ООН: Сушата може да е "следващата пандемия"

Сушата е засегнала над 1,5 млрд. души в периода 1998-2017 г.
18 юни 2021 08:10, Ния Христова
14
ООН: Сушата може да е "следващата пандемия"
Снимка: БГНЕС
Недостигът на вода и засушаването могат да нанесат щети от мащаба, ако не и по-големи, на пандемията от COVID-19, имайки предвид риска от рязко увеличаване на температурите по света. Това се казва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.
 
"Сушата скоро може да се превърне в следващата пандемия и за нея няма ваксина", каза днес Мами Мидзутори, специалният представител на ООН за намаляване на рисковете от бедствия, на онлайн пресконференция по повод публикуването на доклада.
 
По думите му сушата вече е нанесла икономически загуби за поне 124 милиарда долара, а в периода 1998-2017 г. е засегнала живота на над 1,5 милиарда души. Мидзутори изтъкна, че най-вероятно тези числа всъщност са "занижени".
 
В доклада се посочва още, че глобалното затопляне е засилило засушаването в Южна Европа и Западна Африка. И ако светът не реагира, броят на жертвите на това бедствие "ще нараства драматично", предупреди представителят на ООН.
 
Около 130 държави биха били изложени на по-голям риск от засушавания през този век при сценарий за високи емисии на парников газ. Пред недостиг на вода биха се изправили други 23 държави, а други 38 - са изложени и на двата риска.
 
Най-чести и най-тежки засушавания се очаква да има в голяма част от Африка, Централна и Южна Америка, Централна Азия, Мексико и САЩ. ООН не е изследвала напредването на пустините, но според експерти от организацията този процес ще се разпростира във вътрешността на континентите и вече не е немислим и за Европа. Други изследвания сочат, че до средата на този век над 40 на сто от вноса на земеделска продукция в ЕС ще бъде "силно уязвим" заради промените в климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пандемия? и кво ще ги затворят вкъщи да не излизат да си търсят вода ли? защото пандемия е ограничаване, я пак помислете тия от оон на коя планета сте и кви ги ръсите
12
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ей го поредния балкански селянин, които си няма идея как работи климата на тази планета и си мисли, че като вали на село всичко е точно.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тази историяМда ама света не се върти около селото ти. Това, че вали няколко дена в източна България не значи, че вали на всякъде. Вземете малко разберете как работи глобалния климат.
10
3
 
1
 
! Отговори
Тази история преди 2 години
с глобалното затопляне и сушата - новата пандемия все повече започва да ми харесва - имаме най-прохладното лято и вали всеки ден в България . Явно при нас е точно обратното.
9
0
 
1
 
! Отговори
Мона преди 2 години
коментар 2, африканците прииждат, защото се множат като ***. познавам сенегалец с 22 братя и сестри от един баща и 4 съпруги. 7 от тях са вече в Европа. няма как водата да стигне за още и още със скоростта с която те се множат. А, освен , че се множат, секат на поразия и последните дървета и разчистват територии за своята експанзия, земеделие, жилища и т.н. всеки от тях може да изтърси поне 4-5 деца. И по-зле ще става, не само с водата, но и с храната /почвите също се унищожават/
8
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Последната ударна вълна от мигранти номади е бъде оправдана именно със сушата. Реално суша няма. Има еврейска политика за изсушаване на цели държави,за да бъде превзета Европа. Вода има абсолютно навсякъде. Просто никой не прави възможно нейното изкарване на повърхността. Дори под Сахара има много вода. Евреийският фашизъм трябва да бъде спрян. Ето затова Българският Цар бе съгласен с иковаването на Закон за защита на нацията. Цел на евреите Хитлер и Сталин бе именно да вкарат евреите.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ООН: може а може и не! стига с тезеи ала бала може да вали днес а може и не!
6
0
 
1
 
! Отговори
Байо преди 2 години
До АнонименДа при нас вали и добре че вали. Но виж например в САЩ каква суша имат последните 10 години - западните щати конкретно.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В едно от пресказанията на Ванга се казва, че ще дойде ден когато ще се съхранява вода в буркани
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже не могат да спрат църните да горят гуми и пластмаси, за да извлекат малкото метал в тях, на белите им налагат ограничения за какво ли не... А в Африка палят гуми и стара техника в космически мащаби, нашите Ромбове пасти да ядат. И после ООН ми разправя как всички хора били равни.
3
1
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
второто зло, което идва - ограничаване на водата и ако не с измислена пандемия то контрол с водата за пиене... рептилите имат още козове срещу нас и докато не боцнат с неизвестната течност цялото население на планетата няма да мирясат...
2
5
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Към 1 - - - - - - То май ти не можеш да си покажеш носа в другите държави, защото наистина в Африка има зазсушавания и това е една от причините за големия наплив оттам към ЕС !
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква суша бе, не спира да вали. От оон да си покажат носът навън да видят колко вали напоследък.