Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ

Буяр Османи: Имаме искрено и позитивно отношение
Обновена: 3 май 2021 17:38 | 3 май 2021 17:37, Веселина Йорданова
137
Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ
Буяр Османи. Снимка: БГНЕС, архив

Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона (на Западните Балкани).

Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия Алсат М.

Още по темата
Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство, каза още Хайко Маас.

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКато я натиснат от тук-оттам и България ще клекне, перченето беше до изборите. Българите са по презряни в ЕС от последния бежанец и арабин, тръгнали уроци по ЕС да раздават!
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво има да се решава? Ние им сложихме на макетата вето и те знаят нашите изисквания. Когато си научат уроците и са готови за ЕС, да дойдат пак да говорят. Ние можем да чакаме и 50 години, докато си научат уроците. Немците да не се месят в този спор, а да си гледат немските проблеми, които не са никак малко.
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия като член на ЕС е длъжна да бъде солидарна с България, която също е член на ЕС. Ако ще защитават интересите на кандидатите вместо на членовете, то тогава да се пръждосват и да ни оставят сами да си решаваме проблемите.
70
4
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Колкото ние им помогнахме през ВСВ с евреите, така и те сега на нас с македонците
69
2
 
10
 
! Отговори
... преди 2 години
Мда... Новата патриотична коалиция ще гони 10% през юли. То като че ли си е направо задължително това да стане. Тези нагли хора нямат срам! Нали не мислите, че ходят да досаждат на чиновниците ей така, със сладки приказки. Не, те не само ходят, те СЪЩЕСТВУВАТ за да клеветат България! това трябва да подразбира, когато се споменава за поредното "посещение" на северномакедонски политици в западни държави!Друг е въпросът, че въобще трябва да спрете да ги публикувате тези! България вече ги ненавижда
68
2
 
17
 
! Отговори
Това е работа на САЩ преди 2 години
Германия няма право дори да си управлява уж нейните територии.Немците се правят на маймуни, ама цирка го стопанисва друг. Understend? You stend under.
67
1
 
14
 
! Отговори
А кой я е канил? преди 2 години
И какво разбира тя от тях, като победена през 1945 г.? Как да се предаваш?Все пак, още е държава с ограничен суверенитет след II-та Световна Война. Ромите в пакистан(нарочно ги пиша с малка буква) имат право на собствено ядрено оръжие, за да има баланс с Индия.Германия няма такова право? Само ако външна сила/друга държава има база може.Иначе, германците, отдавна да са превзели света. И да са създали Novus ordo seclorum.
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аде нЕма нужда дой.овците да ни помагат, че през 20-ти век два пъти ни помагаха и после все бяхме от страната на булката.
65
11
 
6
 
! Отговори
НЯМА ПО ГОЛЯМ ВРАГ преди 2 години
ОТ СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯС ВЕЛИКАТА НИ АРМИЯ ЩЕ ГИ СМАЖЕМ ЗА 1 СЕДМИЦАИ ТЕ ГО ЗНАЯТ НАЙ ДОБРЕМАКЕДОНЕЦ И СЪРБИН Е НАЙ ДОЛНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ , НЕКА ГИ ЗАЛИЧИМ И ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ВИГАГИ ЩЕ БЪДАТ ПОБЕДЕНИНАТО Е ЗАД НАС А ВИДЯХМЕ КАК РУСИЯ ПОМОГНА НА СРЪБСКИТЕ МЮСУЛМАНИ И КОМУНИСТИРАЗВАСОВАХА ГИ КАТО КОЛЕДНО ПРАСЕСТРАХЛИВЦИ ПЕРВЕРЗНИ
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АЛБАНИЯКои сте "вие" и какво като сте в НАТО??? И точно с вас няма как да сме братя!
63
7
 
10
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Не ви щем помощта. Вземете си и Борисов.Да спят двамата с Меркел на официалните събития.
62
2
 
26
 
! Отговори
i'm преди 2 години
Спорове между България и РСМ няма! РСМ се опитва да си създава история и то за сметка на България!
61
13
 
2
 
! Отговори
АЛБАНИЯ преди 2 години
БРЯТЯ АКО СЕ ОБИДИНИМ СРЕЩУ ДОЛНОПРОБНИТЕ СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯЩЕ ГИ СМАЖЕМ СА 2 СЕДМИЦИНИЕ СМЕ В НАТО РУСИЯ САМО ЩЕ ГЛЕДА КАК *** ИЗМИРАТНЕКА ГО НАПРАВИМ БАЛКАНИТЕ СРЕЩУ ВРАГОВЕТЕ НА БАЛКАНИТЕНЕКА ПОКАЖЕМ КОЙ СМЕ НИЕ
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До39. Близки народи да ни гърците ходиме на море, копуваме имоти. Близки са ни северно македонците продават ни зеленчуци , наденици, сръбите също продават ни боровинки, скара. От румънците караме коли и др.
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 62Ми щото не можем сами да се оправим, е те затуй! Ако се бяхме споразумели без да се дърляме, Германия щеше само да ни ръкопляска!
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия - некомпетентни хора.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо, впрочем, някой трябва да помага за спорните въпроси на България?Ние някаква незвисиомост имаме ли още? Германци ще ни оправят с макетата, американци ще ни казват с кого да търгуваме, ЕС ще ни поучава как и с какво да се храним, с какво да се ваксинираме, с кого да се събираме????Ние на кого сме васали, по-точно? Питам за НАС, не за политиците ни! Аз все още правя разлика м/у българския народ и политиците му!
56
2
 
8
 
! Отговори
македон преди 2 години
стига вече да ги изтрият от европа ЧЕ ТАКАВА НАГЛОСТ НЯМАкъдето албанците ще им покажат как стоят нещатазабравете за тази паплачтолкова българи измряха за тях , че това е срам за насда защитаваме пачаври който се гаврят с нас и нашата историяДА ЖИВЕЕ АЛБАНИЯБРАТЯ ПОМАГАЙТЕ ЧЕ ТОВА СА СРЪБСКИ ПАЧИ
55
3
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КВИ СА ТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ И ЦЯЛ ЖИВОТ С ТЯХ ЛИ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55. Северно македонците може да обикалят. Но предишните макефонци си взеха българско гражданстео. А античните македонци са по целио Свет.