Божилов: Не знаем каква е ситуацията с другия блокиран български кораб в Украйна

В момента има прегрупиране на войските
17 апр 2022 21:13, Нели Христова
40
Божилов: Не знаем каква е ситуацията с другия блокиран български кораб в Украйна
Снимка: БГНЕС

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба "Царевна", заяви в студиото на "Говори сега" заместник–министърът на отбраната Йордан Божилов.

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома.

"Това, което се появи в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно. Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безопасно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме", каза Йордан Божилов.

Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - "Рожен", тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер "Москва".

"Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете."

На въпрос дали България практически участва във въоръжаването на Украйна чрез европейския фонд за подпомагане на отбраната на страната, Божилов отговори:

"Този фонд не финансира самото закупуване или предоставяне на оръжие. Ако държавите вземат национално решение за предоставяне на оръжие, тяхната вноска в този фонд съответно ще бъде намалявана. Този фонд не е създаден директно да финансира въоръжаване, неговата идея е да стимулира държавите да вземат това решение."

МО разговаря с редица държави както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, така и за евентуалното им заместване с други самолети, които да попълнят потенциалните липси до пристигането на първите F-16 у нас.

"Разговаряме с държави, които имат F-16. Има различни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да защитава българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко варианта и те не се изчерпват само до Полша", заяви Йордан Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лекция по финанси - Колко струва ракетният крайцер "Москва"? - Вече нищо!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 14.04.22 г в четвъртък 14 моряци от екипажа на "Царевна" бяха освободени и спасени от части на ВС РФ и ДНР. Вчера стана известно, че министерството на външните работи на Донецката Народна Република се е обърнало към посолството на България с нота, в която се казва, че българските моряци от кораба "Царевна" са спасени и могат да се приберат в родината си. До този момент министерството на външните работи на Донецката Народна Република не е получило отговор от България. Йорданчо, излъжи нещо ...
19
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А нещо да кажете за моряците,които бяха задържани на кораба "Царевна",и кой им съдейства да си тръгнат?Или това не е политкоректно,та си правите оглушки,добре,че жените на моряците разказаха каква е истината.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще знаете като сте си отзовали посланиците и в Русия и в Украйна.Да бяхте се сетили поне на нотата от страна на външно министерство на Русия да отговорите можеше и да знаеш и да не заставаш пак неподготвен пред медиите да отговаряш.Друг е въпроса като научиш какво ще предприемеш?Или пак ще викате,че е фейк когато ДНР и Русия ги освободят и тях?***!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Вие и за другите нищо не знаехте, Киро само дето се излага пред хората.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 20 минути в тубата излезна клип - ИЗВЪНРЕДНО: КОЙ освободи бъргарските ЗАРОЖНИЦИ в Царевна? - изглежда дори след като църгарите са пристигнали в Донецк от българското правителство отказват контакт. И се твърди, че всъщност на кораба всъщност е имало Азовци и моряците са тормозени физически и психически... още не съм го догредал, но следим под лупа всичко. Днес жените на моряците са били привикани "на инструктаж" от министерствата...
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак се пишат глупости къде е благодарноста г-да българи никои не е участвал за тяхното освобождаване воиската на днр ви освободи заложниците от ръцете на азовци и с е правите на умни тарикати не искам да ви обиждам че вие от обида не разбирате нито тпак ваще инф.служби
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИД ДНР заявил об отсутствии реакции Болгарии наноту об освобождении болгарских моряков не благарници сте вие българите става въпрос за правителството лицемерни кукли на сащ
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам медиите - слепи и глухи ли сте или зорлем се правите на такива? Зам. министър дирктно казва, че киро е излъгал от трибуната на парламента и това не е топ новина?! Колко още лъжи от т.нар. премиер сте готови да преглътнете преди да започнете да се държите като истински независими медии и журналисти? Били сме на задно място по свобода на словото... Боко налагал цензура... ОК! А сега? Автоцензура, или...?
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние им плащаме на тези украйнци по 40 лева на човек а на всичкото отгоре те ни пленяват моряците.Спрете издръжката на тази държава под каквато и да е форма.
11
0
 
30
 
! Отговори
Цецо преди 2 години
Няма проблеми руснаците ще ги освободят както освободиха Церевна. Главното е, че всички разбраха, че нашите лъ.жа.т.
10
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
тоя плешивия геврек лъже като дърт , пет пъти го питаха кой спаси моряците-той мънка и заобикаля...кажи че русите го направиха, страх ли те е?
9
8
 
12
 
! Отговори
мда преди 2 години
питайте мутрафонова , тя ше знае .
8
2
 
40
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Още един кораб ли има?... Интересно, какво още прикриват информационно..
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сливи ли имат в устата? Или ще ги глобят с една заплата, ако благодарят на Русия. Съвсем се оакаха нашите чиновни политици.
6
4
 
40
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
Тоя мишок не знаел!? Ами питайте руснаците те ще ви кажат!? Ама как да питате тях като там ви са осерани пътеките ..
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кораб ROJEN (IMO: 9754927, MMSI: 248680000), построен през 2019 година, е Bulk Carrier и в момента плава под флага на Malta.Черноморск,Украйна.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"14 моряка бяха изведени от кораба". Вие ли ги изведохте, или украинците? Уточнявай се.
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече "блокиран' ли го наричате? За да омаловажите това, което направиха руснаците, а именно че ги спасиха.
2
2
 
40
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Безделници и некадърници,други ви вършат работата....