НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.

Столтенберг: Това би ги направило държави членки втора категория
17 яну 2022 16:21, Елка Василева
196
НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997 г.
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, приети в алианса след 1997 г., защото това би ги направило държави членки втора категория. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред канадската телевизия Си Би Си, цитирано от ТАСС.

Още по темата

"Съюзниците от НАТО не могат да направят компромис с абсолютно ключовия принцип на европейската сигурност, а всъщност и на международната сигурност. Фактът, че всяка държава има право да избира своя път, сама да решава дали иска или не да членува в алианс като НАТО, това е наистина един ключов принцип", смята генералният секретар на пакта.

"Разбира се, че не можем да се съгласим с това, че не трябва да има войски на НАТО във всички онези страни, които се присъединиха към алианса след 1997 г. Това по същество ще означава, че половината от нашите страни членки няма да може да бъдат защитени от войски на НАТО. Тогава те ще станат един вид страни членки втора категория, което никога няма да направим", добави Столтенберг.

"Готови сме обаче да участваме в балансирани, верифицируеми мерки за съкращаване на неядрените оръжия, ядрените ракети, много други мерки, които ще са еднакво позитивни и за Русия, и за НАТО", каза генералният секретар на алианса.

НАТО и Русия трябва да седнат на масата за преговори, за да предотвратят използването на военна сила срещу Украйна, но засега е рано да се говори за намаляване на напрежението, смята Столтенберг.

"Твърде рано е да говорим за това (за деескалация), защото сложихме предложенията на масата за руската страна, за да участваме в поредица от срещи по важни въпроси на европейската сигурност в контекста на ситуацията в Украйна и около нея", каза генералният секретар на пакта. По думите му Русия не е дала отговор в хода на срещата.

"Считаме, че е важно да седнем на масата за преговори, особено тогава, когато напрежението е високо, за да намерим път напред, който да е политически, за да предотвратим повторно използване на военна сила от страна на Русия срещу Украйна", каза Столтенберг.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
До тук НАКРАТКО: преди 2 години
Руснаците - Хайде на преговори!Запада - Тея па!Руснаците - Ще сритаме уркаинеца ви!Запада - Ще си платите! Застрахован е в НАТО!Руснаците - Майтапим се! - ще наслагаме хиперзвукови фоерверки по оградата на чичо Сам!Запада - Хлъц! - (и чуурррр...)
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61Отговорът ми беше към привържаниците на БНА. Те не четат и не знаят, че поддръжката на такова нещо изисква огромен ресурс. По Макиавели също така не е разумно да се разчита на чужда помощ. Също така член 5ти не важи за вътрешни конфликти (виж Кипър). Така че, дори и да не са ни нужни 9% от БВП за армия, със сигурност ще е НАЙ-ДОБРЕ да сме си самодостатъчни.
55
4
 
16
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ПОПИТА преди 2 години
Българския народ дали иска в НАТО - евреина Соломон Паси простo ни предаде на тази терористка организация и малко след това в България се настани Американски окупационен корпус
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и без това са си такива. Като че ли някой ги пита за нещо.
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 59Напротив Франция излезе от нато през 60те, до 2009та. И бой нямаше. Но там където руснаците са решили, че е русия и до ден днешен си има замразени конфликти. Приднестовие, Грузия, Крим, вече и Казахстан.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56: и закъв са ти 100хил. военни, 9% от БВП и прочие. Кого да нападат и убиват, а? Ние не сме милитаристична проруска страна, а мирна европейск демокрация. Тв с овенни и кашните на глава в дива азия само върви. Гиди военнолюбци диванджийни.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗначи ако не сме пушечно месо на НАТО ще сме пушечно месо срещу НАТО. Къде точно ни е избора ? Също така освен активиране на член 5ти и масово бомбардиране на руснаци от транссексуални и последващ разпад на човечеството заради простотията на две особено шумни малцинства, нищо друго не виждам.
50
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Венелинчо и с бой не излиза НАТО,а бие другите,моето момче. А ти стягай багажа за руските блатисти полета. Там ти е мястото.
49
5
 
5
 
! Отговори
Вин преди 2 години
На бати геополитиченцата в този форум, на бати русобулгурите/родоотстъпничета, ха помечтайте си: пак ще станете "веУки войни от БНА, пак ще ходите на "почивна станция" за без пари, пак ще "надувате" шишета с товарищчите за укрепване на "бойната" дружба.......и като се събудите НАТО е тук, България е в ЕС северната бензиностанция е в ужас от предстоящия разпад!
48
3
 
7
 
! Отговори
BB преди 2 години
Какви преговори вие се доказахте , че не спазвате нищо договорено но вече никой не вярва на лъжите ви
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 46При 9% от БВП за войска е нормално да няма нужда от това. Представи си сега, че същите пари се дават за отбрана. Поне 100 000 военнослужещи и модерна техника както винаги си е било. С такава войска чужди не ти трябват. БВП на България по соца, както и парите давани за отбрана могат да се намерят с малко търсене с елементарна стъкмистика излиза средно 9% за отбрана. Искаш ли да се вдигне парата за военни 5 пъти ? Питам защото много левичари нещат.
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите източно-европейски членки на НАТО и без това са си втора категория, и винаги ще си останат такива. Но сега са и плацдарм и пушечно месо за НАТО, западняците няма да се бият за тях, ще ги използват като военна полоса. Русия иска само да изтеглят въоръженията и базите от там до линията от 1997. Ако не го направят Русия сама ще реши въпроса с военни средства.
45
7
 
10
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е! преди 2 години
До анонимен: "GOD bless USA and all countries in NATO!!!" - Разбудихте мечката, сега падайте на колене и усърдно се молете!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДьо Гол им е виновен, присъединяват се обратно през 2009та. Базите на американците са в Италия, явно им вършат работа и явно не им се дават пари за норматива.
43
3
 
8
 
! Отговори
Зло куче: преди 2 години
"НАТО няма да изтегли войските си от страните, приети след 1997" - не пуска!
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втора ръка е добре защото сега сме деветата дупка на каварла и петнайста ръка колониална робска страна ограбвана от европейските ***.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Франция има ли войски на НАТО има ли американски бази. Франция е втора ръка, ще пратим войски на САЩ във Франция. Великобритания също няма войски на НАТО. САЩ трябва да пазят най-много Великобритания и Франция от Русия.
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До долу сащКога имаше референдум за присъединяване към Варшавския пакт ?
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...Ти не разбираш руската доктрина. Те искат неутрална държава за граница между НАТО и Русия в която да си развяват коня както на тех им дойде. Дори войска не им е нужна, нужно им е да корумпират някой политик, както на запад правят тук. Като типичния пример е отношението Брюкесел-Борисов. Значи Полша и Унгария, които се дърпат на зелките = санкция. Бойко понеже е пудел който го минават с 200, еврофондове на воля.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 17Ислямска държава. Допреди 2014та-15та нямаха работа в Сирия. Да като всяка друга държава имат интерес да дестабилизират и да прокарват своите линии. Но вината за тази война се пада на изцяло неумното сирийско население. Същото се случва и тук с хора които пропагандират срещу собствената ни държава. Но както казах 93 IQ, трудно се бори с логика и факти. Да си срутиш собствената къща защото не ти харесва, че баща ти е лял съветски/американски/китайски/*произволна държава* бетон е ЛУДОСТ.