Швейцария остава неутрална въпреки санкциите срещу Русия

Президентът отхвърли идеята за сближаване с НАТО
4 авг 2022 22:00, Елка Василева
44
 Швейцария остава неутрална въпреки санкциите срещу Русия

Въпреки наложените от нея санкции срещу Русия и предстоящото си влизане в Съвета за сигурност на ООН Швейцария "е все така неутрална", увери президентът Игнацио Касис, разграничавайки военния "неутралитет" от осъдителната реакция срещу нарушение на международното право, предаде Франс прес.

Още по темата
"Естествено в Европа има усещане за по-силно единство срещу тази агресия (на Русия срещу Украйна, бел. АФП), изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната ситуация, на която се радвахме вече 70 години", заяви президентът на федерацията пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк.

Но "Швейцария е все така неутрална, неутралитетът на Швейцария не е под въпрос", увери той, отхвърляйки по-специално идеята за сближаване с НАТО. "Сближаване в смисъл на междинна стъпка с оглед молба за членство един ден - не, за момента в Швейцария няма такава политическа дискусия", каза Касис.

"Неутралитетът е доста просто нещо: не участваме във войни, не изпращаме оръжия или войски на война и не предоставяме територията си за оръжия или войски на воюващи страни, нито участваме във военни съюзи като НАТО", посочи той.

Но "около този неутралитет има външна политика и политика за сигурност", а "да се осъди нарушението на международното право, каквото е руската военна агресия, представлява конституционно задължение, което не накърнява по никакъв начин неутралитета", настоя държавникът.

Швейцария се присъедини към санкциите срещу руски представители, наложени от ЕС след инвазията в Украйна.

Според някои наблюдатели това кара Москва вече да не смята Швейцария за неутрална и това е причина за принудителната пауза в сирийските преговори, чийто нов кръг трябваше да се състои в края на юли в Женева.

"Очаквано беше руснаците да не ни бъдат благодарни за санкциите, това е съвсем предсказуема реакция, но тя изобщо не променя позицията на Швейцария", коментира Игнацио Касис.

За пръв път, откакто стана преди 20 години членка на ООН, през юни Швейцария бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност, където ще заседава от януари.

Настоявайки за подсилване на договора за неразпространение на ядрените оръжия, чиито страни участнички са се събрали в ООН от понеделник, швейцарският президент отбеляза, че в Съвета за сигурност страната му ще се опита "да хвърли мост" между ядрените и неядрените сили, ползвайки се с доверие като неутрална страна.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът е в златото на Русия. Иначе, нормалните граждани на Европа си мечтаят за подобна политика.
9
5
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 10 Въпросът е не че Хитлер не е пипнал Швейцария. Въпросът е ЗАЩО не я е пипнал? И не, не са парите причина.Не знам за евреите, но нацистите са имали злато там и това е известен факт!!! Всъщност, Хитлер е искал да нападне Швейцария. Изненадааа!!! Разработил е "специална военна операция" както сега е модерно да се казва, под кодовото име "Таненбаум".Провалила се е по обективни причини.Прочие, Хитлер е казал, че "Швейцария е един цирей върху иначе красивото лице на Европа".
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имахме политици, а не мутри във властта, щяхме да бъдем втора Швейцария. От 1989 г. всички в правителствата само крадат и редят схеми, нямаме истински политици, само чуждопоклоници и ***. Народа беден, а те живеят в охолство. За хората няма пари за заплати и пенсии, но за тях има. Тези които избираме на избори ни ограбват безпардоно и съсипаха България.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как хем налагат санкции,хем са неутрални,това не мога да разбера...с не може ли и ние така,хем санкции,хем едно договорче с Газпром за евтина и бензин ...или на нас шерпите такива врътки не са позволени...
6
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
много има да се учим на политика, много.....и пак ще си останем под-логи!
5
18
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ШВЕЙЦАРИЯ Е ВЪТРЕШНА ДЪРЖАВА КОЯТО Я ПАЗИ ТОЧНО НАТО ОТВСЯКЪДЕ!!! ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА СЕ МОЛЯТ ДА СА В НАТО В МОМЕНТА!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсва им Нинова да им наруши принципите.
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Швейцарците от Хитлерово време си останаха независими и пред никой не свалят шорти нито разстварят бузи. Свалям им шапка.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите не искат кравари.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ния с гайдите на фронтовата линия, така значи? Пак ни прекараха кривоносковците...