Северна Корея предупреди младите: Придържайте се към традициите ни!

Ким се опитва да предотврати допълнителни проблеми в бъдеще
21 юли 2021 20:08, Нели Христова
69
Северна Корея предупреди младите: Придържайте се към традициите ни!
Снимка: БГНЕС

Младите севернокорейци са предупредени да се придържат към стандартния език на страната и да следват "традиционния начин на живот" като част от кампанията на режима за премахване на културните влияния от съседната Южна Корея.

В статия, публикувана в неделя, Rodong Sinmun, официалният вестник на управляващата Работническа партия, се противопостави на пълзящото влияние на Юга върху всичко - от прическите до начина на говорене.

"Идеологическото и културно проникване под цветната табела на буржоазията е дори по-опасно от враговете, които имат оръжия", се казва в съобщението на южнокорейската агенция Yonhap.

Вместо да имитират своите връстници на юг, младите севернокорейци трябва да се придържат към "превъзходния" стандартен език на своята страна, който се основава на диалекта, използван в столицата Пхенян.

Вестникът заявява, че не е заложено нищо по-малко от бъдещето на политическата система на Северна Корея.

"Когато новите поколения имат добро чувство за идеология и революционен дух, бъдещето на една държава е светло. Ако не, социалните системи и революцията, продължили десетилетия, ще загинат. Това е поуката на кръвта в историята на световното социалистическо движение", се казва в статията.

Не за първи път режимът отправя предупреждения срещу възприемане на южнокорейската популярна култура, включително K-pop, телевизионни драми, начина на обличане и дори танцови движения.

През декември КНДР въведе закон, предназначен да премахне така наречената реакционна мисъл и култура чрез незаконни материали от Юг, САЩ и Япония. Всеки, хванат с южнокорейски медии, може да прекара до 15 години в трудов лагер, докато тези, за които е установено, че разпространяват контрабандни материали, са изправени пред смъртно наказание.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който е получил образование в Швейцария, описва K-pop като "порочен рак", който корумпира младите в Северна Корея - хора на 20 и 30 години, израснали по време на глада в средата на 90-те години.

"Ким  добре осъзнава, че K-pop или западната култура може лесно да проникне през по-младото поколение и да има отрицателно въздействие върху социалистическата система", казва Ян Му-джин, професор в Университета на Северна Корея, пред Korea Herald .

"Той знае, че тези културни аспекти могат да наложат тежест върху системата. Така че, като ги щампова, Ким се опитва да предотврати допълнителни проблеми в бъдеще. "

Проучване на 116 севернокорейски дезертьори през 2020 г. от Националния университет в Сеул установи, че почти 48% са гледали често южнокорейска телевизия и филми и са слушали музиката й, преди да избягат. Само 8,6% казват, че никога не са консумирали южнокорейска поп култура, преди да напуснат Северна Корея.

Докато севернокорейците и южнокорейците говорят един и същ език, десетилетия на раздяла доведоха до значителни разлики в диалекта.

Сред официално забранените изрази е "oppa" - което означава "по-голям брат", но често се използва за обозначаване на съпруг или гадже в Юга -  а севернокорейските жени в КНДР също са започнали да го използват, според шпионската агенция на Южна Корея.

Модните и публични прояви на привързаност, свързани с Юга, също са забранени, казва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Developer преди 2 години
Кимеее, Кимеее ще ти бутнат столчето, Киме. Твоите ще ти го бутнат. Все по-трудно е да ги държиш слепи и глухи. Като рипнат, дорде не виснеш на въжето, заедно с цялата ти рода, няма да се спрат. Така обикновено приключват диктатурите. Хората не са роби, Киме.
56
0
 
0
 
! Отговори
бинджа преди 2 години
До Анонимен 46 Ако пуснеш стадо маймуни да живеят сред хората, те ще си останат маймуни. Толкова за демокрацията. Не е за всеки ***.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е цената на независимостта и сувернитета. И мн са си прави!
54
4
 
