Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?

След протестите в Беларус се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона
7 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
357
Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?
Снимка: Дойче веле

Чуждестранните войски са на път към Казахстан, а първите руски части от контингента на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) вече са на територията на републиката. Към тази организация, в която членуват Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а главна роля играе Русия, за помощ се обърна президентът на страната Касим-Жомарт Токаев, който преди това прие оставката на правителството. На цялата територия на страната е обявено извънредно положение.

Как се стигна дотук?

Всичко започна с граждански протести срещу двойното поскъпване на газа за битови нужди, които се надигнаха в неделя. Протестите бързо ескалираха, като в старата столица Алмати се стигна до тежки сблъсъци и престрелки, при които загинаха много хора, съобщават очевидци. Високопоставен полицай от Алмати дори твърди, че при щурма на различни административни сгради, включително и на полицията, били убити десетки демонстранти. Руски медии съобщават, че близо 300 войници с бронирани автомобили са обградили един от главните площади на града. Там избухна пожар в една голяма административна сграда, а друга е изгоряла напълно, твърдят очевидци от бившата столица.

В телевизионно обръщение президентът Токаев заяви, че е изпратил армията срещу демонстрантите в Алмати, защото те били „терористични банди“. Източници от Казахстан съобщиха, че демонстрантите са се опитали да проникнат в сградите на пет телевизии, съобщава "Дойче веле".

Това е най-сериозната политическа криза в средноазиатската република, която досега се смяташе за стабилна автокрация. Кризата обаче не е от вчера. Преди десет години вече имаше протести заради ниските заплати, при които бяха убити хора. В последно време в страната не достига електроенергия, а цените на храните непрекъснато растат.

В същото време в Казахстан е в ход процес по предаване на властта. Докато съществуваше Съветският съюз, Казахстан беше втората по територия република в границите на империята. След разпадането на СССР властта в тогавашната Алма Ата пое Нурсултан Назарбаев - дотогавашен лидер на комунистическата партия и на съветската република. Назарбаев управлява близо 30 години, а залежите на нефт и газ осигуряваха на страната относително благоденствие. Назарбаев премести столицата от Алмати в град Астана, който по-късно беше прекръстен на неговото име.

През 2019 година Назарбаев се оттегли заради влошено здравословно състояние, но наблюдателите смятат, че по този начин просто се е опитал да избегне лютите битки за властта в страната. За нов президент тогава беше избран Касим-Жомарт Токаев, но съвсем доскоро Назарбаев все още дърпаше конците като шеф на могъщия Съвет за сигурност, като партиен лидер и като „Водач на нацията“. Едва преди два месеца Назарбаев обяви, че възнамерява да прехвърли партийното ръководство на Токаев, а президентът едва вчера оглави Съвета за сигурност - заради протестите.

Последствията от сегашната криза ще бъдат усетени далеч извън пределите на Казахстан, защото той е смятан за един от най-близките съюзници на Русия. След протестите в най-верния сподвижник на Москва - Беларус, сега се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона. Тук да припомним, че през 2010 година Русия, Беларус и Казахстан бяха съоснователите на митническия съюз - един от най-амбициозните проекти на руския президент Владимир Путин. През 2015 година от него се роди Евразийският икономически съюз, в който влязоха още Армения и Киргизстан. Путин и 81-годишният Назарбаев поддържат много топли отношения и за последно се срещнаха през декември в Санкт Петербург.

Позицията на Москва

Досега Москва реагира сдържано на размириците в Казахстан: външното министерство в Москва призова към диалог. В началото на протестите в Беларус през 2020 година Кремъл се държеше по същия начин, по-късно обаче прояви готовност да помогне на беларуската полиция да ги потуши с насилие. Сред многобройните анализи на случващото се в Казахстан присъства и версията, че става дума за борба за власт, участниците в която са използвали протестите срещу високите цени на газа, за да изкарат на улицата свои привърженици и въоръжени групировки с неизвестни цели.

През 2014 г. на езерото Селигер Путин скандално заяви, че Казахстан е изкуствена държава, създадена от първия ѝ президент Нурсултан Назарбаев, и населението ѝ разбира важността на близките отношения с Русия. Етническите руснаци съставляват 18% от населението на страната и те - заедно с повече от 60% от въглеводородните ресурси на Казахстан - са концентрирани в северната част, недалеч от руската граница. След забележката на Путин съюзниците на Кремъл призоваха за "връщане" на Северен Казахстан към Русия. Междувременно Китай има собствени териториални претенции към страната.

Редица наблюдатели отбелязват освен това, че кризата в Казахстан нанася сериозен удар върху плановете на руския президент Владимир Путин, който с военния натиск срещу Украйна и с ултиматумите си към Запада очакваше да постигне успех на започващите в понеделник разговори между САЩ и Руската федерация. Криза на изток и криза на запад са лоша новина за Путин, коментират в тази връзка медиите.

