Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?

След протестите в Беларус се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона
7 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
357
Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?
Снимка: Дойче веле

Чуждестранните войски са на път към Казахстан, а първите руски части от контингента на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) вече са на територията на републиката. Към тази организация, в която членуват Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а главна роля играе Русия, за помощ се обърна президентът на страната Касим-Жомарт Токаев, който преди това прие оставката на правителството. На цялата територия на страната е обявено извънредно положение.

Как се стигна дотук?

Всичко започна с граждански протести срещу двойното поскъпване на газа за битови нужди, които се надигнаха в неделя. Протестите бързо ескалираха, като в старата столица Алмати се стигна до тежки сблъсъци и престрелки, при които загинаха много хора, съобщават очевидци. Високопоставен полицай от Алмати дори твърди, че при щурма на различни административни сгради, включително и на полицията, били убити десетки демонстранти. Руски медии съобщават, че близо 300 войници с бронирани автомобили са обградили един от главните площади на града. Там избухна пожар в една голяма административна сграда, а друга е изгоряла напълно, твърдят очевидци от бившата столица.

В телевизионно обръщение президентът Токаев заяви, че е изпратил армията срещу демонстрантите в Алмати, защото те били „терористични банди“. Източници от Казахстан съобщиха, че демонстрантите са се опитали да проникнат в сградите на пет телевизии, съобщава "Дойче веле".

Това е най-сериозната политическа криза в средноазиатската република, която досега се смяташе за стабилна автокрация. Кризата обаче не е от вчера. Преди десет години вече имаше протести заради ниските заплати, при които бяха убити хора. В последно време в страната не достига електроенергия, а цените на храните непрекъснато растат.

В същото време в Казахстан е в ход процес по предаване на властта. Докато съществуваше Съветският съюз, Казахстан беше втората по територия република в границите на империята. След разпадането на СССР властта в тогавашната Алма Ата пое Нурсултан Назарбаев - дотогавашен лидер на комунистическата партия и на съветската република. Назарбаев управлява близо 30 години, а залежите на нефт и газ осигуряваха на страната относително благоденствие. Назарбаев премести столицата от Алмати в град Астана, който по-късно беше прекръстен на неговото име.

През 2019 година Назарбаев се оттегли заради влошено здравословно състояние, но наблюдателите смятат, че по този начин просто се е опитал да избегне лютите битки за властта в страната. За нов президент тогава беше избран Касим-Жомарт Токаев, но съвсем доскоро Назарбаев все още дърпаше конците като шеф на могъщия Съвет за сигурност, като партиен лидер и като „Водач на нацията“. Едва преди два месеца Назарбаев обяви, че възнамерява да прехвърли партийното ръководство на Токаев, а президентът едва вчера оглави Съвета за сигурност - заради протестите.

Последствията от сегашната криза ще бъдат усетени далеч извън пределите на Казахстан, защото той е смятан за един от най-близките съюзници на Русия. След протестите в най-верния сподвижник на Москва - Беларус, сега се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона. Тук да припомним, че през 2010 година Русия, Беларус и Казахстан бяха съоснователите на митническия съюз - един от най-амбициозните проекти на руския президент Владимир Путин. През 2015 година от него се роди Евразийският икономически съюз, в който влязоха още Армения и Киргизстан. Путин и 81-годишният Назарбаев поддържат много топли отношения и за последно се срещнаха през декември в Санкт Петербург.

Позицията на Москва

Досега Москва реагира сдържано на размириците в Казахстан: външното министерство в Москва призова към диалог. В началото на протестите в Беларус през 2020 година Кремъл се държеше по същия начин, по-късно обаче прояви готовност да помогне на беларуската полиция да ги потуши с насилие. Сред многобройните анализи на случващото се в Казахстан присъства и версията, че става дума за борба за власт, участниците в която са използвали протестите срещу високите цени на газа, за да изкарат на улицата свои привърженици и въоръжени групировки с неизвестни цели.

През 2014 г. на езерото Селигер Путин скандално заяви, че Казахстан е изкуствена държава, създадена от първия ѝ президент Нурсултан Назарбаев, и населението ѝ разбира важността на близките отношения с Русия. Етническите руснаци съставляват 18% от населението на страната и те - заедно с повече от 60% от въглеводородните ресурси на Казахстан - са концентрирани в северната част, недалеч от руската граница. След забележката на Путин съюзниците на Кремъл призоваха за "връщане" на Северен Казахстан към Русия. Междувременно Китай има собствени териториални претенции към страната.

Редица наблюдатели отбелязват освен това, че кризата в Казахстан нанася сериозен удар върху плановете на руския президент Владимир Путин, който с военния натиск срещу Украйна и с ултиматумите си към Запада очакваше да постигне успех на започващите в понеделник разговори между САЩ и Руската федерация. Криза на изток и криза на запад са лоша новина за Путин, коментират в тази връзка медиите.

