НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.

Столтенберг: Това би ги направило държави членки втора категория
17 яну 2022 16:21, Елка Василева
196
НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС.

Още по темата

"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава дали иска или не да членува в алианс като НАТО, това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.

"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това по същество ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.

"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.

"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
7
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 2 години
*** ЩО ГИ Е ТОЛКОВА СТРАХ РАШКИТЕ? КОЙ ИМ ЗАВИЖДА НА СТАНДАРТА?
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория"_______Всъщност докато сме в НАТО сме държави втора категория. Така се държат с нас, затова си изхвърлят военния бо к лу к от 60-те при нас.
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Игор Коротченко заяви по руската телевизия, че в случай на заплаха за националната сигурност Русия няма да нанася удари по центровете на НАТО в Европа, ами ще нанесе удари директно във САЩ и Вашингон където се взимат решенията и от където се изпращат заповедите на Европа.
94
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сирия няма общо с исканията. Най-вероятно ще унищожат базата в Румъния, там има ракети. Могат да го направят за мимути от Крим и то без ядрени глави. Да ги видим тогава НАТО какво ще направят, ще започнат ли ядрена война с Русия.
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за Руски ракети във Куба и Венецуела за да се укротят Говедата във ранчото си
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съобщава ни, че сме окупирани?
91
3
 
15
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има енергийна криза, а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че няма да се изтеглят. Това да не е Афганистан?! Пък и краварника не дава.
89
2
 
13
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Едни прости талибани ги натириха с 200 от Афганистан,те тръгнали да се репчат на Путин.Жалка история.
88
6
 
2
 
! Отговори
МАСКВИЧ 408И преди 2 години
ДА БЕ, НАТО ЩЕ НИ ВЪРНЕ ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, ЧЕ ПАК ДА КУПУВАМЕ ОТ РАШКИТЕ ТАНКОВЕ, САМОЛЕТИ И РАКЕТИ?
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия се старае и прави най-доброто от себе си за да постигне с мирни средства дипломатическо решение на проблемите си. НАТО близо до границите на Русия е проблем за Русия и НАТО трябва да напусне тези граници. Ако САЩ не приемат мирните предложения на Русия, тогава ръцете на Русия са развързани за ответни действия. Тези действия могат да бъдат всякакви. На масата на президента Владимир Путин вече стоят оформени и завършени военно-технически решения.
86
0
 
3
 
! Отговори
До българин '95 преди 2 години
Поживем, увидим. С това май всички се съгласяват. Айде, нека не е съвсем по-русофилски, wait and see.
85
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и НАТО са вредни за България. Колкото по-скоро излезем от ЕС и НАТО, толкова по-добре. Оставането ни е смърт за България.
84
12
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 2 години
Който нож вади,от нож умира. Аз имам зъби,а ти си пази ченетата дъртако. Рубладжиите в България сте стари и малко. А ти не заплашвай,защото БОГ наказва агресори като теб.
83
3
 
7
 
! Отговори
джо преди 2 години
до Анонимен82. Много лесно за такива като вас да обвините само Сърбите. Но ако не бяха запада които подкрепиха всички, без източно православните. Хърватите и босненците също си имат своите военни престъпници, които правиха етнически прочиствания на територии под техен контрол. Но какво знаеш ти , доста плоско драскаш, защото Словения никога не е била страна в конфликта и на нейна територия бойни действия не е имало.
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе НАТО да не ги изтегля ама хамериканците трябва ,защото у нас има само хамериканци . Няма никакви други от нато .. Ни германци ни румънцци ни французи. Е французи имаше ама бяха с лош късмет край Коиловци.
81
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше ЕС и НАТО нщмаше да имаме настоящото благополучие и това е неоспорим факт (есвен за мъзрзеливи маргинали). А още щяхме да сърба руската чорба, бедни, унизени и зависими с тъжен поглед към развита Европа.
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йенс, никога не казвай никога даже в интервю пред канадската телевизия. По-добре утре проследи визитата на жрицата на либерализма Анналена в Москва и виж дали и тя няма да бъде наритана, тъй както преди година беше наритан и изхвърлен от МИД РФ комисарят Жозеп.
79
4
 
16
 
! Отговори
клхйкл.к преди 2 години
А бе, ***. НАТО ще воюва с Русия до последния източно европеец. После ще прати Африка и Южна Америка . 😅
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
81 САЩ ОТКАЗА НА РАШКА, ТИ НЕ РАЗБРА ЛИ ОЩЕ ХАХАХАХА, А СТОЛТЕМБЕРГ Е ДАЛ ИНТЕРВЮ ЗА КАНАДСКАТА БиБиСи, пише го в статията, туй не е декларация а ИНТЕРВЮ С РЕЗУЛТАТИТЕ- НЯМА 97 ***!