Все по-близо сме до критичните 1,5 градуса над допустимото

През следващите пет години вероятността е 40%
27 май 2021 22:20, Нели Христова
34
Все по-близо сме до критичните 1,5 градуса над допустимото
Снимка: Pixabay

Шансът глобалните температури да достигнат временно 1,5 градуса над доиндустриалните нива през следващите пет години вече е 40 процента, като се повишава, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Това не означава, че светът ще премине критичната граница, поставена от Парижкото споразумение за климата, която според специалистите е таванът, за да бъде избягнат катастрофален ефект. Парижкото споразумение разглежда температурите за 30-годишен период, а не през индивидуални години.

Прогнозата в доклада на Световната метеорологична организация (СМО) обаче показва, че "се доближаваме измеримо и неумолимо" до тази граница, каза генералният й секретар Петери Талас. Той определи изследването като още едно предупреждение да бъдат намалени парниковите емисии.

Всяка година от 2021 до 2025 вероятно ще бъде с един градус Целзий по-топла, установи изследването. Шансът поне една от тях да стане най-топлата, откакто се води статистика, е 90 процента. Досега рекордът принадлежи на 2016 г. През 2020 г. - една от трите най-топли, средната температура беше 1,2 градуса Целзий над доиндустриалнте нива. Затоплянето ще засегне почти всички райони.

СМО използва данни от няколко източника, сред които на НАСА и на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Докладът прогнозира увеличена вероятност за тропически циклони над Атлантическия океан, повече валежи в Сахел в Африка и в Австралия и засушаване в югоизточна Северна Америка.

Като погледнем топлинните вълни в морето и на сушата, топенето на ледовете, затоплянето на океаните и миграцията на видовете към по-прохладни райони, "това са повече от температури" - каза Ръсел Воуз от центъра за климатични анализи на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. - Има промени в атмосферата, океаните, ледовете и биосферата, които показват затоплящ се свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравихме ли как преди няколко месеца валя сняг в Тексас? Аз цяла пролет чакам да дойде пусто затопляне ,е нема го
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е за пари каквото и да дрънкат.Продават едни квоти за вредните емисии на заводи и производства,които замърсяват.Демек плащат си за да замърсяват и не ги затварят.Ами ако утре изригне супервулкан и покрие цялото земно кълбо с 20 метра прах,който да седи с месеци,кого ще обвинят тогава?!Щуротии са това ама огомни!Не казвам,че няма замърсяване,но всичко се прави за пари!Е това е истината!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 21Другото проявление на тоя балкански Юнак, е като тебе, да мисли, че всяко решение взето отвън е след надеждни проучвания, да му вярва сляпо и да мисли че там не са играли пари и рушвети.Ако всяко решение беше взето така както предлагат проучванията, без намеса на лобитата, отдавна да са се подобрили нещата. А не да имаме търговия с емисии и срокове от по 40-50г., за които на всеки му е ясно, че ще ги удължат, защото никой нищо не е свършил.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, бият тревога, но какво предлагат да се направи? По цял ден слушаме за нивата на замърсяване с микропластмаса, пластмаса и затоплянето, но кой предложи конкретни мерки за тези проблеми? Аз като една единица, какво мога да направя? Да се обърнат към корпорациите и правителствата, аз освен да се постарая да пръцкам по-малко, друго не мога да направя. Аман от апокалипсиси, бе!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11Ако тоя руски алкохолик беше прав нямаше да се топят ледници и глетчери.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора още нямат представа как работи климата на тази планета. Като му кажеш за глобалното затопляне той отваря прозореца и се ослушва като заек в люцерна и вика, а то няма нищо тез пак лъжат.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарите са както винаги балканска трагедия....
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканският Юнак все не може да разбере, че когато се взема решение на световно ниво, то е проучено внимателно от хора със знания и информация, които Юнакът няма в такава трагична степен, че дори не може да осъзнае, колко е нищ и безпомощен. И само му остава да лае на чашка на масата и по форумите.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой реши кое е допустимото?Изобщо как някой си свои климатичните промени и си въобразява кое е допустимо и кое не?Да забрани на вулканите да изригват тогава а?!Защото замърсяват!Хахахаха!Бълхата ли решава какво ще прави кучето?Тя просто живее върху него!
13
1
 
3
 
! Отговори
Пешо токатя! преди 2 години
Ей ва,***-жъ йьедети токатити,ба!
12
7
 
5
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Гане пърди наляво, Гане пърди надясно и после вика, че нямало глобално затопляне
11
3
 
12
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Климат-алармизмът е част от луциферианския, сциентоложки експеримент, да бъде подменено християнството с трансхуманизъм. Анатема, анатема, анатема!
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екоталибански лъжи, манипулации, клетви и сектански догми, обслужващи разни политически и бизнес интереси, нищо общо с науката и здравия разум! Какво означа доиндустриални нива, критична граница и катастрофален ефект? Кой реши, че температурата от 1811г. е константа и всичко различно от нея е лошо? Кой ги измисли тези 1,5 градуса до апокалипсиса на зелените сектанти? И стига вече с тези простотии за глобална суша и масови измирания, точно обратното се случва при по-топъл климат!
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, хората са овце и не виждат какво е времето, а вярват на това какво им пропагандират по новините...Е, на практика е така, но всъщност има глобално захлаждане. Просто цикли на Земята.
8
8
 
12
 
! Отговори
roy преди 2 години
АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ..НЯМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ,,ТАЗИ ЖУРНАЛИСТКА ДА ПРОЧЕТЕ ЗА ЦИКЛИ НА М. МИЛАНКОВИЧ..ОТ 2012 г. Е ЗАПОЧНАЛО ГЛОБАЛНО ЗАХЛАЖДАНЕ... ДРУГА ГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ РОЗОБЕРА СВЪРШВАШЕ, А ТАЗИ ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА .. СЪЩОТО Е И С ЧЕРЕШИТЕ....НЯМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА...
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами все още в САЩ малолитражните двигатели са 6 цилиндъра 3.5-4.0L.Хиляди и хиляди самолети бълват СО2 -ползват ги по често от автобуси за градски транспорт.В Южна Америка всяка седмица изчезва гора с размерите на Париж за да могат да плюскат евтино месо.Площа на Париж не е голяма но тази тенденция е от 70-80 години насам.Китай и Индия всяка година изхвърлвт милиарди тона СО2 в атмосферата и това няма да спре населението не им се редуцира значително по един или друг начин.
6
2
 
9
 
! Отговори
Илон Мъск преди 2 години
'въглеродни квоти' продавам!!!Иначе - 'теслите' ми не дават никаква печалба...
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
valeri, vesko, vnimavaite mnogo. niama znachenie na kakav ezik govorite. tuk i sega, v 21 vek. choveshko uvajenie i dobrota. vajno e da bulgarite i bulgarkite da sa zdravi, da imat solidna zastita, da imat europeiski zaplati i da sa dobri edin kam drug i kam drugite hora v sveta, bez da sa loshi kam sebe si i kam darjavata si.ako ne vdignete zaplatite na horata, ste ima barza voina.
4
3
 
21
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Това греци тунберга ли Ви го спусна, кат опорка...Тишината в спалнята и поражда страшни неща...
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма драма. Имало е ледникови епохи, имало е затопляния. Сега живеем между две ледникови епохи, нормално е да се сгрее малко. Градус-два не бият муха даже. Един милиард индийци като изпуснат газове и дава отклонение от 0,1 градус...