Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ

Буяр Османи: Имаме искрено и позитивно отношение
Обновена: 3 май 2021 17:38 | 3 май 2021 17:37, Веселина Йорданова
137
Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ
Буяр Османи. Снимка: БГНЕС, архив

Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона (на Западните Балкани).

Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия Алсат М.

Още по темата
Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство, каза още Хайко Маас.

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
10
 
! Отговори
защо преди 2 години
А мерси. Миналия век два пъти ни помагаха...
52
2
 
17
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Направо викнете Дойче Веле да ни пише историята, както я написа за Батак!
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето пример Захарова е мома. Направи ли брак с българин става гражданка на България и ведна е гражданка на ЕС. Сега стой в Кремъл и, и пълнат главата с глуподти как да замазва мърсотиите на руските шпиони из ЕС.
50
1
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
Докато нашите партийки се карат кой да вземе кормилото на властта и да захапе кокала. Северомакедонските политици обикалят из цяла Европа последния месец, за да трупат дивиденти в полза на новоизлюпената Република Северна Македония. Така както е тръгнало, като нищо ще ни се наложи да обявим че в България има 2 млн. Македонци и нито един Българин.
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво месене на Германия във външната политика на България. АБСОЛЮТНО НЕ. Нито на която и да е друга държава. Защото никой не знае и на практика не се интересува от историческата истина в региона. само им дай да се правят на не знам си какви, вече и аз не знам как да го нарека. Няма какво да се обсъжда, или така наречените македонци приемат българската си история до 1945г. или да го духат. Точка по въпроса. Европа няма работа тука и няма какво да се меси.
48
2
 
17
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Мъкедонците са забравили да кажат на германците ,че са фашисти и окупатори...
47
1
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
До Професор ПръцЧовека е хетеро и си търси приятелка, но е зле финансово ! Трябва финансово да се оправи !
46
0
 
0
 
! Отговори
До теб преди 2 години
Човека е хетеро !
45
1
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Германия кога ше оправи живота , който е в България ?
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За македонците ние сме най-долни фашисти, а как изобщо разговарят с германците!?!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди местния жител да се нарече европеец, изродените от българския народ по Титова повеля жители на Македония трябва да се осъзнаят, ако ще това да продължи 100 години!България си в ЕС и няма за къде да бърза.
42
3
 
3
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
До Друга темаКъв е тоз Живко бе?Ще му направим деца,ако няма...и това е помощ...
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свестният руснак сам ще се откаже от руското или съветско гражданство. Ще иска Българско. Става гражданин на ЕС. Няма да вади скришом разни паспорти от гащите , а ще си живее спокойно.
40
1
 
1
 
! Отговори
Андонис Самарас преди 2 години
ДА ЖИВЕЕ БРАТСКИТЕ НАРОДИ НА ГЪРЦИЯ, РОССИЯ, СЕРВИЯ И ФИРОМ !
39
2
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Извинете, може ли хора да помогнат Живко от Варна да има бъдеще и да има приятелка ?
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква помощ, кви пет лева! За македонистките тикви Германия и България са фашисти.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да помага . България е в НАТО и в ЕС. Русия не е нито в НАТО нито в ЕС. И пречи на българите по външната политика.За това Русия е вредна за България.. Колко по далеч по добре.
36
0
 
14
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Бг-политиците да не предават никога националните интереси,няма нужда от нови предателства....Германците ги боли *** за Мъкедония,гледат къде да си разположат лидълите и кауфландите и да извличат печалби...
35
2
 
11
 
! Отговори
USE преди 2 години
Най-добре ще да е Европа да стане една държава, държавите щати (или провинции), английския официален, местния жител - европеец, валута евро, едно правителство, една армия! Това ще е най- мощната държава в света! САЩ, Австралия, Азия ще ни дишат прахта! Това ще е нов свят според мен! Без това всички сме европейци!
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов все се биеше по гърдите и казваше,че благодарение на него по времето на българското председателство е задвижил въпросът Македония да влезне в ЕС. Но не си направи сметката,че преди това не е договорил нищо от договора за добросъседство. И сега цяла Европа ще ни извива ръцете да махнем ветото. Браво Бойко. Пълен провал. И македонците те надхитриха. Да си беше подписал договор който ни устройва пък после ги бутай в ЕС. Гърците се сетиха ама при теб няма толкова акъл.