1
 
! Отговори
8 преди 2 години
По какво ние демократичните сме ги изпреварили ?По разруха и унищожаване на нацията ни!
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там гладуват яко.Корени ровят за да се хранят.Който има ориз е богаташ!Така е в страни,където Русия казва какво да се случва-мизерия.Обаче където казват САЩ в Южна Корея е съвсем друго.Не случайно бягат от север на юг,а не обратно.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигам до извода,че тия са на ниво 1965г.Скоро ще открият ''Битълс''.
51
0
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Да, да. В интернет всички са богати, високи, руси и синеоки. И родителите им не мизерстват. Да, бе да. Ти си програмист с 12 000 лева заплата и дращиш в анонимни коментарници. Аре да им направиш поне тоалетна на родителите си на село, че нужника е да време. След определени години се кляка трудно! Пффф!
50
6
 
4
 
! Отговори
Чакайте сега преди 2 години
северна Корея има сухоземни граници с Китай и Русия. Как си я представяте да гладува?! Та Русия след санкциите преди 15 години от вносител в момента е световния хегемон на износител на жито. Пък северна Корея като планинска държава има с какво да плаща - редки метали, въглища и какво ли още не. К-поп културата я видяхме с нашата Крис-не-и-помня-името. Впрочем, продължителноста на живота в сев.Корея е около 9 години по висока от тази в България. Данни от СЗО.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМонте родители вече не са сред живите за съжаление. Никога не са мизерствали, но болшинството от хората мизерстват след 45 години трудов стаж, което не е справедливо. Социалното, а очевадно и интелектуалното ми ниво е доста над твоето. Нищо лично. Направи си извода.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Една баба казала Значи ти ИЗОБЩО не трябва да пишеш .....
47
1
 
6
 
! Отговори
Една баба казала преди 2 години
Авторката на статията нито е ходила в Северна Корея, нито говори и пише на корейски език. Познавам я. Молбата ми към нея е да не пише глупости след, като няма първични и директни източници на информация.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Корея не ме засяга Моите родители не мизерстват. Може би аз съм добър син, а от теб и чеееп за зелева каца не става и затова родителите ти са зле?
45
0
 
6
 
! Отговори
Корея не ме засяга преди 2 години
Нека да видим себе си и да не се отнасяме в други светове. Как нашите родители с 45 години трудов стаж и с една пенсия могат да си купуват на ден не повече от една кутия цигари. Е не сме ли мизерна държава, а?
44
2
 
6
 
! Отговори
Спооен преди 2 години
Никога не съм бил в северна Корея. В Сеул съм бил няколко пъти. Но мой близък е бил в северна Корея та ми е споделял. Имат си особености, но не е виждал нито един бездомник. Аз в Сеул съм виждал много. Просто са адски различни държави. Почти е нямало лични автомобили в Пхенян, но то не са им нужни. Градския е безплатен. Относно глада - ама северна Корея е в топ 10 на износители на плодове! Какъв ти глад?! Като природни руди отиват към Русия - имат всичко. И не им дреме за писанията.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Северна Корея здравеопазването е безплатно,както и дават безплатно жилище обзаведено на всяко младо семейство това са само две от многото привилегии за хората и това е въведено след Корейската война та до днес.Прогнилия капитализъм за който ревете никога няма да ви даде дори тези две неща а ние ги имахме благодарение на Великия Тодор Живков.
42
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И без туй дънки нема .. само в Корекома :)))
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено в Северна Корея и Беларус все още са останали някакви човешки ценности каквито имахме ние при социализма.Нали искахте капитализъм и демокрация и виждате до къде ни доведе това-пълна анархия,ненормалщина и деградация и извратеност!
40
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Гошо...ТъпотоМи...кат "два дракона" на македонски..
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Грухчо и съпартийците от столицата са толкова сланинковци. Другите 30 милиона глад и панели
38
4
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Аз да попитам само.Къде е Тръмп днес? -:) това ЖЕЛЕЗНО Корейче,което Не клекна на Тръмп ,както Михаил Горбачов клекна на Рейгън актьорчето.Това е тема,която децата днешни,ням как да помнят! -:)))