Турция очаква икономически растеж от над 9% през 2021 г.

Прогнозата на ЕБВР е за ръст от 9 процента
12 ное 2021 15:18, Елка Василева
19
Турция очаква икономически растеж от над 9% през 2021 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Турското правителство очаква растеж от над 9 процента на икономиката на страната през тази година, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Лютфи Елван, цитиран от Анадолската агенция.

"Най-здравата котва на турската икономика са държавните финанси. Никога не сме се отказвали и няма да се откажем от мотото си за финансова дисциплина", изтъкна министърът.

Бяхме предвидили дефицит от 4,3 процента в бюджета за 2021 г., но ще приключим тази година с бюджетен дефицит под 3,5 на сто, добави Елван.

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ повиши по-рано този месец прогнозата си за икономическия растеж на Турция през 2021 г. на 9 процента, изтъквайки възстановяването на вътрешното търсене и силния износ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че Турция би могла да завърши дори с двуцифрено число на растежа настоящата година.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
И *** от години оплюват Запада и чакат с нетьрпение края му,но той незнайно защо не настьпва и не настьпва.В сьщото време изцяло ползват благата на пропадналия Запад вьв всички области на живота...Та така и с ***...овците...Още от Вазово време очакват ,че ,,Туркия ке падне",но тя от ден на ден се преврьща в регионална, европейска, световна сила!!!!Неблагодарна,злобна и завистлива ра...я!
10
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
sled nova godina potuva ,gasi lampata sushto i 3ti iat sviat ikonomiceski.
9
6
 
4
 
! Отговори
Елке, Елке..смятай преди 2 години
това е вицът на деня. те от няколко години само очкват, най-вероятно е да има истинска революция там, а не растеж. Нямат ресурси, а ресурсите са скъпи, следователно или работят за без пари или умират от глад... те са в спиралата в която няма излизане
8
3
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
"Очакването" е храна за глупаците!
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам за техния икономически растеж, но икономическия им падеж е гарантиран и се случва от 3-4 години, по сериозно последната година. Примерно в момента минималната им работна заплата е по ниска от тази в България, около 280 евро.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната заплата в Турция е 750 долара, а средната пенсия 400 , а бяха и по-високи, но лирата се обезцени последните 2-3 години.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция бензина е 1.30 за литър, а в Радева България е 2.45 при сходни заплати.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Литата не стана ли 1 стотинка вече? Или догодина ще се изравни със стотинката?
3
7
 
17
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
Да и инфлация 20%! Не ни занимавайте с пропагандата на Ердоган
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходил съм в Демиркьой в Турция и наистина уж малък град, но със забележителен пазар, инфраструктура...няма разбит път! Абе 100000 пъти по-напред от нас...
1
11
 
12
 
! Отговори
Злобчи преди 2 години
Тия ще ни завладеят, турците са 100 милиона и са агресивни ислямисти, искат жизнено пространство, мечтата им е да си върнат Балканите, да изколят християните и да насилват бели момичета тия роми анадолски. Да им изсъхнат ръцете на западняците, които дадоха толкова много земя на турците.