Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?

След протестите в Беларус се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона
7 яну 2022 07:00, Анисия Иванова
357
Кръв, убити, насилие по улиците на Казахстан - как се стигна до кризата?
Снимка: Дойче веле

Чуждестранните войски са на път към Казахстан, а първите руски части от контингента на Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС) вече са на територията на републиката. Към тази организация, в която членуват Казахстан, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а главна роля играе Русия, за помощ се обърна президентът на страната Касим-Жомарт Токаев, който преди това прие оставката на правителството. На цялата територия на страната е обявено извънредно положение.

Как се стигна дотук?

Всичко започна с граждански протести срещу двойното поскъпване на газа за битови нужди, които се надигнаха в неделя. Протестите бързо ескалираха, като в старата столица Алмати се стигна до тежки сблъсъци и престрелки, при които загинаха много хора, съобщават очевидци. Високопоставен полицай от Алмати дори твърди, че при щурма на различни административни сгради, включително и на полицията, били убити десетки демонстранти. Руски медии съобщават, че близо 300 войници с бронирани автомобили са обградили един от главните площади на града. Там избухна пожар в една голяма административна сграда, а друга е изгоряла напълно, твърдят очевидци от бившата столица.

В телевизионно обръщение президентът Токаев заяви, че е изпратил армията срещу демонстрантите в Алмати, защото те били „терористични банди“. Източници от Казахстан съобщиха, че демонстрантите са се опитали да проникнат в сградите на пет телевизии, съобщава "Дойче веле".

Това е най-сериозната политическа криза в средноазиатската република, която досега се смяташе за стабилна автокрация. Кризата обаче не е от вчера. Преди десет години вече имаше протести заради ниските заплати, при които бяха убити хора. В последно време в страната не достига електроенергия, а цените на храните непрекъснато растат.

В същото време в Казахстан е в ход процес по предаване на властта. Докато съществуваше Съветският съюз, Казахстан беше втората по територия република в границите на империята. След разпадането на СССР властта в тогавашната Алма Ата пое Нурсултан Назарбаев - дотогавашен лидер на комунистическата партия и на съветската република. Назарбаев управлява близо 30 години, а залежите на нефт и газ осигуряваха на страната относително благоденствие. Назарбаев премести столицата от Алмати в град Астана, който по-късно беше прекръстен на неговото име.

През 2019 година Назарбаев се оттегли заради влошено здравословно състояние, но наблюдателите смятат, че по този начин просто се е опитал да избегне лютите битки за властта в страната. За нов президент тогава беше избран Касим-Жомарт Токаев, но съвсем доскоро Назарбаев все още дърпаше конците като шеф на могъщия Съвет за сигурност, като партиен лидер и като „Водач на нацията“. Едва преди два месеца Назарбаев обяви, че възнамерява да прехвърли партийното ръководство на Токаев, а президентът едва вчера оглави Съвета за сигурност - заради протестите.

Последствията от сегашната криза ще бъдат усетени далеч извън пределите на Казахстан, защото той е смятан за един от най-близките съюзници на Русия. След протестите в най-верния сподвижник на Москва - Беларус, сега се разклати и вторият бастион на Кремъл в региона. Тук да припомним, че през 2010 година Русия, Беларус и Казахстан бяха съоснователите на митническия съюз - един от най-амбициозните проекти на руския президент Владимир Путин. През 2015 година от него се роди Евразийският икономически съюз, в който влязоха още Армения и Киргизстан. Путин и 81-годишният Назарбаев поддържат много топли отношения и за последно се срещнаха през декември в Санкт Петербург.

Позицията на Москва

Досега Москва реагира сдържано на размириците в Казахстан: външното министерство в Москва призова към диалог. В началото на протестите в Беларус през 2020 година Кремъл се държеше по същия начин, по-късно обаче прояви готовност да помогне на беларуската полиция да ги потуши с насилие. Сред многобройните анализи на случващото се в Казахстан присъства и версията, че става дума за борба за власт, участниците в която са използвали протестите срещу високите цени на газа, за да изкарат на улицата свои привърженици и въоръжени групировки с неизвестни цели.

През 2014 г. на езерото Селигер Путин скандално заяви, че Казахстан е изкуствена държава, създадена от първия ѝ президент Нурсултан Назарбаев, и населението ѝ разбира важността на близките отношения с Русия. Етническите руснаци съставляват 18% от населението на страната и те - заедно с повече от 60% от въглеводородните ресурси на Казахстан - са концентрирани в северната част, недалеч от руската граница. След забележката на Путин съюзниците на Кремъл призоваха за "връщане" на Северен Казахстан към Русия. Междувременно Китай има собствени териториални претенции към страната.

