърт на поста министър на държавната администрация.

Още по темата

Скандалът около главния прокурор започна в края на февруари, когато стана известно за сигнал за изнасилване, случило се в сградата на австралийския парламент през 1989 г. по време на учебни дебати с участието на ученици от горните класове.

В него се съобщава, че 17-годишният тогава Портър е изнасилил 16-годишна ученичка. Той отрича обвиненията. През март главният прокурор заведе дело срещу телевизионната и радиокорпорация АВС за материала, който съдържа лъжливи обвинения за изнасилване преди 33 години.

Що се отнася до Рейнълдс, през февруари стана известно, че в нейния кабинет през март 2019 г. член на управляващата Либерална партия е изнасилил служителка на министерството. Министърът призна, че са й съобщили за изнасилването, но отхвърли предположенията, че от страна на ведомството е оказван натиск върху потърпевшата да запази в тайна инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом все още си го спомня отпреди 33 години, явно добре се е справил.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е момента Боко да осъди Мата Хари (Мата Космата), но сигурно не е за показване:)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност девойката някой е спонсорирал за да се присети че преди 33години е била изнасилена!Дори и да не го докаже с Главният прокурор е вече свършено,подал е оставка и с този случай трудно ще бъде прокурор!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нашия СиднЕЙ изнасилва своя Вомбат дето сключи брак с него скоро но не се намесва никой защото това се водело ,,семеен въпрос,,
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадев всяка вечер му водят 12 годишни девственици и никой нищо
3
2
 
17
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Ми то така всяка може да каже че съм я изнасил 90те години или 2000-те когато съм бил млад и тийнеджър!Значи всяка съученичка дето съм щипнал в училище по дупето може да ме съди ,няма давност така ли ????Всички мъже сме изнасилвачи ,без значение !Metoo# е социално инженирана хава на кулководите да всеят бразда между половите ,сега мъжете ще ни е страх изобщп да се забъркваме с жени ,в следстие по малко деца и бракове и депопулация,елементрано е бе хора ,многофронтова атака срещу човечеството!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тях оставки. При нас същите плачат и за затвор, обаче си лешперят на свобода, че дори и длъжности си заемат и с власт разполагат.
1
5
 
8
 
! Отговори
кога преди 3 години
Кога ще има оставки в България за това и за други престъпления? Хр. Иванов е засега единственият министър, който сам си подаде оставка, защото Боко Тиоквата излъга и спря съдебната реформа. Запомнете единственият досега подал сам оставмака заради неизпълнено обещание към избирателите, провалено дори не по негова вина.