САЩ остави скъпи хеликоптери в Афганистан, но талибаните няма как да ги използват

Те обаче спокойно могат да оперират с руската техника
6 сеп 2021 20:40, Нели Христова
115
САЩ остави скъпи хеликоптери в Афганистан, но талибаните няма как да ги използват
Снимка: БГНЕС

Една от най-дългите войни в историята на Америка приключи след 20 години след окончателното изтегляне на американските войски от Афганистан.

Излитането на последния военен самолет в понеделник незабавно бе последвано от кадри на добре оборудваните войници от специалните сили на талибаните, известни като подразделението Badr 313, които разглеждат изоставени американски и афганистански правителствени военни екипировки на стойност милиарди долари.

Изключително малко вероятно е талибаните да могат да експлоатират някой от американските самолети, тъй като американските войски имаха две седмици, за да се уверят, че нищо, което е оставено на летището, никога повече няма да може да се използва.

"Машините в базите в Мазар и Кандахар, са били взети от талибаните, преди някой да успее да ги унищожи", казва един бивш британски войник от специалните части, който е воювал в Афганистан. "Но в Кабул американците знаеха, че ще напуснат и имаха достатъчно време да се уверят, че нито едно от тези неща повече няма работи отново. В SAS ни провеждаха цял курс за това как да се уверим, че изоставената екипировка никога няма да може да се използва отново, а американските момчета преминават през същия курс. Ако нещо, заловено в Кабул, отново полети, ще бъда наистина шокиран."

"Тези самолети никога повече няма да летят", заяви генерал Кенет Ф. Макензи -младши, ръководител на Централното командване на САЩ, пред Washington Post. Той каза, че САЩ са "демилитаризирали" 70 MRAP (тактически превозни средства), 27 Humvees и 73 самолета. "Те никога няма да могат да бъдат управлявани от никого", добави той.

В продължение на две седмици западното военно присъствие в Афганистан беше ограничено до части от летището в Кабул по време на усилията за евакуация, тъй като талибански бойци, които нахлуха в цялата страна в рамките на няколко дни, поеха контрола в столицата. Но след като последният C-17 излетя с най-високопоставения американски командир от 82-ра въздушнодесантна дивизия на борда, талибанските специални части най-накрая влязоха на летището.

В понеделник се появиха кадри от изпитателен полет на талибани на хеликоптер Blackhawk, произведен в САЩ, но бившият войник, който говори при анонимност поради проблеми с оперативната сигурност, заяви, че хеликоптерите Blackhawks, заловени в цялата страна, в крайна сметка ще бъдат приземени поради липса на американска поддръжка и резервни части, но Ми-17 може да лети безкрайно.

"Те могат да поддържат и управляват руските машини без притеснения",  казва той. "Но по-модерните самолети и хеликоптери вероятно ще излетят няколко пъти, но в крайна сметка ще им свършат резервните части."

Как ще се държат талибаните след заминаването на западните войски от столицата, остава невъзможно да се предвиди, но през последните две седмици групата присвои милиарди долари оборудване, доставено от САЩ, вариращо от оборудване за отделни войници до леки наземни щурмови самолети.

Най-малко 200 самолета, вариращи от руски транспортни хеликоптери Ми-17, които са лесни за поддръжка и летене - до американски хеликоптери Blackhawk и щурмови самолети A29 Tucano, които пък са много трудни за поддръжка, бяха заловени в цялата страна. Смята се, че около 32 Ми-17 са в Афганистан и могат да летят - ключова транспортна способност за групата, която се опитва да контролира голяма държава с малко модерни пътища.

Появиха се и снимки, на които се вижда, че американците не са оставили след себе си само машини, но и кучетата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31: мисли бе, използвай го този малък мозък. Продават ги на части и си вземат части за ми-17 и готовооооо.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
36: уффф доста си плосък. Виж по тв показаха талибаните обикалят Кабул на хеликоптер, разеявайки флага си. Хамъри навсякъде, бронемашини, и един талибан е по добре екипиран от нашата армия. Прибави и опита им от последните 20г бой и са неспираеми
22
1
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Все едно да си оставя на един жител на Папуа и Нова Гвинея компютъра с всичките му пароли.
21
2
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
***!!! Само да те питам? нека уточним... Твоите презокеански шефове започват инвазия в Афганистан преди 20г.за да се борят с талибаните нали?След 20г. и потънали над 200млрд.$ по техни думи, те оставят властта на същите талибани срещу, които са се борили, а за бонус им оставят и военна техника....И за кво беше цирка? Къде е файдата на Щатите бре?Щатите не са ***, за теб не знам, но не ни прави и нас на ***.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На талибана на снимката така като гледам по му е ценна руската ПК отколкото някакво американски хеликоптери
19
3
 
16
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Вие сте бетер талибани. Окъсани, опърпани, *** и изоставени от децата си. Единственото хубаво е че скоро ще изчезнете.
18
6
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Оня ... Ами ще ги подкарат, ако някой им даде резервни части, щото Блек Хоук, едва ли може да лети с части на ми-17, то е все едно да се опиташ да натъкмиш един класен западен автомобил с части от Москвич и Запорожец ... !!!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Доста смехотворна статия. Естествено, че САЩ са оставили оръжията на талибаните. Сещайте се защо. Особено самолетите. Нещо което може да излети само и да се евакуира е оставено просто така? Унижаването на бойна техника се учи във всяка армия. Филма е пълен, а страданията пак за нещастния народ на Афганистан.
16
0
 
21
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Не знам какво са оставили САЩ в Афганистан , но виждам Талибаните по ТВ - облечени и въоръжени със САЩ военна техника последно поколение - могат да направят и Парад в Кабул .Като Щурмуваци от Междузвезни Войни .
15
12
 
4
 
! Отговори
ДО 27 преди 2 години
И пред Русия са силни, и пред Русия.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги продадат естествено.
13
4
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
САЩ са силни само пред малките държавици като България и си разполагат военните бази, за да ги превземат.
12
1
 
5
 
! Отговори
SAS преди 2 години
Who dares wins! Мото на SAS. Израелците са се учили от тях, не са глупави, имайте го предвид!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да сложат жените си в ред ,не са им нужни хеликоптери,а само електрически палки.Препоръчвам го на новите мъже народни представители.Видят ли в следващото събрание жените да правят глупости-като талибаните.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21: ние като използваме и даже произвеждаме калашници да не сме талибани бе
9
20
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
За талибаните най-подходяща е руската техника, тя е направена от такива като тях, за такива като тях ... !!!
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се окаже сега,че и за Ф16 дето ни ги набута Борисов ще си плащаме за резервни части след всеки полет. То частите ще излезнат по-скъпи от самолетите. А Шкембе Войвода искаше да ни набута и няколко корабчета да купим та съвсем да ни загроби с кредити.
7
3
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Могат всичко, което няма да използват, да го продадат за стотици хиляди или дори милиони долари...
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли англичани са се обличали като жени с бурки за да се придвижват из града. Смях. Великата армия на нато се обличат като жениии, хахахаха
5
0
 
18
 
! Отговори
талибайдън преди 2 години
Абе американосите що не ни ги подариха на нас, нали сме им съюзници, ами ги оставиха на талибаните?