НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.

Столтенберг: Това би ги направило държави членки втора категория
17 яну 2022 16:21, Елка Василева
196
НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС.

Още по темата

"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава дали иска или не да членува в алианс като НАТО, това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.

"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това по същество ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.

"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.

"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
17
 
! Отговори
Русофил за 79 преди 2 години
Много ме кефи, когато някой започне с думата НИКОГА. Поживем, увидим. За Крим пак казваха "никога", а сега просто не го споменават. Поживем, увидим. А на колегата от 79 можем да кажем: България е точно толкова твоя, колкото и на мен, русофила. затова, по-добре се научи да живееш и с русофилите.
76
4
 
11
 
! Отговори
джо преди 2 години
До анонимен 76. Явно сме много начетени, но бъркаме СССР и Русия. Я да се упражним и драснем с няколко реда колко американци от "Братския американски народ" са загинали за освобождоването ни от "османското присъствие" Безродна ***......
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84Опорките на Борисов, че минималната се е вдигнала от 200лв за около 2000та до 600 ? Тех ко ги прайме ?
74
1
 
8
 
! Отговори
вуйчо Д. преди 2 години
Стига с тез приказки и мерене на "инструментите", бе, хайде, най-сетне съ сбийте като мъже! Упс, забравих, ся Трансформърите пак шъ съ обидят...
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 79Те не разбират, че с поведението си карат болшинството хора да не изпитват милост и човещина към тях. Като типичните в атници и сърби, тръбят яко и шумно. но като стане време да плащат сметката или като дойде кютека почват да реват като ощипани девици за човешки права. Га сърбите клаха в босна не реваха, сега за Косово реват че са ги избомбили 5 пъти щото разлика между цивилен и военен не правят.
72
12
 
6
 
! Отговори
от Унгария преди 2 години
78 Излизате от НАТО и изхвърчате от ЕС с 200 та, после голод, мизерия и 5 $ ЗАПЛАТА като 90 те години....а и като в русия, беларус и казахстан ...все " развити" гасударства! А дано да ви гледам сеира от Унгария живи и здрави
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До джоБелград ? Бих им отворил въздушното пространство още 100 пъти. Възмездието за това което сърбоманите направиха на българите в македония никога няма да е достатъчно ! А самия факт, че говориш за издевателствата на сърбите над земя и хора където не са си мръднали и 1см пръстта да ги асимилират и да предотвратят такова нещо си траеш. А да питам за Словенци и Хървати ? Щото те сами се оправяха, но на всички им писна от сръбските простотии.
70
10
 
6
 
! Отговори
Вин преди 2 години
Поне три лъжи на българомразците/ русобулгури:1.Никой не питал за НАТО- като представителна демокрация го решиха народните НИ представители!2.Имало американски бази у нас - има съвместно ползване на полигони за учения в които са вложени милиони от САЩ!3. Нямало бази на НАТО в Франция, Англия и т.н.- ами, те са си НАТО за чисто американските си имат договори и са по желание и за гордост и спокойствие на Холандия, Норвегия, Германия, Англия!
69
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Русофили,тясна ще ви се види България. Махайте се всички,а не я тровете с глупостите си.
68
5
 
11
 
! Отговори
джо преди 2 години
До анонимен 62. Много сме подробни за Приднестровие , Грузия и Крим, но мълчим за Белград, Косово, Киев, Одеса и много други конфликти които САЩ и НАТО запалиха и наливаха масло в огъня, а след това изпращаха коалиционни сили да *** за този дето клати гората. Колко български военни не се върнаха от мисии на НАТО ,заради болните амбиции на шепа безгръбначни наши политици?
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се опасявам ( като чета безумните рушофилски коментари), че бг-ru губернията ще е единствената за сега що годе свободна страна, върнала се под руско робство... То и през последните " свободни" 30 години си бехме пак под руски ботуш- Луканов, Беров, Костов, Станишев, сега решетников- радев + ДС " бизнесмените- мутри", а и баче Боце е в същата графа....е поне още има свободен терминал1
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РЕФЕРЕНДУМВолене ? Ти ли си ? Не сме 2005та. Волене, не гледай тия сърби. Волене това не е пудра захар. ВОЛЕНЕ НЕЕЕЕЕ !!!!!!
65
7
 
8
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 2 години
ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО - да стане ясно дали Българския народ иска Американски окупатори !!!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вин Ако на *** им пукаше толкова нямаше да ни оставят и да ни отрежат пазара си 90те. *** нейсе оставиха ни и ни си намерихме келепира и сега газ пикаят.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 А дано не разбереш някой ден защо са ти 100 000 военни.
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НИКОЙ НЕ ПОПИТАЕй маймунооооо, навремето в казармата кой се отрече от държавата ножа до ухото и като повтори режехме ! Соц, несоц, американци или руснаци няма значение. Предателят винаги е предател и винаги заслужава да бъде третиран подобаващо !
61
9
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Тебе ли да питаме,бе руска подлого. Бягай при братята си в Русия.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НИКОЙ НЕ ПОПИТАПредателите *** !
59
6
 
2
 
! Отговори
Руснаците влизат преди 2 години
И конфликтите спират. Излизат - и започват конфликти. С миротворците е така.
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НИКОЙ НЕ ПОПИТАНякой пита ли дядо ми дали иска соц ???? За такива като тебе има дървета и улични стълбове.