Румъния „приземява“ своите изтребители МиГ-21

Ще ускори купуването на употребявани F-16
Обновена: 15 апр 2022 15:17 | 15 апр 2022 15:15, Елка Василева
54
Румъния „приземява“ своите изтребители МиГ-21
Снимка: архив, БГНЕС

Членката на НАТО Румъния спира от днес полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 Лансър поради "значително високия процент на произшествия" и ще ускори планираната покупка на употребявани изтребители F-16 от Норвегия, предаде агенция Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната.

Този ход не е свързан с нахлуването на Русия в Украйна, която има обща 650-километрова граница с Румъния, посочва агенцията.

Военното министерство съобщи, че Румъния ще продължи да лети с малкия си флот от изтребители F-16, придобити от Португалия. Съюзнически държави също така са изпратили изтребители в Румъния за мисии по засилена въздушна полиция в рамките на усилията на НАТО за подсилване на Източния фланг, особено след нахлуването на Русия в Украйна, напомня Ройтерс.

Румъния закупи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 г. като работи за постепенно премахване на своите МиГ-ове от комунистическо време. Министерството на отбраната обяви, че ще ускори процеса на закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия, което ще осигури на страната две допълнителни въздушни ескадрили.

Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили гарантират експлоатация от минимум 10 години и ще формират преходен въздушен потенциал за изтребители от пето поколение F-35, посочи министерството.

Последният инцидент с МиГ-21 стана в началото на март, когато патрулиращ самолет се разби и пилотът загина. Седем войници, които бяха изпратени на издирвателно-спасителна мисия с хеликоптер, също загинаха при отделна катастрофа.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да повиши догодина разходите си за отбрана на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт от сегашните два процента.

В момента в Румъния са разположени над 3000 военнослужещи на НАТО. На територията на страната ще има и постоянна бойна група на Алианса.

Над 714 000 украински бежанци са преминали границата с Румъния, откакто Русия започна така наречената "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
14
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
А, и на снимката на статията са сложили МиГ-29, който.. до деннднешеннен е най-скороподемният изтребител в света граби на вертикалата с чудовищните недостижими за конкуренцията 330м/с, до 12 000м и злиза за нула време при това горе е със скорост. Машина за як бой, иска един модерен FLIR за наблюдение и целеуказание към земята , останалото е нови части и консумативи за безпроблемна поддръжка. Изток, Запад на всички ракетите им са изцедени докрай откъм кинематика, и дотам. Закони на физиката
40
3
 
12
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
И проверете F-35 има проблеми от компютрите до буквално с гумите.На оперативните изпитания флотските пилоти се оплакаха че е слаб в разгона на скорост (sluggish in acceleration са точните думи в доклада им към командването и към производителя ) и на ученията се оказа че всъщност е невидим до към 30км, и си е абсолютно видим от 30км надолу което го прави уязвим от всяка стара ракета за далечен бой. Не лети над 2г на свръхзвук от наложени ограничения заради разпадаща стелт боя (кодинг-а) Факти!!
39
2
 
14
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
A F-35не го хвалете да подлъгвате дънакоплатците, тоя самолет има толкова неземно скъпа поддръжка че дори за щатския бюджет е немислимо предизивикателство., отказаха се от заявените бройки и ще си поръчат още нови F-15X които си го доразвиха точно за тази цел. F-22 го спряха от производство още 2008 без да стане масов както искаха в началото, като непосилно скъп за поддръжка. Но те си и имат и бюджет и всичко. Спрете да плюете като не разбирате.
38
3
 
10
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
F-16 с въоръжение и най не може да качи до ешелона, янките излитат празни баки с гориво зада катерят височина, и веднага се срещат с танкер да дозаредят и не мърдат от ешелона горе повече за задачата. Вътрешните му резервоари са по малки от тези на МиГ29, който може да излети и без форсаж, а за F-16 дори с най-новия PW-229 двигателя това е немислимо. Лети като тухла с баки, а една птица в въздухозаборника и е дотам. Проверете нета като налапа птици и катапултират още след излитане
37
2
 
