25 ноември - Международен ден за борба с насилието срещу жени

Този ден е обявен с Резолюция 54/134 на 17 декември 1999 г.
25 ное 2021 14:22, Ния Христова
26
25 ноември - Международен ден за борба с насилието срещу жени
Снимка: Pixabay
25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени, съобщава БГНЕС.
 
Денят е по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), което е упражнявано върху жени. Този ден е обявен за такъв с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.
 
ООН призовава всички правителства, международни организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите, свързани с насилие и тормоз над жени. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит.
 
Още от 1981 г. активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието. Тази дата води началото си още от 1961 г., когато трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, са убити по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).
 
По повод деня от 18.30 ч. пред Съдебната палата различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени. 
 
"Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре, алармират организациите. Най-малко 15 жени са убити тази година. В общия случай нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на убитата", припомнят протестиращите.

26
Още от Водещи мобилна
100 дни талибанска власт в Афганистан - какво притеснява хората?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То пък щото мъжете не са жертва на насилие. Толкова жестоки и проклети жени има, че могат да те затрият ако не с физическо, то с психическо насилие.
17
1
 
0
 
! Отговори
Изплашена преди 1 седмица
Лошотията,простотията и жестокостта нямат пол,това не бива да го забравяме.
16
1
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
До До жена и анонимна - Ти форумният женомразец ли си или само копираш някои негови изрази?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко мъже почиват от инсулти и инфаркти причинени от женския тормоз
14
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 седмица
Какво обяснявате на най-обикновен женомразец? РЕКЕТИРАМ! НЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШЕТО ОДОБРЕНИЕ ВПРОЧЕМ.
13
1
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 седмица
Напротив, писа се , че наказанието трябва да е независимо пола, а аз директно писах, че жените носят основно вина. тьй че, нещо не ми е ясно какво искате и какво ви пречи феминизмът, всеки що годе информиран знае, че той е за елементарни права, които векове са отказвани, като избир. право, а не квоти за жени и други лиготии.
12
6
 
1
 
! Отговори
До жена и анонимна преди 1 седмица
Впрочем феминистките точно това искате. Да съдите мъжете за щяло и нещяло и да ни рекитирате за пари. Второ, след като съм лош, бял, хетеросексуален мъж, защо тогава да ви угаждам на исканията?
11
1
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 1 седмица
До защитничката на мъжете - колко мамини синчета сте отгледали? Между другото, жените са предимно виновни за отглеждане на нарцисите, които си въобразяват, че някоя е длъжна да им слугува денонощно и да им е собственост.......
10
0
 
6
 
! Отговори
жена преди 1 седмица
Не се правете на неразбрали - да отговарят и те с психическо насилие, а не с убийство, да има съответствие, това го пише в една много известна книга. И си направете справка кога убиват - когато ги напускат или дори само като кажат, че ги напускат! И вечния въпрос защо жените стояли при насилници - ами мъжете защо стоят при пихическите насилнички? Никой не е с предимство при насилие, независимо от пола!
9
2
 
8
 
! Отговори
А преди 1 седмица
А кога е за насилието срещу мъже?
8
4
 
6
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 1 седмица
Недопустимо е мъж да посяга на жена!Не, че всякакъв друг вид насилие толерирам, но това съвсем не бива да се случва.
7
4
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 1 седмица
"За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19". А също така - употребата на наркотици и самоубийствата при деца и младежи. С тия мерки - такива резултати.
6
3
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 седмица
Не бе, жените по презумция са жертви! Например онази клиентка на супера, нападнала охраната с юмруци, защото й искали да има маска!
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а в тоя ден обяснявали се защо жените са бити или просто че мъжете са лоши?
4
0
 
4
 
! Отговори
За какво говорим преди 1 седмица
Защо 70% от пуснатите СРС-та са срещу жени, нещо воайорство ли надушвам от страна на ДАНС, МВР и Прокуратурата или.... !?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отново разделяй и владей. Жена съм, но смятам, че има един много логичен въпрос: има ли международен ден за насилието срещу мъже?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
няма такъв термин 'международен' в българския речник. тая дума е измислена от глобалистите и фирмите.
1
1
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Французите имат една много хубава поговорка: Когато една жена сгреши, трябва, да и се извиниш