Хърватите ограничиха харчовете, спестяват в кризата

Негативните икономически ефекти от пандемията повишиха несигурността
8
Хърватите ограничиха харчовете, спестяват в кризата
Снимка: БГНЕС

Годината на пандемията в Хърватия ще бъде запомнена след драматичния спад на БВП, но и с рекордния ръст на спестяванията на гражданите, съобщава БГНЕС като сепозовава на агенция Хина.

Според Хърватската народна банка, спестяването на домакинствата в Хърватия през 2020 г. е нараснало с 14,4 %, което означава, че хърватите заделят всяка седма куна, спечелена миналата година.

Колко необичайно висок е този процент на спестяване, показва фактът, че той надхвърля многогодишната средна стойност с почти 4 процентни пункта.

Основните причини за изключителните спестявания се крият в пандемията на коронавирус. Въведените епидемиологични мерки предотвратиха потреблението на някои стоки и услуги, а потреблението беше допълнително намалено поради предпазливостта на самите граждани, които също намалиха мобилността, съобщава Tportal.

Негативните икономически ефекти от пандемията повишиха несигурността относно сигурността на работните места и стабилността на доходите, което предизвика мерки за строги икономии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: спестяванияхървати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 години
Голяма част от хората преосмислиха начина си на живот. Спряха да харчат пари за излишни неща, а също така и се застраховат за една евентуална криза.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всяка страна в света ли ще има подобна "статия"?
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно
2
2
 
4
 
! Отговори
Затова ли няма вече преди 2 години
толкова хърватски летовници?!
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се ограничаваме и това ще рефлектира яко върху икономиката. Но ваксини няма да сложим. Така, че затваряйте цирка. Програмата беше лоша, но пък прехвалена. Затваряйте, преди да сме си поискали връщането на парите за билетите.