Германия призна, че е извършила геноцид в Намибия

Ще изплати над 1 млрд. евро като на помощи за развитието й
28 май 2021 10:33, Елка Василева
59
Германия призна, че е извършила геноцид в Намибия
Снимка: архив, БГНЕС

Германия за първи път призна, че е извършила геноцид срещу етносите хереро и нама в Намибия по време на колониалната ера и съобщи, че ще изплати на страната над 1 милиард евро под формата на помощи за развитието й, предаде Франс прес.

"Ще определим сега официално тези събития за това, което те са от днешната гледна точка - а именно геноцид", заяви германският министър на външните работи Хайко Маас.

Той приветства постигнато споразумение с Намибия след продължили пет години преговори относно събитията, станали в тази африканска територия, колонизирана от Германия между 1884 г. и 1915 г.

Германските колонизатори убиха десетки хиляди представители на етническите общности хереро и нама по време на масови избивания между 1904 г. и 1908 г., смятани от много историци за първия геноцид на 20 век.

"В светлината на историческата и морална отговорност на Германия ние молим за прошка Намибия и потомците на жертвите за извършените жестокости", се казва в изявлението на Маас.

В знак на признание на огромното страдание, причинено на жертвите, европейската страна ще подкрепи възстановяването и развитието в Намибия чрез програма за финансова помощ в размер на 1,1 милиарда евро, пояснява Маас.

Той уточнява, че не става дума за обезщетения на юридическа база и че това признание не проправя път към никакви законови искания за компенсации. Сумата ще бъде изплатена за период от 30 години според източници близки до преговорите и ще трябва да е приоритетно от полза на потомците на двете етнически общности, пострадали от жестокостите.

Престъпленията, извършени по време на колониалната епоха тровят от много години отношенията между двете страни. "Не можем да теглим черта на миналото. Признанието за грешката и искането на прошка са обаче една значима стъпка, за да се преодолее миналото и да изградим заедно бъдещето", допълва Маас.

В желанието за помирение през 2019 г. Германия предаде на Намибия тленните останки на избити членове на племената хереро и нама, а държавният секретар за външните работи Мишел Мюнтеферинг тогава поиска прошка от цялото си сърце. Този жест обаче беше възприет като определено недостатъчен от потомците на жертвите и намибийските власти поискаха официални извинения и репарации. Германия на няколко пъти се противопостави, споменавайки за милионите евро помощи за развитие, изплатени на Намибия от нейната независимост през 1990 г. Но в крайна сметка се стигна до настоящото развитие на нещата и до признанието днес.

Племето хереро сега съставлява около 7 процента от населението на Намибия срещу 40 процента в началото на 20 век. Лишено от земите си и от добитъка си, племето се вдига на бунт през 1904 г. срещу германските заселници, като се стига до смъртта на около 100 от тях. Германският генерал Лотар фон Трота е изпратен да потуши бунта и разпорежда избиването на представителите на хереро. Племето нама пък се разбунтува година по-късно и го сполетява същата съдба.

Общо най-малко 60 000 хереро и около 10 000 нама губят живота си от 1904 г. до 1908 г. Германските колониални сили използват геноцидни тактики - масови избивания, заточение в пустинята, където хиляди мъже, жени и деца измират от жажда, или пък изпращане в концентрационни лагери, като този на печално известния Остров на акулите.

Тленни останки, по-специално черепи на жертвите, пък са пратени в Германия за научни изследвания с расов характер с цел да се докаже превъзходството на бялата раса. На такива изследвания се е посвещавал например германският лекар Ойген Фишер, работил на Острова на акулите, чийто писания са повлияли на Адолф Хитлер.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега има нужда от геноцид в Африка, че се множат като скакалци и не им смогваме да ги спираме на границите.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сибир е имало много народи. Повечето са избити, или използвани като роби, много и прогонени от земите им от руските колонизатори, търсещи богатства и земи. Да се чете поне малко история, литература, също, не вреди, а помага!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим дали и руските """колонизатори ще си признаят за геноцида, робството и изтреблението на местното население --- в Сибир----. Да и компенсацийки ще плащат и заграбеното ще връщат.""" Как ли ще компенсират оцелелите сред местните народи за експлоатацията на природните ресурси също?!А русия дори още не им е дала независимост от себе си, както западните колонизатори направиха преди десетки години!
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобно племе са германците, усойно. По трепане на други народи са ненадминати. Само вижте световните войни. И тия сега служили за пример на света, то затова и света е на това дередже.
39
8
 
