Предлагат 30 км/ч в райони с коли, велосипедисти и пешеходци

Експерти предлагат да бъдат направени законови промени
22 май 2021 12:50, Ния Христова
106
Предлагат 30 км/ч в райони с коли, велосипедисти и пешеходци
Снимка: Pixabay
Експерти предлагат да бъдат направени законови промени, с които да се ограничи скоростта до 30 км/ч в районите със споделено движение на автомобили, велосипедисти и пешеходци в градовете, предаде БНР.
 
Предложението идва по време Шестата седмица за безопасност по пътищата, обявена от ООН под наслов „Улици за живот“.
 
Инициативата е организирана с цел да се привлече вниманието на властите към намаляването на скоростта в контекста на Десетилетието на действие за пътна безопасност, казва Етиен Крюг от Световната здравна организация.
 
"След първото десетилетие на кампанията видяхме сериозен спад на смъртността на пътя в някои държави - между 20 и 50 %. Ключът към тези постижения беше политическата воля.  Така че в началото на това десетилетие сме убедени, че можем да постигнем заложените 50 % намаление на смъртността по света, като променим транспортната система от такава, базирана на автомобилите, на система, която е по-здравословна. Ходенето пеша, колоезденето и общественият транспорт трябва да заемат повече място в транспортната система".
 
Необходимо е да се създадат нискоскоростни улици в градовете с ограничение от 30 км/ч, съветва Алина Бурлаку, главен транспортен експерт в Управлението на пътната безопасност към Световната банка.
 
"Ако намалим скоростта само с 2%, бихме спасили над 100 000 живота, загубени в катастрофи всяка година. Представете си ефекта, ако намалим скоростта с 10 % - ще спасим над половин милион животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
B_L_U_E преди 2 години
В кварталите ограничението е до 50км/ч. Правилото за жилищна зона(до 20км/ч) важи само на местата, където е обозначено със знак "Д15 Начало на жилищна зона".
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгаризацията е балсамът за простотията, простащината и нейната арогантност.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А самите велосипеди са 80% дтогирани и въртят бясно и опаснопо ътотоари и сред деца и т. н. в парковете.Когато властта тръгне с колелета и с обществения трснспорт, тогава и бг маса ще се превъзпита. Досега колко висши джипа са ни впечатлили с учтивост и скромност?
14
4
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Това предложение е сравнимо с Криви и Прави Крастваци .Този човек да не е работил в ЕС , ЕК преди ООН ?
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните " експерти" дето си правят експерименти с търпението и психиката на Шофьорите! На булевард Ботевградско шосе в района на Сухата река максималната скорост са я ограничили на 50 км. !!!! И това се прави, за да се пълни касичката с огромни глоби! Мафиотската държава продължава и след Бойковата! 30 км. !!!
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ди оти има тавсякъде , като започнем от изобретение на наредба за кривите краставеци , та до 30км. Защо навсякъде по булевардите има легнале полицаи , вместо надлези и подлези. Невероятна простотия да се отнема от платното за велосипеди, вместо част от тротоара.А живота ще забавите ли??? А планона иконовика , социална държава?? .....
11
2
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
аз предлагам пред всяка кола да бяга един и да " лопа " с някакъв звънец за приближаващото се зло автомобил .А наследниците на милицията да си бъркат по дупките на носа
10
3
 
12
 
! Отговори
ФИЛАНКИШИ преди 2 години
НАЙ-ДОБРЕ С 15 км./ч.!
9
0
 
10
 
! Отговори
Джигит преди 2 години
С 30км/ч задължително ще те изпреварват или ще ти се лепят отзад и ще ти присветват, че бързат. С 30км/ч ако удариш човек, шанса да оцелее е 80%, а с 40км/ч е 20%.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас са други правилата. Ако си с кола за 80000 лв. имаш предимство. Ако обаче някой се движи по велоалея с колело за 2000 лв. е спорно и там ще трябва да премерите бицепсите.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудех от къде идва тази глупост и стигнах до О, О, НЕ
6
1
 
7
 
! Отговори
Кой ще спазва? преди 2 години
И сега има доста пара хвърлена за знаци и табелки и пак никой не ги спазва, но нека мислителите на закони да тръгнат и няколко дни да вървят пеш и да се вгледат какво се случва по светофари, в жилищните зони, булеварди и всякакви други пътечки..
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна простотия по безброй причини!
4
5
 
14
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Какво предлагате бе, неграмотници?! Прочетете ЗДП - в жилищна зона, ограничението е 20 км/ч! Аман от ***. Просто го прилагайте. На практика всеки квартал е жилищна зона. Люлин, Обеля, Младост и т.н. - излезеш ли от главен булевард - 20км/ч.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ще създадат яростни зони без ограничение на скоростта, правилата за престрояваме и възможност да стреляш по другите водачи.
2
3
 
18
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
*** и Ганка с магаре не могат да се справят, те автомобили им дали. Поне научете жените си да спират на пешеходна пътека, не да минават транзит.
1
5
 
10
 
! Отговори
От Мадрид преди 2 години
тук навсякъде е така!!! Но в онази другата част на Европа - това ми се струва не възможно!Все пак се карат голфове и БМВ на по 25 години с 500 хилидя км на километража и се гледа лошо.