Преврати и пандемия – темите на срещата на върха на Африканския съюз

Обсъждат действия срещу тероризма
5 фев 2022 09:15, Петя Славова
6
Преврати и пандемия – темите на срещата на върха на Африканския съюз
Снимка: БГНЕС

Държавните глави се събраха в събота в централата на Африканския съюз (АС), за да дадат началото на двудневна среща на върха, когато континентът се бори с поредица от военни преврати и пандемия от коронавирус, предава БГНЕС.

Срещата на върха се провежда и в момент, когато 55-членният блок е подложен на натиск да настоява за прекратяване на огъня в страната домакин Етиопия, където 15-месечната война е отнела живота на хиляди хора и според ООН е довела стотици хиляди до ръба на глада.

От средата на 2021 г. Съветът за мир и сигурност на АС е спрял действието на споразумения с четири държави членки заради противоконституционни промени в правителството, като последната от тях е Буркина Фасо, където миналия месец войници свалиха от власт президента Рох Марк Кристиан Каборе.

В обръщение към африканските външни министри тази седмица председателят на Комисията на АС Муса Факи Махамат осъди "тревожното възобновяване на военните преврати".

АС обаче е обвиняван в непоследователна реакция при превратите, особено като не е отстранил Чад, след като военен съвет пое властта след смъртта на дългогодишния президент Идрис Деби Итно на бойното поле през април миналата година.

На двудневната среща на върха трябва да се обсъди как да се действа по-активно по отношение на факторите, които водят до преврати, включително свързаната с тероризма нестабилност и разочарованието от конституционните промени, които удължават времето на управление на лидерите, заяви Соломон Дерсо, основател на мозъчния тръст "Амани Африка" към Африканския съюз.

"Едва когато настъпи кризата, ние си казваме: "Боже, как така тази страна се разпада толкова бързо?".

Болести и дипломация

В събота се очаква президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса да представи актуална информация за реакцията на Африка срещу пандемията, почти две години след като в Египет беше открит първият случай на COVID-19 на континента.

По данни на Африканския център за контрол и превенция на заболяванията, към 26 януари само 11% от над един милиардното население на Африка са били напълно ваксинирани.

Проектът за дневен ред включва и обсъждане на решението на Факи от миналата година да приеме акредитацията на Израел в АС.

Този ход на Факи предизвика бърз и яростен протест от страна на влиятелни членове, сред които Южна Африка и Алжир, които заявиха, че той е в разрез с изявленията на АС в подкрепа на палестинските територии.

Според анализатори гласуването по въпроса може да доведе до безпрецедентно разцепление в блока.

Междувременно не е ясно дали и как лидерите ще се отнесат към войната в Етиопия, която изправя правителството на министър-председателя Абий Ахмед срещу бойци от северния регион Тиграй.

Фактът, че Етиопия е домакин на АС, прави всяка намеса на блока особено деликатна и Факи изчака до август миналата година - девет месеца след началото на сраженията, за да назначи Олусегун Обасанджо за специален пратеник, натоварен да се опита да посредничи за прекратяване на огъня.

Етиопия също така заема място в Съвета за мир и сигурност, въпреки че тази седмица не успя да се пребори за оставане в 15-членния орган, заявиха дипломати.

"Държавите членки на АС не трябва да пренебрегват сериозните престъпления, извършени от всички воюващи страни, включително силите на федералното правителство, в конфликта в Етиопия", заяви в петък Карин Канеза Нантуля, директор по застъпничеството за Африка в Human Rights Watch.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
По Кашел Мардохай преди 2 години
Пари - Преврат - Пари Прим... ...Пари - Преврат - Пандемия - Пари Секонд!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представител на ЦАР ще прочете доклад и ще сподели опит на тема "Как да се спасите от майдан, използвайки ефективната помощ на вагнеровци".
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тях поне сметките за парното не са много високи.