Виена отново е най-добрият град за живеене в света

В класация на сп. "Икономист" я следват Копенхаген, Цюрих
23 юни 2022 21:51, Елка Василева
13
Виена отново е най-добрият град за живеене в света
Снимка: архив, БГНЕС

Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите за живеене градове в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание "Икономист" (The Economist Intelligence Unit), предаде ДПА.

През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през миналата година бе преценено, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите ограничения, свързани с Ковид-19. Затова начело бе Оукланд, Нова Зеландия.

От началото на тази година повечето от санитарните ограничения по света са премахнати и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай пак изпаднаха надолу в ранкинга.

Според доклада на "Икономист" сега доминират "добре ваксинираните градове" в Европа и Канада.

Виена е следвана от Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Първата десетка се допълва от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.

Сред важните фактори за съставянето на оценката е стабилността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат сега 15-о и 13-о място съответно. Тази година Киев не е оценяван заради нашествието на Русия в Украйна.

В дъното на класацията са Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9: на крив и косъм му е виновен. Нищо де, че си простт простт си но поне си видял Виена за разлика от 99% от Булгаристаните
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София не ли? Нали сме малката Швейцария на Европа. Хахахаха, София е адско ***, застроена и шумна. Най-вече *** и който е бил в Европа знае за какво става въпрос.
10
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ако имаш пари и Могадишу е добро място за живеене. Даже май по-добро от Виена, защото ще си бял човек с пари и чернилkите ще те гледат като Бог :)))
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** медии. Разбира се, че Красноярск е най доброто място за живеене. Също и цяла путинландия. Там е най доброто място във вселената.
8
2
 
8
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Виена е най-добрият град за живеене...стига да намериш къде да паркираш.Аз не намерих...*** и града?
7
4
 
15
 
! Отговори
Stalinista преди 1 година
Виена е пълна с араби, афганистанци, чеченци и тук таме бели, които са обратни! Има много хубави градове като Лисабон, Порто, Севилия и прочие. Сирачетата на меркел съсипаха красив град като Виена!
6
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А Катуница е най доброто село :)))
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера прекарах целия ден в обикаляне в центъра на Виена за кратка почивка от 2 дни. Жестоко е да се гледат всички тези вековни и запазени през историята сгради. А хората си бяха определено щастливи. На мен това ми направи впечатление. А, и навсякъде цветните знамена.
4
4
 
18
 
! Отговори
Kreti преди 1 година
Да в петък в 11 часа се качих в метрто и от 30 човека бяхме само двама бели аз и някакъв словак. Виена става катун за съжаление.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези реки преди 100 години бяха КЪРВАВИ РЕКИ! Виена буквално се изкла!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости от Масквето по убаво нема
1
4
 
18
 
! Отговори
Ахмед преди 1 година
Глупости. Има хиляди по - хубави за живеене градове от тъпата Виена и всички те са на първа линия на МОРЕ.