5
 
! Отговори
Bay Hoy преди 2 години
До 42А българите кога ще плащат на траките ?!!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дядо ВиИ какъв проблема? Такива са били времената, германците са били по-силни и логично са подчинили *** - какво има да признават, защо трябва да са извиняват? Защо днес белия човек трябва да се самоунижава и да плюе по дедите си за това, че те са били доминираща сила?
37
3
 
9
 
! Отговори
Дядо Ви преди 2 години
Гледах филм за това. Намибийците са извикали немците да ги пазят от някакво друго племе. После обаче швабите почнали да си правят с местните каквото искат. Вождовете им казали че не ги искат повече и швабите ги избили почти до крак, някои избягали в пустинята, но и на тях им отровили водата. Трябва да се каже и как франсетата са избили над 300к човека в Алжир в края на 60-те години на 20век.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чекмеджаните кога ще платят за геноцида на българите след 1989 година?
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
макрон призна за геноцида в Руанда,сега германеца,и да ви обясня подидеята - дългата ръка на Джо, уж че се разкайват и даже ще плащат та да влязат под кожата им и да се намърдат и да избутат Китай изобщо от Африка.В дъното е целта на сащ да разкара от всяка точка Русия и Китай, който има добри позиции в Африка и строи навсякъде в Африка.Ама щото Джо сам не може,та пробутва марионетките си под такава форма да се вмъкнат в Африка срещу Китай.Тия са лицемери, не им се връзвайте че "съжаляват".
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либерастката простотия не познава граници! Да се извиняваш, че дедите ти са били по-силни и са подчинили слаби народи е гавра с тях. Официалната политика на Европа във възхвала на слабостта и посредствеността, може да бъде опраделена единствено като жалка и срамна! Вместо да доминираш, ти заемаш поза партер със свалени ***!?
33
5
 
15
 
! Отговори
42 преди 2 години
А турците кога ще плащат и на нас?
32
2
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Ауууууу! Да не повярваш, че един от лидерите на "цивилизована, християнска, хуманна, културна" европа е изтребила толкова хора! Ъъъъ... май и за друг случай си спомням с един с малки мустачки...А, не! Не може да бъде, това е хибридна атака на Путин! Санкции! Веднага!
31
1
 
4
 
! Отговори
Факта си е факт преди 2 години
Пернишката секта нали от там са взели призванието си от град Людериц Намибия да отварят черепи на живи хора!
30
1
 
4
 
! Отговори
В Перник е същото преди 2 години
Дори черепите на чернокожите ги опаковали и ги закарали в Нюрнберг!Има музей за опити с хора!
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28. Червените пенсионери се уредиха с 1350лв.Само , които бяха роби на боллевизма зимаха 180лв.Промените в България се направиха от комунистите без пушка да гръмне. Те заграбиха целото държавно имущество.
28
3
 
4
 
! Отговори
До Случаен Минувач преди 2 години
От много години индианските резервати в САЩ са зона без данаци. Всички жители там са освободени от данъци. Затова и индианците там масово настоиха на казина и хотели в резерватите. Само от това, че неплащат данъци индианците в САЩ печелят много повече от 100 милярда на година.
27
5
 
7
 
! Отговори
адолф преди 2 години
До Анонимен номер 19: ами бяхме 9 милиона защото границите бяха затворени и неможеше да се бяга.Ти да не мислиш че сме стояли тука щото много искахме да караме москвичи,трабанти и запорожци, или щото искаме да гледам една телевизия и то на черно бели телевизори, или щот много обичахме да ядем боб и леща, щот колбаси трудно се намираха в магазините.Да ти изброявам ли още причини поради които ако можеше да се бяга тука щяха да останат само хора над 70 години и около 2-3 хиляди души номенклатура
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До О, божкеА вие дето гласувате за ББ 15 години не сте ли промити? Преди да учиш Германците, страна която е приела стотици хиляди Българи, си гледай Българския двор, че страната ви е хронично болна от бедност и корупция.
25
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Заради подобни признания и действия Европа отдавна е заприличала на Африка и Близкия изток
24
3
 
5
 
! Отговори
Царица парица преди 2 години
Тате ми каза,че за каквото и да се говори става дума за пари.Толкоз за идеалистичните уж мотиви на движението"живота на черните има смисъл"