Разходите за ядрени оръжия скочиха с 1.4 млрд. долара

9 държави са пръснали над $72 млрд. за оръжия за масово унищожение
7 юни 2021 22:00, Петя Славова
44
Разходите за ядрени оръжия скочиха с 1.4 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Въпреки че пандемията бушува и икономиките по света са опустошени, ядрено въоръжените държави миналата година са увеличили разходите за арсенали от атомни оръжия с 1,4 милиарда долара, показва нов доклад.

В него Международната кампания за премахване на ядреното оръжие (ICAN) подробно описва как деветте ядрено въоръжени държави в света продължават да увеличават разходите си за такива оръжия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Докато болничните легла се пълнеха с пациенти, лекарите и медицинските сестри работеха часове, а основните медицински консумативи бяха оскъдни, девет държави са пръснали над 72 милиарда долара за оръжия за масово унищожение", се казва в доклада.

Това представлява увеличение от 1,4 млрд. долара спрямо разходите през 2019 г., заяви ICAN, спечелила Нобеловата награда за мир през 2017 г.

Съединените щати са похарчили повече от половината от общата сума, 37,4 млрд. долара, което представлява приблизително 5% от общите военни разходи за миналата година, според доклада.

Смята се, че Китай е похарчил около 10 млрд. долара, а Русия - 8,0 млрд. долара, според изчисленията на ICAN.
137 000 долара всяка минута

Взети заедно, ядрено-въоръжените държави, които включват също Великобритания, Франция, Индия, Израел, Пакистан и Северна Корея, са харчели над 137 000 долара всяка минута през 2020 г.

Увеличението на разходите идва не само докато светът се бори с най-лошата си пандемия от век, но и в момент, в който много страни се обединяват, за да забранят ядрените оръжия.

"Докато тези девет държави са продължили да пилеят милиарди за оръжия за масово унищожение, останалата част от света беше заета да ги прави незаконни," казва ICAN.

Докладът, озаглавен „Complicit: 2020 Global Nuclear Spending“, подчертава как правителствата все повече насочват данъчни пари към доставчици на оръжия, които от своя страна харчат все по-големи суми за лобисти, насърчаващи увеличение на разходите.

Повече от 20 компании, произвеждащи ядрено оръжие, са спечелили от бизнеса през миналата година чрез съществуващи или нови договори, като само 11 западни компании са спечелили 27,7 милиарда долара в нови или модифицирани договори за ядрено оръжие. Най-големите компании, печелещи от такива договори, са Northrop Grumman, General Dynamics, Lockheed Martin, Raytheon Technologies и Draper.

В доклада се казва, че почти половината от американските разходи през миналата година, цели 13,7 милиарда долара, са отишли при Northrop Grumman за изграждането на изцяло нова система за ядрено оръжие. Тази компания на свой ред е похарчила 13,3 милиона долара, за да лобира пред създателите на политики в САЩ, за да похарчат повече пари за отбрана, и още 2,0 милиона долара за финансиране на големи мозъчни тръстове, които изследват и пишат за ядрените оръжия, се казва в доклада.

Като цяло усилията на компаниите за лобиране са се изплатили добре, твърди документът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядреното Оръжие е гарант за суверинитета на една държава !!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Девет държави са пръснали над 72 милиарда долара за оръжия за масово унищожение, но в кой джоб се оказаха тези пари? Огромната част от тези средства бяха прибрани от Northrop Grumman, General Dynamics, Lockheed Martin, Raytheon Technologies и Draper. Тези компании руски ли са или са китайски?
12
2
 
1
 
! Отговори
Русия=психиатрия преди 2 години
Русия, това е една огромна психиатрия.Фьодор Достоевски
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 милиарда за оръжия за масово унищожение. А постоянно призиви за помощ заради алчни болници, 50 хил, евра за това дете, 80 хиляди за онова дете. Логиката е, че се държи предимно на унищожаването, а не за продължаване на рода.
10
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
путин заплаши Свободният Свят,че няма да има "пробив",да му го дадем...СССР не внимаваха какво си пожелаваха...путин също...не се страхуваме от смъртта,предпочитам да умра като Свободно Човешко,пред това да умра като крепостен на путин и лукашенко!!!да им дадем войната щом толкова са заблудени...да поканят и султанчето!!!Бог да пази САЩ!!!
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, но за Америка това са процентчета, а за Русия процентища. САЩ с БВП над 20 трилиона харчи под 40 милиарда, а Русия с БВП под 2 трилиона харчи цели 8 милиарда. Виждате разликата нали, при мужиците пак има пушки, а няма масло.
8
2
 
3
 
! Отговори
Ха тъй преди 2 години
Вижда се, че другарят Байдън здраво държи руля !
7
6
 
3
 
! Отговори
пути преди 2 години
До Баааго......ядрените тояги на пещернокомунистическите кремълски людоеди са в пъти по евтини и...видяхте как ядрената тояга на галактическите на путинь палят,излитат и се взривяват точно за нула време...е,врагът и хал хабер си нямаше ты като взрива стана на мястото на излитане...евтиниика...няма що...
6
6
 
13
 
! Отговори
Баааго... преди 2 години
Демократичните и миролюбиви САЩ са похарчили 37 МИЛИАРДА само за увеличаване на ядрения си арсенал .... Китай - скромните 10млрд..... А Империята на Злото - Русия , още по-скромните та чак мизерни 8млрд...... Браво бе . Ама пък, какво толкова ги обвиняваме САЩ ..... имат гори - печатат долари .
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налага ни се да четем само публикации, одобрени от маялллоумници, завършили основното си образУвание с оценки между Е и ПИ... МЪКАААААААААААААААААААААААААААА. Тия не моат да са испишкат без МАМА!КАК СТЕ СИ ВЗЕЛИ МАТУРИТЕ БЕ?!!! Оцветявали сте картинки? Боже! Слез да си прибереш вересиите!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво?
3
1
 
10
 
! Отговори
Добре е! преди 2 години
Докато има паритет, няма как да има пълномащабни войни. Одобрявам! Света е избавен от световни войни след откриването на ядрените оръжия! Надявам се военните технологии да напреднат. И изобщо не се шегувам!
2
0
 
9
 
! Отговори
void преди 2 години
"...са увеличили разходите за арсенали от атомни оръжия с 1,4 милиарда долара..." -> да се чете "1.4 трилиона долара" - репортерката е бляла като е преписвала статията
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро с тия луди политици ВСИЧКИТЕ няма да ни има.