НПО преговаря с талибаните, за да могат жени да работят и учат

Според Ян Егеланд талибаните "принципно се съгласили"
28 сеп 2021 19:43, Петя Славова
5
НПО преговаря с талибаните, за да могат жени да работят и учат
Снимка: БГНЕС

Талибаните "се съгласиха принципно" да оставят една от най-големите афганистански организации за чуждестранна помощ да продължи да наема жени, каза ръководителят ѝ, но призна, че това ще отнеме време.

Ян Егеланд, генерален директор на Норвежкия съвет за бежанците (NRC), заяви, че въпросът за заетостта на жените и образованието за момичета е бил централен в срещите, които той е провел с талибанските служители от през уикенда.

Още по темата

NRC, който от години действа в обеднялата държава и в контролираните от талибаните райони ще се бори да помогне на милиони хора в нужда, освен ако талибаните решат да не позволят на жените да се върнат на работа в организацията, каза той, цитиран от БГНЕС.

"Нашите служителки трябва да могат да работят свободно с колегите си мъже в цялата страна", каза Егеланд пред АФП след среща с талибански министри и администратори.

Почти една трета от афганистанските служители на NRC са жени.

Според Егеланд, талибаните "по същество се съгласиха" да позволят на жените да работят, като признаха, че "на много места това става твърде бавно".

Той каза, че NRC, която предоставя услуги като подпомагане с храна, чиста вода, подслон и образование на разселени хора, се опитва да договори местни споразумения в 7 от 14-те провинции, в които оперира.

Опитът им обобщава трудностите при прилагането в провинцията на издадените в Кабул укази.

В някои офиси на жените беше разрешено да работят заедно с мъжете, в други им беше казано да работят разделено, докато на трети места на жените им бе напълно забранено да работят - според прищявката на местните служители.

По време на първия мандат от управлението на талибаните от 1996 до 2001 г. жените до голяма бяха степен изключени от обществения живот, включително работа и образование.

Сега талибаните заявяват, че този път няма да бъдат толкова строги, но жените са възпрепятствани да се върнат на държавна работа, а обучението в средното образование за момичета не е възобновено, въпреки че момчетата посещават часовете.

От NRC са категорични, че няма да отворят отново училища в райони, където момичетата не могат да ги посещават.

"Не можем да правим образование, ако не можем да образоваме еднакво момчета и момичета", каза Егеланд.

Той изрази също загриженост за срива на афганистанската икономика.

Международната общност е замразила достъпа на талибаните до средства, държани в чужбина. Потоците от помощи също са пресъхнали, а банките в Афганистан са ограничили тегленията до еквивалента на само 200 долара на седмица.

С наближаването на зимата опасенията на Егеланд нарастват, тъй като NRC се бори с логистиката на заплащането на персонала или заделянето на средства за програми.

"Това е състезание с времето", каза той и направи мрачната прогноза, че в Афганистан хората “ще умрат много скоро”.

Международната общност е обещала 1,2 милиарда долара хуманитарна помощ, но е необходимо време, за да бъдат предоставени средствата.
 


5
Още от САЩ
30%-ов рекорден ръст на убийствата в САЩ през 2020 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
немо преди 4 седмици
Те по принцип са съгласи жените и на нудистки плаж да пуснат, ако искат. Проблема е, че религията забранява. исляма е прецаквация отвсякъде.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ай на бас ще учат и ще работят ли?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Афганките са тези, които са създали и възпитали талибаните. Всички талибани! Татковците бяха само муджахидини.
1
2
 
11
 
! Отговори
Преговори с тези? преди 4 седмици
Защо НПО-то се излага? И за чии права по-точно преговаря? За тази закачулената на снимката, дето децата й лежат до нея в пепелта, а тя зяпа витрината? На талибаните китайски женски военен десант от амбицирани, озлобени китайки, които да им ударят един бой не за друго, а защото са античовешко формирование. Афганките, ако са достигнали нивото на развитие на хомо сапиенс, сами ще си извоюват правата.