Залогът за Путин е голям както в Казахстан, така и в Украйна - но за него този път може да се окаже трудно да се справи успешно и в двете страни едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щерев,за руската армия не мисли,а мисли,4е ние постоянно се държим за палците на краката и не двойно увели4ение,даже и на 4етворно увели4ние,ще си траем,незнам дали разбра намека ми.
242
17
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
Руската армия след поредната инвазия ще се представи добре... срещу цивилни протестиращи... ха.ха.ха Голяма излагация. Що не се пробват срещу НАТО а само срещу цивилни.
241
2
 
13
 
! Отговори
До Обективно преди 2 години
Много точно. Нали имаше едно изказване - защо в САЩ е нямало опит за преврат? Защото там няма американско посолство. Та кой има интерес около Русия да има размирици, един вид в задния двор? САЩ мътят водата, Украйна, Беларус, Армения сега Казахстан.
240
5
 
21
 
! Отговори
ДемокраДция преди 2 години
Увеличението на цената на газта от 25 до 50ст. е обяснението за лумпенизираната биомаса. Въоръжените, екипирани и организирани терористи не са мирни демонстранти. Спящите клетки на ИД в Афганистан, въоръжени и обучени от краварите, заедно с наемници от арабският свят се опитаха да наложат демократичният терор. ОДКБ защити стратегическите обекти, а спецчастите на Казахстан бавно и сигурно ликвидират прозападните терористи. Сценариите от Ирак, Либия, Сирия, Йемен и Окраина не сработиха. Перфектно
239
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Преди много години се взимаха хора за роби насила. С корабите и айде на полето и мината. Който им пречеше направо се убива. И това го правеха всички от Г 7, а сега е не възможно. За това в днешно време Роби се създават !!! Като нас и много други за съжаление. Всички тези и много други тактики които написах до сега съм ги чел в наръчник на дългосрочното поробване на Кърлежа и по точно на тяхна фирма с три букви за международна демокрация !!! Приятна вечер на всички.
238
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 277 Щото ако няма "западен заговор" трябва да се концентрират върху руските кукли на конци, а така не можеееее. Обаче в Казахстан на Путин няма да му се отвори парашута. А е тръгнал да анексира, а Китай е скочил.
237
14
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Казахите са нападнали Казахстан и Русия се притичва на помощ. Както навремето спасяваха Прага от чехите и Будапеща от унгарците.
236
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси не разбирам как аджеба американците са ви виновни. Буквално в прав текст си казват руснаците, че поставят техен човек на власт в Казахстан, за да замести досегашния техен човек, и двамата номенклатурчици от съветско време. Хората в прав текст казват, че това с горивата е последната капка и че от години вече търпят и се трупа това напрежение. И тук нашите веднага видяха западен заговор. Сигурен съм че сега както и Ердоган ще намерят някой изгонен на запад Казахстанец и ще кажат тоя е виновен
235
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
След всичко прочетено разбрах, че просто зомбитата са тръгнали. Крайно време беше. скоро и у нас.
234
2
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Продължение : Унищожиха всякакво голямо производство, за да внасяме ! На 70% телевизията е фалшива, гледаш това което трябва а не нужно! Съобщават се само лоши новини и накрая ако остане време чуваш прогнозата за времето ! Най престижната професия е ИТ специалист, ако изгасне тока кво правим !? Може да пиша 3 години но нямам време. А и последно - определени индивиди откраднаха милярди от нас а ние ги гледаме по телевизията и в парламента !!! Странен народ сме !?
233
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Явно никой не разбра намека ми. Хора, събудете се ! Най големия производител на жито на глава от населението сме, и хляба - 2 лв. Вода, ток, подземни богатства, и тн ги продадоха на чужди благодетели. Унищожиха земеделие и животновъдство, за да внасяме фалшиви зеленчуци и замръзнало месо на 20 години. Всички станахме инвеститори на аптеките! Унищожиха армията и оръжията, демек : мъжете и отбраната. Трябва да си купим от Кърлежа, от друг не може камо ли да произвеждаш
232
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в Казахстан протестират, защото са бедни, а живеят в богата на петрол и природен газ държава. Как е възможно това? Всички КГБ-исти, които ги управляват по съветски модел го умеят до съвършенство. Съвсем отделен е въпросът, че тези протести се използват и от разни главорези, които сеят смут и безредици.
231
17
 
11
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Това което става в Казахстан е "цветна революция" на либералните НПО-та. А това което ще стане на 12.01 в България е "червена революция" на нео-либерални антиваксъри. По принцип е едно и също но в Казахстан е финансирано с долари, а в България с рубли.
230
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ONLY CHEVRON USA INC CORRUPTION AND NOTHING MORE!!!
229
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Поредния опит световния КЪРЛЕЖ да се забие и храни на гърба на хората под предлог че това е демокрация ! Недоволни хора има от цените, но точно покрай тях действат и другите. С една дума : използват ги за прикритие ! Примерите са много и за съжаление и ние сме така. Знаете ли че вече се събира и данък Въздух !? Наричат го въглеродни емисии, от доста време на сам. Това влияе на всички цени и си плащаме. А знаете ли колко пари плащаме за да има човек автомобил !? ДЕМОКРАЦИЯ
228
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ разбрах само, това мирно население откъде намери автомати и се въоръжи, а още по неясно ми е и как се организира да води боеве в градски условия. КАкто и в Украйна ще намерят някой, дето провокирал и стрелял по всички или може и да покажат какви лица са организирали ескалацията на протеста. При нас не двойно ами напрово 5 пъти вдигнаха цените, ама такива работи няма.
227
2
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Put in: Цените вече са ги върнали обратно. Сега остава да се разбере кой протестира заради цените и кой просто използва това като повод за размирици.
226
1
 
18
 
! Отговори
Какви протестиращи? преди 2 години
До пламен: Видял си това, което са показали. А запалените коли и сгради, ограбените магазини видя ли ги? Такива "мирни протести" как се прекратяват?
225
8
 
2
 
! Отговори
Put in преди 2 години
Виновни са тия дето протестират ! Може да им се вдигнат цените даже тройно, петорно или десеторно, но те трябва само да мълчат и да си плащат, или да си стоят на студено ! Сега ще трябва да бъдат избити или вкарани по затворите - в Сибиир има достатъчно, а може при нужда и още да се направят !
224
14
 
3
 
! Отговори
пламен преди 2 години
На показаните снощи кадри по новините се видя, как въоръжени с автомати военни стреляха към хора, протестиращи срещу повишените цени на газа и петрола!