Редица наблюдатели отбелязват освен това, че кризата в Казахстан нанася сериозен удар върху плановете на руския президент Владимир Путин, който с военния натиск срещу Украйна и с ултиматумите си към Запада очакваше да постигне успех на започващите в понеделник разговори между САЩ и Руската федерация. Криза на изток и криза на запад са лоша новина за Путин, коментират в тази връзка медиите.

Залогът за Путин е голям както в Казахстан, така и в Украйна - но за него този път може да се окаже трудно да се справи успешно и в двете страни едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
10
 
6
 
! Отговори
До 230 преди 2 години
"...И от къде сте сигурни че имало " обезглавени ченгета"..." - След като сме сигурни че героя-мъченик Джордж Флойд беше зверски убит от америкън полис, логично е да не подлагаме на съмнение Обезглавените Ченгета. Имам лошото предчувствие че всички Русофоби са некви сиганье или в най-добрия случай турци :))
202
8
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Страната повече от век се управлява със сталино-хрухщевски-брежневски методи.Алчна и беспросветна върхушка е заграбила всички икономически и административни постове. Отгоре на това стотици паметници, и имена на селища възхваляват тази върхушка.Какво може да се очаква след всичко това?Мирни протести с песни и танци на народите?
201
2
 
7
 
! Отговори
Тоя Боби голям преди 2 години
Мисля, че трябва да пратим Боби в Казахстан, така като му чета мозъчните пръдни мисля че ако вземе да ги разправя толкова ще разсмее обстановката, че ще спрат да се бият и ще се приберат по добовете! Привижда му се рероризъм, трябва му подалия оставка да остане на власт, нищо, че може парламента да насрочи избори, понеже можеш да метнеш БТР на поле с парашут естествено, че можеш да го метнеш в град то разлика няма. Разбирач велик, всичко знае. Да вземем да го направим управляващ да се посмеем!
200
3
 
16
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
До Труе сториКазахстан - огромна и богата страна.Минималната заплата под 100долара.Извън излъсканата столица , на името на владетеля на страната, цари мизерия и нищета.Новото поколение, израсноло с интернет и смартфони, видя че другаде живеят по-различно. И те искат да живеят по-добре. Съвсем нормално.Имат право да получат това което им се полага.Убитите, грабежите и насилието са обикновени спътници на тези събития.Но фараоните се правят че не виждат.
199
3
 
19
 
! Отговори
до 232 преди 2 години
Ами те си ходеха с пушки. Има клипове на които се вижда как пристига кола и от нея вадят огнестрелно оръжие, което се раздава. Само, че оръжие се дава не като пуканки на всеки слещнат, а на предварително организирани за това хора.... имаше и джипове преоборудвани като джихад мобилите. Нали се сещаш, че това не става за един час на занятие по трудово обучение...
198
6
 
22
 
! Отговори
Telegram преди 2 години
В Telegram са качени десетки клипове, в които се виждат въоръжени с автомати и снайпери, добре екипирани "мирни" демонстранти. Стрелят по цивилни, по невъоръжени, по линейки, грабят банки, палят болници и учреждения, държат жени и деца, като заложници и жив щит. По либерал-демократ-терор телевизията, няма да покажат реалността. Унищожението на прозападните терористи продължава. Хаосът, нищетата и терорът са предотвратени. Мир и свобода за Казахстан.
197
5
 
18
 
! Отговори
Труе стори преди 2 години
Ислямско-американска държава в Афганистан, която беше създадена, тренирана и въоръжена с оръжие за над 40млрд.$, след "изтеглянето" на пиндосите, сега започва да се отблагодарява на демократ-либералите. Терорът, зверствата, безчинствата, сеенето на смърт, палежите, обезглавяванията, стрелбата по линейки, избиването на цивилни, познати демократични методи, както в Сирия, Йемен, Ирак, Либия, Окраина....Казахстан е свободен и ще живее в мир.
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е тръгнал с танкове ( чужди и свои) срещу народа си бел ден не е видял, казахите дано победят и да си върнат държавата!
195
0
 
