Талибаните с обещание, че жените ще имат работа и образование

Нямало да променят културата на страната
4 сеп 2021 13:32, Петя Славова
18
Талибаните с обещание, че жените ще имат работа и образование
Снимка: БГНЕС

Говорителят на талибаните Сухейл Шахин заяви, че жените, носещи хиджаб в Афганистан, ще имат достъп до образование и работа, и отбеляза, че САЩ не трябва да се опитват да променят културата на страната, предава БГНЕС.

Още по темата

"Правата на жените ще бъдат зачитани. Те няма да имат проблеми с образованието или възможностите за работа. Но ние не трябва да се опитваме да променяме културата си. Вашите думи, че жените без хиджаб трябва да имат достъп до образование е опит за промяна на културата. Това е допустимо във вашата култура. В нашата култура те (жените - ред.) могат да получат образование и работа, носейки хиджаб", каза Шахин пред американската телевизия Fox News.

По-рано високопоставен представител на движението на талибаните Вахидула Хашими заяви, че въпросът за задължителното облекло за жените ще бъде решен от съвет на ислямските теолози. В същото време талибаните заявиха, че не изискват от жените да носят бурка, която напълно покрива тялото, ограничавайки се до хиджаб, който оставя отворено лице.

Друг говорител на талибаните Забиула Муджахид заяви, че няма да има жени министри в новото афганистанско правителство. На фона на подобни изявления активистки демонстрираха в Кабул и Херат, изисквайки да се зачитат правата им и да участват в афганистанското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, като махат жени от работното им място, талибаните би трябвало или да им осигурят друга работа или да им дават компенсация като безработни - предполагам, че в много случаи доходите на жените са жизнено важни за тях и семействата им...
10
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
1000 евро заплата да копат хашиш :)))
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят ко си щат само тук да не стъпват
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 123 ти чел ли си корана че знаеш какво пише там?Съмнявам се
7
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Btw според корана, няма проблеми да се лъжат неверниците.Който западняк им вярва на талибаните е меко казано ***.
6
2
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Жените могат да работят, да, но за образованието, хм, глейте ся, ислямът изисква те да бъдат добри съпруги и домакини, но Алла не им е дал правото на кариерно развитие. Сам Алла с наставлянията си към пророкът Муххамад ви е дал точен отговор за местото на жените в ислямската общност. Инак, ако погледнете в българската - ша ожалите мъжете!;)))Ай ся па направете коментарите недостъпни!
5
1
 
7
 
! Отговори
Интересно ми е преди 2 години
Как ще се справят талибаните най-страшната зараза на всички време в историята на човечество-кромид 19.Предлагам още утре да им пратим Шиле,Кунчо и Витанов да им обяснят какъв мор е и как да се ваксинират.На часа ще увиснат по уличните лампи в Кабул!
4
0
 
26
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
ОК, жените им правят демонстрации за права по улиците на големите градове на Афганистан, а мъжете им бягат презглава като бежанци, като прескачайки по 7-8 държави, в крайна сметка искат да избягат в държава с най-щедри социални помощи за паpaзити като тях! Ум да ти зайде!
3
0
 
9
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
На гражданките на Кабул??? Ха ха ха ха едва ли ще пропуснат гражданите, алах акбар.!.
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните да докдат да поставят на място и нашите жени.Даваме им ги.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си , какъв генгбенг е в момента. Скоро ще има бум на деца. Скалните мишкиии се редят сега на гражданките в Кабул, без пари. Докато се оправи властта армията властва...на всяка улица. Ако гъкнеш куршум. Всяка вечер е парти