10
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
МиГ-23 не можеше да разгонва във виража (завоя) ако е на свърхзвук. Само на правата, МиГ-23МФ дори леко губеше скорост. F-16 и МиГ-29 поддържат скоростта във виража, разгонват на правата. Но това са големи радиуси, и ако гониш ракетата МиГ-21 докато излезеш на прав курс за догони - избягал е! В догон дистанциите на пуск са смешни, не е като в предна полусфера с големи дистанции. F-16 без баки не може да стигне никъде освен ако е празен, а с баки е такова прасе и лети като тухла.
36
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа.. преди 2 години
МиГ-21 на пълен форсаж като влезе във вираж на свръхзвукова М<1.2 излиза от него на М<1.6/М&#8804;1.8 с лекота. По ученията американците не могат да го хванат, особенно ако приближава под ракурс в ЗПС с М<1.2+ и нагоре.Нещата там стават за секунди, и двойката МиГ-21 почти винаги се прибира с успешени пускове от 12-15км, много бързо влизат в М<1 и държат форсаж 10-20сек до М1.6/8 зада се измъкнат. Американците после на разбора го наричат малък *** син! Евтин и *** като калашник. Иска консумативи.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миг-21 е от 60-те години. Спира американските тежки бомбардировачи да бомбят Виетнам. Ф-15 не е участвал в Корея и Виетнам.
34
16
 
8
 
! Отговори
Миг преди 2 години
Разбра се че Руското оръжие е не ефективно ,не точно и лесно за унищожение,Преди 2мес всеки ден Русия си правеше реклама на нови уръжия търсеше купувачи вероятно успешно,Войната в Украйна показа не добро качество лоша компютърна поддръжка като цяло лесно за унищожение вооръжение ,Този провал се следи от бъдещи купувачи и вероятно ще ги откаже от бъдещи зделки.и доходи за Русия въпреки огромните разходи за реклама.Колкото по бързо спре Русия войната толкоз по малко издънки и по малко резил.
33
16
 
5
 
! Отговори
Знйко преди 2 години
Миг 21беше шашнал израелците с300клм по висока скорост от Ф15 да ама не Беше пленен един и се видя че това е само временно постижение ако работят двигателите повече от 5мин ще експлодират.В Корея беше избягал Съветски летец и бордовия компютър колкото гардероб/Ф15 далечина 3900клм,Радар прихваща От80клм Стреля на60клм.Миг25 1800клм радар прихват 30клм стрелят 15клм.,Ф15е гръмнал по Миг изчезва на 30клм руснака вижда ракета зад Миг 25.Днес четох 1наш летец на Ф16 ,Миг29и Ф16 несравними били
32
11
 
6
 
! Отговори
Nik преди 2 години
С войната Русия загуби много,1во разбра се че ракетите и са до 60%точни мери Киев пада в Харков,2техниката от хангарите е 90%ограбена и негодна,Щом най големия Крайцер ,,Москва,,не можа да се защити от Украински ракети какво остава до другите.Загубата на стопанството са огромни и се увеличават ежедневно,Войниците са демотивирани и грабят домовете,Самолетите и танкове,са лесна плячка.Всичко това ще нанесе удар на износа на Руско уружие Колкото по бързо спре воината толкоз по малко щети за Русия.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бгг===== Плондир, навремето това е бил най-добрият изтребител в света! Лек, бръз, маневрен! МОСАД организира кражба, плати на египетски пилот, порадваха му се, но трябваше до го върнат! И днес дядката като самолет е по-добър от F-35!
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния лети с Миг-21, защото не може да плати разходите за летене на Ф-16.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния вече лети с Ф-16, ще купува нови Ф-35, а ние чакаме още Ф-16. Нашите Байковци все искат да е ново, да му свалим найлончето и да мирише на гума, пластмаса и талашит.
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И затова ли САЩ предизвикаха случващото се в Украйна? За да могат да продадат старите си бараки на източноевропейските държави?
27
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румънците да ги дадат на Радев той ще ги съживи и ще отиде да помага на началника си Путин в Украйна с тях.
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванатите раш.исти от падналите самолети казваха, че при тях няма гаранция, че катапултът ще сработи, ако имаш късмет може и да сработи.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са самолети на повече от 50 години ,нормално да се разпадат във въздуха . За времето си са били най-добрите в класа си
24
9
 
8
 
! Отговори
пета колона преди 2 години
Ние ще си поддържаме Миговете Другарката Нинова не разрешава нови самолети и оръжие Не е хуманно
23
19
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
До 13Виждал съм миг21, за година и 2 месеца паднаха 2 и на 1 му падна учебната ракета като излиташе. Добре че беше учебна, че бях на 100метра от падането. На така нареченото РСП (радио система пасадки) - лампов радар, който освен да вижда свой свой, понякога, вижда само облаци и други природни феномени. Руски кочини са това, за нищо не стават...
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение. Вижте колко безполезна беше авиацията на Русия в тая война. Вижте колко безполезна беше авиацията на САЩ в Ирак и Афганистан. Трябват ти 20 дрона и 200 ракети и ще се пазиш много по-добре отколкото със 100 изтребителя! Изтребителите са изцяло за "съпровождане на нарушители" вече не са изобщо ефективна бойна единица през 21-ви век. Струват много пари и КПД-то им във военни действия е десетки пъти по-ниско от *** дрон дето някой управлява с джойстик от 1500км!