Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза

345 милиона души са изложени от риска от глад
24 юни 2022 23:00, Александър Попов
284
Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза
Снимка: БГНЕС

Външните министри от водещите седем индустриални демокрации (Г-7) обвиниха днес Русия за влошаването на глобалната хранителна криза и призоваха Москва да разблокира украинските пристанища на Черно море за износ на храни, предаде ДПА.

"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари", заявиха министрите в изявление, разпространено от германското външно министерство. В документа са отхвърлят фалшивите новини и дезинформацията от руска страна относно санкциите. Русия продължава войната в Украйна и с това задълбочава несигурността за доставките на храни, като "блокира Черно море, бомбардира зърнени силози и пристанища и нанася щети на земеделската инфраструктура на Украйна", се казва още в съвместното комюнике.

Външните министри от Седемте се бяха събрали в Берлин за конференция, посветена на хранителната сигурност. На 26-28 юни в замъка Елмау, в Южна Германия, ще се състои среща на върха на Г-7.

По-рано днес германският външен министър Аналена Бербок каза пред участниците в конференцията в Берлин, че международната общност трябва да положи повече усилия за преодоляването на хранителната криза в много части на света. По думите ѝ само за тази година са необходими над 44 милиарда евро, от които едва половината са осигурени. Според първия дипломат на Германия положението е драматично, защото 345 милиона души са изложени от риска от глад. Бербок обвини Русия, че използва глада като оръжие и държи като заложник целия свят.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце и министърът на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир също участваха в международната конференция заедно с около 50 делегации и около 40 министри. Шулце каза, че около 400 милиона души по света разчитат на храна от Украйна, при което не само че доставките с украинско зърно се бавят, но и цените на храните и енергията се повишават, от което страдат много държави. Йоздемир разкритикува "многопосочната" война на руския президент Владимир Путин, който, по думите му, се опитва да покори военно Украйна, да води война посредством глад срещу световния Юг и енергийна война с Европейския съюз./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи за санкциите имало изключения и те са ние ви саккционираме за всичко с изключение на това което ни трябва на нас, щото сме смотани и не можем да си го набавим от другаде. Ама иначе сме независими. Смееех.
213
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислеха че ще водят войня с русия в пълен комфорт, ще си лежим и ще си цъкаме на телефона. Дори и в момента мисля още не разбират какво ще стане септември октомври като задуха студено
212
8
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Стига са ревали "богоизбраните" както те се наричат от Гей 7, че някои друг им е виновен за глупостите които сътворяват една след друга през последните години. Като Глобализацията, Зелената сделка, търговска война с Китай, налагане на санкции срещу страните с най големите запаси от петрол и газ Русия, Иран, Венецуела !? Все едно да затвориш всички бензиностанции в София да оставиш само една и да очакваш цената на бензина да падне ?!? Сами си спряхте АЕЦ и тока скочи ! Насъсквате Украйна и т.н.
211
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ще умори Еритрея, Мали и други африкански държави, браво Путин :)))
210
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрацията в кавички с ракети от НАТО изяде главата ни,то бива бива износ на деморация ,ама това доведе до война.Украйна ни е Ирак,Либия или Африка.
209
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-7,Г-20 и Световният икономически форум са видимата част на айсберга.Никъде не пишат за влиянието на Билденбергския клуб,основан от три фондации- Рокфелер,Карнеги и Форд.
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нека изясним Резюмето ти има нужда от доста фактологични корекции. :)
207
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виж го как гледа гнусното джудже
206
8
 
16
 
! Отговори
Нека изясним преди 1 година
Значи тези от G7, Еврогейския съюз, Кравария, Малобритания и техните *** включително ние от 8 години налагат все повече санкции на Русия, целящи да я задушат със всички непозволени средства, блокираха целият внос и износ в страната...А сега разбираш ли руснаците са били длъжни да си дадат (а не продадат) ресурсите хранителни, горивни и въобще цялата Менделеева таблица, която притежават, защото на ГЕЙ 8 министрите така били решили, че Русия им е длъжна с нещо !? На крив гей Русия му виновна !
205
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До . Да не прекаляваме. Русия е виновна, че блокира износа на Украйна със сила. Сега още я подсещат, че пушенето е опасно за здравето на руските моряци замесени в тази дейност, но скоро ще има още нарушения на правилата за пушене на руските морски съдове в Черно море. :))))
204
8
 
11
 
! Отговори
. преди 1 година
Русия им виновна, че те се понасрали.........
203
13
 
4
 
! Отговори
перемога преди 1 година
Масква потъна под дъното, нито ток имат нито бензин ядат плъхове но вече и плъховете свършват, кароче сиебало века.
202
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До це биг перемога Извадихте ли МаЦква от дъното или ще я правите коралов риф? :)))))
201
8
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НЕ СЕ ЖАЛВАИТЕ ВИЕ ОТ "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" СТРАНИ.КАКВОТО ПОСЯХТЕ ,ТОВА ЩЕ ЖЪНЕТЕ.ИСКАТЕ ДА УНИЩОЖИТЕ РУСИЯ И ТЯ СЕ ЗАЩИТАВА ПОДОБАВАЩО. СЕГА ЛАПАИТЕ ДЪРВОТО И НА КОЛЕНЕ ПРИ ПУТИН.
200
8
 
10
 
! Отговори
8 преди 1 година
Оказва се,че Украйна храни половината свят? ха-ха.Цялата работа е,че оръжията трябва да се плащат и парите трябва да отидат пак в нашите хора - търговци на оръжия и храни т.е. руснаци отворете ни минираните от украинските нацита портове и пуснете нашите кораби да натоварят украинското зърно безплатно за да можем да го продадем на бедните умиращи от глад африканци,защото и на тях продаваме оръжия...А какъв вой ще настане след войната за възстановвяване на Украйна...
199
1
 
4
 
! Отговори
це биг перемога преди 1 година
Товарищ селенски даде команда за успешна "настъпателна евакуация на северодонецк и други незначителни области (площа им е колкото белгия) Окупанта позорно настъпва и скоро ще се предаде!
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Лекар ихтиманец Байдън изнася свинско, щото е с по-голяма добавена стойност. А свинското с какво се произвежда? Позна- като се хранят животните със зърно. Впрочем, 80% от свинското в Китай идва от САЩ.
197
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 218 "На времето гласувалите санкции срещу Русия щяха да са в Белене." Нормално. Навремето всеки, който кажеше нещо срещу диктатурата, отиваше в Белене. Стига да е във възможностите на диктатора, той затваря противниците си. Тоя на снимката е добър пример, а и ти го потвърждаваш.
196
1
 
7
 
! Отговори
до Лекар ихтиманец преди 1 година
Питай Боце Б., Киро, Кокорчо, Карадайъ, Ристо Иванов - те ще ти обяснят каква е разликата между цените на енергоносителите природен газ,петрол, въглищата за Мариците и пшеницата на Украйна и Русия. Между другото, Китай е най-големият световен производител на пшеница, а и в южните щати на САЩ се ражда много жито. Ама Байдън не изнася пшеница, нали?
195
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето гласувалите санкции срещу Русия щяха да са в Белене.