Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза

345 милиона души са изложени от риска от глад
24 юни 2022 23:00, Александър Попов
284
Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза
Снимка: БГНЕС

Външните министри от водещите седем индустриални демокрации (Г-7) обвиниха днес Русия за влошаването на глобалната хранителна криза и призоваха Москва да разблокира украинските пристанища на Черно море за износ на храни, предаде ДПА.

"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари", заявиха министрите в изявление, разпространено от германското външно министерство. В документа са отхвърлят фалшивите новини и дезинформацията от руска страна относно санкциите. Русия продължава войната в Украйна и с това задълбочава несигурността за доставките на храни, като "блокира Черно море, бомбардира зърнени силози и пристанища и нанася щети на земеделската инфраструктура на Украйна", се казва още в съвместното комюнике.

Външните министри от Седемте се бяха събрали в Берлин за конференция, посветена на хранителната сигурност. На 26-28 юни в замъка Елмау, в Южна Германия, ще се състои среща на върха на Г-7.

По-рано днес германският външен министър Аналена Бербок каза пред участниците в конференцията в Берлин, че международната общност трябва да положи повече усилия за преодоляването на хранителната криза в много части на света. По думите ѝ само за тази година са необходими над 44 милиарда евро, от които едва половината са осигурени. Според първия дипломат на Германия положението е драматично, защото 345 милиона души са изложени от риска от глад. Бербок обвини Русия, че използва глада като оръжие и държи като заложник целия свят.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце и министърът на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир също участваха в международната конференция заедно с около 50 делегации и около 40 министри. Шулце каза, че около 400 милиона души по света разчитат на храна от Украйна, при което не само че доставките с украинско зърно се бавят, но и цените на храните и енергията се повишават, от което страдат много държави. Йоздемир разкритикува "многопосочната" война на руския президент Владимир Путин, който, по думите му, се опитва да покори военно Украйна, да води война посредством глад срещу световния Юг и енергийна война с Европейския съюз./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха г7 нямало кво да кльопат, щото мислят само за пачки и далавери а не мислят за хората, целия свят мили за кражба и далавера, после тоя и оня ни виновен.
233
14
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
До 256. Да бе, да. Ама това са си твои жалки фантазии. Глу.пак. Щели да изпукат от глад - за сибиряците ли говориш? Деййба и зомбираните ви путинисти деййба, от миналия век го унищожавате тоя "гнил" запад, пък той си е все така богат, демократичен и мечта, дори за каппути като теб. Питай децата си.
232
2
 
2
 
! Отговори
Бай грую преди 1 година
До Бай Пешо. Ти пък как го разбра това? Много ти поздрави от СССР.
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
250- Е И?- ДОДЕКА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ НА ТОЯ ИЛИ ОНЯ ТЕ ЩЕ ИЗПУКАТ.ИДЕ ГЛАД, СТУД И БЕЗРАБОТИЦА.
230
9
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
До 251. Да, за разлика от теб, сибирско говведо, съм демократ. И защо да съм се притеснил? Коментирам. И това ли ще ми забраните гнусни съветски диктатори?
229
3
 
5
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама теа не разбраха ли, че не могат да надхитрят Путин?
228
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Колкото и да се пенявите путински тролейбуси няма да направите империята на злото по-добра. Даже не й пиша името, защото всички знаем коя е.
227
2
 
3
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
СБЪРКАЛИ СТЕ БЕ . ПУТИН Е ВИНОВЕН ЗА ВОЙНАТА, А ЗА ГЛАДА КОЙТО ЩЕ ВИ ВЪРХЛЕТИ ВИНОВЕН Е СТАНИШЕВ.
226
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократ, какво си се притеснил. Нали си демократ.
225
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака ни още по-голяма инфлация. Какви криптовалути, какви високи технологични гиганти. Утре като парите не струват и хляб няма достатъчно, с фейсбук постове ли ще се нахраниш? Просто всички тия последни години Русия не искаше да се изолира и играеше по техните правила, като понасяше не малко щети. Сега пак е виновна. Каквото и да прави все ще е виновна. Търсете вината в себе си, г7.
224
1
 
11
 
! Отговори
Между редовете преди 1 година
Г-7 обвини Русия че света на Г-7 е в криза, заради пазарните цени на суровините и храните които иска Русия от тях!
223
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ще обвиняват Русия. Нали трябва да скрият собствените си престъпления и шашми. Крадеца вика дръжте крадеца. Позната многовековна наглосаксонска тактика. Докато съществува змийското котило в Лондон, няма да има нормалност на земята
222
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали трябва да бъде някой виновен. Русия и Православието са виновни за всичко.
221
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не може да ви дава доставки в пълен разбер по обективни причини. И тези обективни причини сте самите вие.
220
2
 
15
 
! Отговори
кристина преди 1 година
и как така *** муха реши изведнъж, че Великия Славянски Владетел е отговорен за хранителната криза в Европа?? да де, то така стана и с военната операция, всички вкупом обвиниха Русия, че нападнала Украйна - ами отворете си очите за истината, за причината, или *** клуб ведно с ***, не могат да помнят и две минути да видят, че военната операция бе в отговор на 8 годишен тормоз на кървавия клоун, а сегашната криза, идва от санкциите на същия *** клуб.. или винаги другия виновен
219
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Украйна съм. Никой не е блокирал зърното. Малко е тази година. Имаше голяма суша. С влак го извозват и камиони. Самите украинци си заминираха морето. А зърното от предишната година цялото изнесоха преди войната. Не вярвайте на тия глупости.
218
14
 
10
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Колку да са индустриални, наполовина на Китай.А за храната, са ясни чи са пумияри.Пичатаниту на пари прай инфлацията. Тия без дългове и кражби не могат.
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Съвет към G 7 Вариант 2 :))))))
216
7
 
22
 
! Отговори
Съвет към G 7 преди 1 година
Има три варианта за изход от кризата : 1 да си произведете сами необходимите продукти. 2 да си ги вземете със сила от Русия. 3 просто сключете мир и свалете всички санкции. И понеже сте неспособни за първите два варианта...имате само един изход ! Така ще спрете войната, ще има храни за всички, горивата ще поевтинеят и всички ще живеят в мир и ще бъдат доволни. Сегашното положение само ще увеличи цените, глада и жертвите !
215
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез евроолигофрени още ли не разбраха, че Русия няма да има милост към тях. На санкциите, видно от действията на Русия, ще бъде отговорено с глад, студ, липса на суровини. А те настоявали, завалиите .....