Залогът за Путин е голям както в Казахстан, така и в Украйна - но за него този път може да се окаже трудно да се справи успешно и в двете страни едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мнение - Ами летището е ясно, за да не праща Путин повече военни. Телевизионните канали също, за да се спре пропагандата на правителството. Ако протестираш нещо и гледаш как излиза примерно Миролюба Бенатова да обяснява как всъщност ти не протестираш щото си беден и всъщност си враг на народа и искаш да изядеш бебетата на всички е разбираемо че ще идеш и там да протестираш. Все едно не знаем, че там са същите комунисти от едно време все още на власт и всички медии са държавни.
182
11
 
5
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Путин си повярва, че може да извива ръцете на Запада с цените на газа и другите суровини. Номера вървеше, защото САЩ също печелят добре от схемата. Лошото е, че не иска да даде Крим, а еврейте вече са си го заплюли за техен. Все пак навремето Хазарския хаганат е бил разположен точно там. Изконно еврейска територия...?
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Извод - Да това ни чака, когато хората обеднеят достатъчно за да стигнат до безисходица и да са достатъчно отчаяни та всяко нещо да им се вижда по-добро от запазване на статуквото. Тук още не сме стигнали до насилие от този калибър, но както е тръгнало няма да е дълго преди да се започне и тук. Ще тръгне като мирен протест, после полицията ще реагира малко по-остро отколкото трябва и някой младеж ще умре след което ще стане каквото не е ставало!
180
1
 
9
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Интересно защо мирните протестиращи са палили пожарни коли и колите на бърза помощ, като едновременно са предизвиквали пожари и ограничавали достъпа до болнични заведения? И ако опожаряването на бившата президентска резиденция може все пак да се обясни с гнева на народа, как може да се обясни овладяването на летището и подпалване сградата на пет телевизионни канала?
179
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби- баси все едно за пръв път виждаш протести. Жълтите жилетки, Минеаполис преди няколко месеца, Портланд и досега палят каквото намерят, Германия Август месец, Испания протеста за освобождението на Пучдемон и Каталунските размирици. Къде е разликата? Не са обезглавили полицаи, а го правят по-хуманно стрелят ги или ги трепят с камъни. И не скандират "алах акбар" а викат "вива ла фанс" или "блек лайвс метър" или "либерта каталан", хората бият управата, не взривяват училища!
178
2
 
4
 
! Отговори
Извод преди 2 години
А българите трябва ли да чакат подобни събития и в България ??? Трябва веднага да се измете долната с.*** от Парламента и с нови избори да махнем цялата шайка комунисти и милиционери от властта !!! Иначе ни чака смъртта като в Казахстан !
177
2
 
3
 
! Отговори
до Диктатор преди 2 години
С три млрд. евро инвестиции само от Холандия в реално производство Казахтан би трябвало да процъфтява,защото това предполага и поне още толкова инвестиции от други държави.Само че тези инвестиции са само в твойта глава.Или не са в производства,а в търговски вериги,което изобщо не е същото
176
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен205 - под всички нормални протестиращи по света имаш предвид само България, щото в Щатите запалиха съдилище в Портланд и убиха полицай насред улицата виж Дейвид Дорн има си и видео как кърви и го прескачат. Франция - мъртви и ранени при протести срещу Макрон 2018-та, Германия от това лято имаше убити и полицаи и цивилни от протестите срещу ковид. За Джордж Флойд протестите няма да коментирам. Тук разликата е че искат да свалят *** и вие червените предатели се палите лесно!
175
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами и в BBC го пише (само че за двама обезглавени от ислямисти полицаи), в нигерийски, австралийски, швейцарски вестници. не знам португалски, иначе бих проверил и в бразилия какво пишат. ама вие си вярвайте на манипулациите
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слобода за казашкиу народ Слобода за сите дорде Путинъ не се разкае и върне територю на татарти ваша мамка данаеба аз миризлиа на кой читя твя нящо
173
3
 
6
 
! Отговори
черния преди 2 години
Как е? Добре ли се справят сороските фашизирани ислямисти с открит бой с ВДВ?
172
4
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
Брейййй, не знаех, че Съветският съюз е бил империя?! Значи Горбачов е бил император?! Докъде стигнахме с глупостите на Дойче Зеле.
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ето ви заглавиеЕдинственото добро управление е липсата на такова. Това важи и за политици, и за полицаи, и за всичко.
170
12
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
САЩ или по-точно господарите им от еврейския елит си отмъщават заради полуостров Крим. Още другаря Ленин е изтеглил заем от САЩ в размер на 5 милиона долара срещу гаранция (ипотека) Крим. Заема не е бил погасен и сега тази територия се подготвя да бъде новия Израел. Путин му гори з_дника в момента точно заради това.Колкото до Казахстан - всичките бивши СССР републики са в орбитата на Русия и затова стандарта на живот е нисък, въпреки природните богатства.
169
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"че Казахстан е изкуствена държава" Путин кога ще разбере, че тези държави ги създаде СССР. Тъпите руснаци не разбраха, че комунизмът им навреди най-много на тях.
168
3
 
4
 
! Отговори
Ето ти заглавие.. преди 2 години
Сън и Мирър са пapцaли като нашите Пик и Шок. Нищо вярно няма в тях. Когато го напишат от BBC, тогава говори и ти...
167
6
 
6
 
! Отговори
До ето ви заглавие преди 2 години
Тук всеки ден чета как някой иска да разстреляме политиците. Нали се сещаш, че ако го направим в медиите ще излезе като тероризъм, а всъщност е "писна ни да ни правят на maймyни и за да се спре с ограбването приложихме стария ултиматум от 1200г - Като не щеш мира, на ти секира!" Може би ако полицията мине от страната на протестиращите няма да ги колят. А някой ще обясни ли защо ПУТИН праща руски войници в чужда държава да смачкват протестиращи? Това вече е ТЕРОРИЗЪМ!
166
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мордор ще изпрати още ***
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дотук намерих 23 чуждестранни медии (западноевропейски), в които е описано обезглавяванията от ислямистите в казахстан. в 2 има и снимки на труповете. ама вие си твърдете, че никой не бил видял нищо. то и аз не съм виждал джо байдън на живо и по вашата логика, мога да твърдя, че такъв човек не съществува, нали?
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе..'хората' им писнало да живеят като скотове, затова скандираха алах акбар, завзеха полицейския участък, отнеха оръжията и обезглавиха няколко служители на реда. всички нормални протестиращи правят така по света :)