14
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 години
Газ, Гориво, Електричество - все ограничени ресурси при които реална конкуренция няма. Колкото ти кажат - толкова плащаш, или не ползваш. С това вдигане на цените, просто олигарсите по света ще станат още по-богати (чудя им се защо им е ама айде), а останалите - по-бедни. Историята ни учи че подобни ситуации водят до революции, в които олигарсите се свалят и после сменят.
194
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиДа бе всички знаем какво стана, Токайев уволни Назарбаев, после целия му кабинет напусна и накрая той подаде оставка. След което остана на власт и в момента управлява защото обяви извънредна ситуация и взе в ръце армията и полицията. Щото след като подаде оставка излезе по телевизията да обяснява как е помолил за помощ да дойдат руските танкове. Само ти май не слушаш! Хората искат като Афганистанската пионка да се натоварят всичките номенклатурчици на един самолет и да се разкарат!
193
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои казват, че ставащото в казахстан е ислямски тероризъм и приличало на случилото се в афганистан миналата есен! Сега да питам ЯСНО:- ЗАЩО ВИЕ РУСОФИЛИТЕ ДО ЕДИН АДМИРИРАХТЕ ПОБЕДАТА НА ТАЛИБАНИТЕ ТОГАВА, А СЕГА РЕВЕТЕ С ЦЯЛО ГЪРЛО СРЕЩУ ТЯХ? И от къде сте сигурни че имало " обезглавени ченгета", като никой канал не е дал ДОКАЗАТЕЛСТВА за това, а само манипулативни твърдения! Как така сега вярвате на " западни медии", а за афганистан не им вярва те!?! С двойният ви аршин ВИЕ сте манипулирани!
192
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби - Кажи го това на Руснаците, че са парашутисти, щото кацнаха баш на летището. Щото не знам дали си на ясно ама БТР с парашут не можеш да го метнеш. Там не са спец части за тайна мисия, не знам какви екшъни си гледал. Там пратиха редовни войски с танкове и бронирана техника да се бият срещу хора с ножове. И тук Вова ще действа като в Чечня. Пращаш танковете, избиваш 200 000 цивилни докато не клекнат, щото с пушката за глигани на дедо срещу танкове е трудно, и слагаш твой човек на власт.
191
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
как се стигна ами с ам помощ първо наблюдавахме щурма на капитолия къдетоубиха пенсиониран служител от ввс след това се загрижиха за украина напуснахаафганистан и оставиха населението там на произвола на талибаните убиха с изкинтелект двама висши кадри на иран и сега казахстан а между тях се наврявируса и ваксините кое не е ясно
190
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Тия ме кефят, хич не си поплюват, няма хъка мъка. Мирни протести, а?! де да бяхме и ние като тях.
189
1
 
8
 
! Отговори
Диктатор преди 2 години
В Москва построиха най-голямата джамия в Европа! Нима някой очаква в Казахстан да пеят коледни песни вместо да крещят алах акбар??
188
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коментарите на комунистите все им се привижда Сорос, САЩ и евреи, когато някоя бивша съветска република реши да разчисти старата номенклатура. Ако беше САЩ, евреи или Сорос, тия протестиращите нямаше да ходят с кухненски ножове, а с пушки. Все едно сте проспали последните 25г какво се случи в близкия изток. Тук ситуацията, е че на хората им омръзна да газят в петрол и да са бедни. Те това е. И никой не обяснява чий го дири руския цар Вова да праща военни в Казахстан "да пази държавни цели"
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиранията никъде не я обичат.
186
2
 
7
 
! Отговори
Хайде и у нас така преди 2 години
Хората да се вдигнат на бунт срещу ВИСОКИТЕ цени на газ, горива, електричество, градският транспорт поскъпва, еко чипове по колите, зоните разширени, хляба килограма вече по 2-4 евро ... Банките с нови такси и отрицателни лихви ограбват хората. ТРЯБВА МЕТЕЖ и битка за оцеляване на обикновените хора.
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби- ако искаш да свалиш власта и сътрудничиш на власта нещо не си разбрал цялата идея на мероприятието. Ако нямаха армия и силно въоръжена охрана протестиращите щяха отдавна да са изклали правителството. Понеже не могат да стигнат до тях затова колят тези, които ги пазят. Това откакто свят светува е било така. И понеже този гняв няма лидер в Казахстан за да застанат зад него застават зад религията. Ако имаха водач щяха да викат "Давай Пешо" не "Алах е велик" ама си нямат Пешо и затова Алах
184
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя па що са палили коли и летището ща са палили- що им епричернело и що ония с кастите са стреляли одгоре на сичкото на цени и на глад. абе вие комунистете сичките сте въргтоглави па и алчни и жал немате бе.