Швейцария остава неутрална въпреки санкциите срещу Русия

Президентът отхвърли идеята за сближаване с НАТО
4 авг 2022 22:00, Елка Василева
44
 Швейцария остава неутрална въпреки санкциите срещу Русия

Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си влизане в Съвета за сигурност на ООН Швейцария "е все така неутрална", увери президентът Игнацио Касис, разграничавайки военния "неутралитет" от осъдителната реакция срещу нарушение на международното право, предаде Франс прес.

Още по темата
"Естествено в Европа има усещане за по-силно единство срещу тази агресия (на Русия срещу Украйна, бел. АФП), изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната ситуация, на която се радвахме вече 70 години", заяви президентът на федерацията пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк.

Но "Швейцария е все така неутрална, неутралитетът на Швейцария не е под въпрос", увери той, отхвърляйки по-специално идеята за сближаване с НАТО. "Сближаване в смисъл на междинна стъпка с оглед молба за членство един ден - не, за момента в Швейцария няма такава политическа дискусия", каза Касис.

"Неутралитетът е доста просто нещо: не участваме във войни, не изпращаме оръжия или войски на война и не предоставяме територията си за оръжия или войски на воюващи страни, нито участваме във военни съюзи като НАТО", посочи той.

Но "около този неутралитет има външна политика и политика за сигурност", а "да се осъди нарушението на международното право, каквото е руската военна агресия, представлява конституционно задължение, което не накърнява по никакъв начин неутралитета", настоя държавникът.

Швейцария се присъедини към санкциите срещу руски представители, наложени от ЕС след инвазията в Украйна.

Според някои наблюдатели това кара Москва вече да не смята Швейцария за неутрална и това е причина за принудителната пауза в сирийските преговори, чийто нов кръг трябваше да се състои в края на юли в Женева.

"Очаквано беше руснаците да не ни бъдат благодарни за санкциите, това е съвсем предсказуема реакция, но тя изобщо не променя позицията на Швейцария", коментира Игнацио Касис.

За пръв път, откакто стана преди 20 години членка на ООН, през юни Швейцария бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност, където ще заседава от януари.

Настоявайки за подсилване на договора за неразпространение на ядрените оръжия, чиито страни участнички са се събрали в ООН от понеделник, швейцарският президент отбеляза, че в Съвета за сигурност страната му ще се опита "да хвърли мост" между ядрените и неядрените сили, ползвайки се с доверие като неутрална страна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да налагаш санкции и да твърдиш, че си неутрален е все едно мома да прави кекс и да заявява, че е девствена. Неизследвана от науката степен на шиzoфрения.
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много достойно
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29 Анонимен Евала на Швейцария! Това е да си Независим от структури на " организации и съюзи"!!! И защо не реват за ЕС и НАТО??!-:))) ЗАЩОТО ИМАТ ИНДУСТРИЯ И СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ЗАЩОТО НА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ! ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ? ПОСОЧИ ЕДИН ШВЕЙЦАРСКИ ПОЛИТИК С ИМЕ ИЛИ ПРЕЗИМЕ - ТОВА Е НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ! ВДИГНИ СИ *** И *** ДА ВИДИШ КАКВО ОЗНАЧАВА ШВЕЙЦАРИЯ!
27
1
 
9
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
По пътя дявола са:))) неутрални са на идея:)))
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава държава с хубава валута.Знаят какво искат и го постигат винаги.
25
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да си неутрален, когато къщата на съседа ти гори, жена му е изнасилена, а детето - заклано???
24
2
 
9
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Парите (руските газови милиарди) явно не миришат...?
23
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи отворковци тея - заобиколени само от натовски държави, със съседи като Германия, Франция, Италия. Много ясно, че могат да го играят неутрални. Украинците обаче нямат този късмет, със съсед като рашистан, войните са им сигурни.
22
5
 
14
 
! Отговори
Караджата преди 1 година
Мам.цата им евроатлантическа Кирчовци и Боковци. Ще има и у нас веселба тая зима гответе се, време разделно мина сега идва тежкото за съжаление. Време е да разкараме евроатлантическите гумна от България без значение на цената иначе утре може и да няма България или не и в тези граници.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се издаде нов закон в бг кои то да е политик посяга на парите от държавата да му се отнеме цялото имущество също и парите полза на държавата и право да нема да работи никаква сфера да остане без пенсия --нема да има никакви кражби от страна на политици бг само тека може да се стабилизира живота на народа.изискваите това
20
4
 
15
 
! Отговори
Емил СТЕФАНОВ преди 1 година
Как може да е неутрална след наложените санкции???.
19
1
 
9
 
! Отговори
До Малоумното преди 1 година
"До: номер 16 Бе то нивото на живота в Швеция и Финландия е още по-високо, ама и они уйдоа у НАТОА като видоа Путин к'ви ги върши!!!" ----------------- Ти си пълен пpocтак и тъпaнaр с липса на елементарни знания. Двете държави, които цитираш изобщо не могат да достигнат нивото на Швейцария. В допълнение, и двете са задлъжнели - Швеция с национален дълг от $200 Милиарда, a Финландия е пред фалит с дълг от $196 Милиарда за население от 5.5 Милиона.
18
1
 
2
 
! Отговори
ДО 20 преди 1 година
В НЕУТРАЛИТЕТ СА!
17
7
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Във Швейцария има най-малкобруски шпиони на ФСБ и ГРУ! Затова са и неутрални - могат да си позволят този разкош!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
До 17: преди 1 година
Ти си болен.
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като сте неутралитет защо вложихте сакции на русия сами си създавате проблеми с русия-русия ще в покаже като свърши с укропите на всички без изключение
14
7
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До: номер 16 Бе то нивото на живота в Швеция и Финландия е още по-високо, ама и они уйдоа у НАТОА като видоа Путин к'ви ги върши!!!
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната ситуация, на която се радвахме вече 70 години" колко избирателно описва положението в Европа и забравя,че НАТО бомби Белград, който е географски по-близо до Швейцария отколкото Украйна. Забрави да наложиш санкции на НАТО(включително на България) когато нападна Ирак, Афганистан,Либия и Сирия (страните които искаха да се избавят от петродолара) ей на това се вика интереса клати фeсa и двоен стандарт.Остави Тея клишета за демокрация и койе агресор
12
8
 
6
 
! Отговори
Хе Хе преди 1 година
Швейцария умре. Всеки тегли и бега. Май се подпали чергата.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска ми се политиката на България да беше като на Австрия, Швейцария и Унгария. Сега разбрахте ли защо нивото на живот в тези държави е високо?