Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия

Полицията издирва двама с по няколко паспорта, включително руски
Обновена: 17 апр 2021 22:34 | 17 апр 2021 22:30, Веселина Йорданова
221
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия
Снимка: БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха днес премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама души.

Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

ТАСС допълни, че според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Чешката полиция съобщи днес, че издирва двама мъже с по няколко паспорта, включително и руски с имената Александър Петров и Руслан Боширов, предаде Ройтерс.

Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който мисли, че Русия ще взривява складове в някаква третостепенна европейска държава със затихващи функции трябва да се прегледа при психиатър.
93
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно очаквано повечето русофобски коментари са злобарско-пpocтaшки, толкова елементарни, че дорирекламния постинг "вижте мойта тийн ***а" е няколко нива по-адекватен и по-разумен.
92
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия бавно и тържествено под мъдрото ръководство на Путин се самоликвидира.
91
5
 
6
 
! Отговори
Неадекватно преди 3 години
И сега какво? Чехите ще чакат нов руски терористичен акт за да закрият руското посолство ли?
90
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвате ли мащаба на акцията, това са координирани действия в няколко страни. Казвам го без да имам симпатии към режима в Русия. Много ме притеснява фактът, че се върви към ескалация и България е твърде близо, а Америка - далеч, далеч. Ще похвърлят няколко бомби и ще си тръгнат, а после НИЕ трябва да живеем с последствията. Недай си боже пак да тръгнат да делят земята в някакъв момент, ЕС ще ни зареже за една нощ и ще си останем чисто сами.
89
17
 
17
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Абе тия руснаците вече никой ги неще.Болни мозъци ,сеят само некадърност и омраза.
88
8
 
16
 
! Отговори
Е преди 3 години
Как пък все на братушките им се случва бе, пууу... ! ...Ама те нали не са такива хора !
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха-ха-ха...Горкия. Дано някога се оправиш, но .... едва ли.
86
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само в Източна Европа гонят руски шпиони.Гонят ги отвсякъде.На света му писна фашистка Русия.Нейната агресия мина вече всички граници.Вече 100 гоини няма съсед на Русия, който да не е нападан.Когато едно куче побеснее като Русия го застрелват.
85
6
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
До Анонимен 91 : Истинските комлексари са като теб. До момента нямам случай ,,богаташи" като теб да не плачат със сълзи когато им правя ревизия - пълна противоположност на ,,самочувствието", което демонстрират пред жени с леко поведение, когато се хвалят колко са велики. Само една малка тематична ревизия и сте ревнали.
84
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът не върви на добре. В Източна Европа гонят руски дипломати. Мирише на война и в тази война пак ще сме от губещия лагер, ако оцелеем. Май скоро ще ни превърнат в пушечно месо, а братята американци ще ни гледат сеира
83
11
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
В България и мафията руска. Чичо Венци ходеше с червена разтегната от бидона му тениска с надпис "СССР".
82
9
 
13
 
! Отговори
до 100 преди 3 години
Какви интереси?Изобщо Чехия, която е член на ЕС си има достатъчно обвързаности, та да се интересува от Русия.Но Русия колкото и да се репчи се интересува от ЕС.Да не говорим, че непрекъснато има някакви претенции към всички.
81
8
 
14
 
! Отговори
Полша - Русия 3:5 преди 3 години
Преди няколко дни Полша изгони трима руски дипломати. Интересно е, че в отговор Русия изгони петима полски дипломати. Ако сега Русия реши да спази същата пропорция и да изгони 30 чешки дипломати, нищо чудно да се стигне до там, че защитата на интересите на Чехия в Русия да бъде поета от посолството на някоя трета страна.
80
10
 
26
 
! Отговори
До 96: преди 3 години
Да се пише, че в Русия през 2021 има комунизъм може само един голям пpocтaк.Никаква еволюция няма в Европа, а тотална деградация.Деградация на населението, деградация на ценностите, деградация на икономиката, деградация на всичко.След 50 години Европа ще бъде сбирщина от кафеви мюсюлмани, а бялото население ще бъде тероризирано малцинство.
79
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На цяла Европа и писна да търпи и гледа умствено изостаналото си дете - раша.Кога руснаците ще се събудят и ще излязат от 100г си сън. Трябват нови хора , проевропейски, християни, европейци.
78
13
 
8
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Руснаците не могат да спрат американски кораби в Черно море. Босфорът принадлежи на Турция, а също и на НАТО. Има конвенция, която определя колко кораба на година от нечерноморски страни могат да влязат в Черно море и за какво време.
77
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия комунисти още си играят на война и шпионски истории. Европа отдавна еволюира в това отношение, а братушките малко като Северна Корея и Иран. Жалко, защото в миналото имаха и култура и литература, и изобретения. Сега само тровят противници на режима и се въоръжават
76
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93"вашите кораби незабавно ще бъдат потопени."Русофилските небивалици от паралелната им реалност са забавни за четене ...Поглед в съзнанието на един умствено недобре човек винаги е нещо интересно (макар и понякога да е стряскащо и даже отвратително).
75
5
 
8
 
! Отговори
Амиии... преди 3 години
И в България са замесени.