Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?

Какви са способностите на Тайван да се защити?
273
Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Китай увеличава военния натиск срещу Тайван и демонстрира огромното си военно превъзходство, но ако се стигне до истинска война, възможностите му може да се окажат ограничени, твърди експерт по проблемите на Азия.

Джози-Мари Перкун е политоложка, експертка по проблемите на Тайван. Работи в университета в град Трир. Ето какво споделя тя пред "Дойче Веле".

Военните маневри на Китай дали не са тренировка за евентуално нахлуване в Тайван?

Джози-Мари Перкун: Целта на военното учение е да демонстрира възможностите на Китай. Пекин иска да покаже, че разполага с военната мощ, която ще му позволи да завладее острова и да наложи своите интереси. Не съм убедена, че предприеманите сега действия подсказват какво би направил Китай оттук нататък – военното учение е просто една твърде голяма демонстрация. Китайската армия не би си разкрила дотолкова картите, че да покаже как би превзела острова.

Но сега виждаме, че заплахата се увеличава. Навлизането в зоната от 12 мили около Тайван е новост. Използването на бойни муниции и подчертаването на прецизността, с която ракетите достигнаха до своите цели, искаше да покаже, че вече се гради нов нов сценарий на заплаха.

Атаката е едно, превземането на една страна или на един остров – нещо съвсем друго. В състояние ли е Китай сега не просто да атакува Тайван, но и наистина да го превземе?

Джози-Мари Перкун: Това не е невъзможно. Но въпросът е дали окупацията ще може да се задържи трайно и на каква съпротива ще се натъкне. Всичко това ще е свързано с големи разрушения, откъдето произтича въпросът – дали Китай действително би спечелил нещо.

Още по темата
В подобна ситуация Китай ще изгуби редица сфери, на които той с удоволствие би сложил ръка –  става дума за икономическите мощности на Тайван и на първо място за IТ- и телекомуникационната промишленост. Точно толкова засегната ще бъда и полупроводниковата индустрия. Затова бих казала следното: в материален план надмощието е факт, но дали военните възможности ще са достатъчни и за трайна окупация, не е толкова сигурно. Към всичко казано дотук трябва да добавим и това, че населението на Тайван въобще не желае да бъде „освобождавано“.

Какви са способностите на Тайван да се защити?

Джози-Мари Перкун: Китайската армия категорично превъзхожда Тайван и в трите направления – по суша, въздух и вода. Ако бойните самолети на Тайван са 400, китайските са четири пъти повече. По сходен начин стоят нещата с военноморските сили: Китай разполага с над 30 бойни кораба, Тайван има четири. Съотношението при подводниците е 70 към две.

Военният потенциал на Тайван е много по-ограничен от този на китайската армия. Но пък Тайван се ползва с широка подкрепа, най-вече от страна на САЩ. Има и тесни контакти с други партньори в региона. Япония, например, миналата година обяви, че ще разглежда евентуално нападение срещу Тайван като нападение срещу собствената ѝ територия.

С посещението си Нанси Пелоси съзнателно обърна погледите на цял свят към този конфликт. Къде и как би могъл Западът да подкрепи Тайван?

Джози-Мари Перкун: Това вече е форма на подкрепа – да не се допусне този конфликт да бъде забравен. Конкретно Западът трябва да покаже, че приветства тази солидарност. Германия би могла да разшири двустранните отношения. И трябва да покажем ясно, че поддържаме демокрациите в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Додо ----- в австралия е достатъчно да пуснат два кораба със зайци и икономиката им отива на кино..
120
4
 
3
 
! Отговори
независимо от Тайван преди 1 година
Украйна ще загуби цялата си територия и ще престане да съществува като държава в този и вид. САЩ и техните пудели от ЕС не могат нищо да направят. А ЕС освен това ще обедняват и икономиката им постепенно ще спира.
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Източен Берлин - Западен БерлинЮжен Виетнам - Северен ВиетнамЮжна Корея - Севера КореяБългария - МакедонияСърбия - КосовоРусия - УкрайнаКитай - Тайван............Разделяй и владей!Великобритания и останалите...Моретата... ???Кой казва кое на кого е и на какви основания?
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайванси е китайски както Хонгхонг и Макау.
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 "Китай ще смаже американския флот и самолетоносачите без проблем" С какво? С малката ... на китайчетата ли? :)))))
116
2
 
3
 
! Отговори
Хан Кубрат Ротсчайлд преди 1 година
Когато дошъл смъртния му одър, събрал 5-тимата си сина и им казал: "Трябва да сте винаги заедно, да не се делите. Когато този сноп пръчки е цял, не мож го строши, когато е само едната пръчка, троши се лесно! В Европа ще има много войни! Искам от вас да идете и да построите Банка във всяка една столица на Европа и да загробите в дългове всичко: https://youtu.be/kE9U5j-rITA?t=922 гледайте цялата сцена от филма за хан Кубрат Ротсчайлд
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приходите на Русия във валута за първата половина на тази година са се удвоили в сравнение с първото полугодие на миналата година.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От статията става ясно, че анексията на Тайван от Китай е въпрос на време, чието изпълнение зависи единствено от нивото на упадък на САЩ.
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демокрациите трябва да се поддържаме защото ако дойдат диктатори в западните страни тогава непременно ще се появят противоречия и света ще бъде хвърлен в трета световна война. Трета световна война все още няма защото съществуват такива демокрации ката САЩ и европейските страни. Ще стане страшно ако мисленето на диктаторите които са на изток завладее и запада.
112
4
 
3
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Колкото и блатняците превзеха Украйна толкова и чайниците ще вземат Тайван. Само да не стане Хонг-Конг и Макао си набият шута от чайната. Другите ,които ще ядат хурката са сербите малко им бяха бомбите време е за нова порция.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не бе майданясвало, не би сега Тайванясвало...
110
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво става, когато се дръпне тапата на мивка пълна с вода? :))))) Тва ще стане и с Китай, ако се пробва в Тайван :))))) И го знаят, иначе вместо да се плюнчат, просто щяха да блокират Пелози.
109
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Kаквото и да ви говорят "експертките" на Дойче Веле, Китай вече Е превзел Тайван, точно както и Путин вече е превзел и неутрализирал Украйна. Въпрос на време е само да се обяви официално. Следваща е Австралия и в това няма нищо нередно. Цивилизация, което вместо да ражда и отглежда деца, отглежда кучета и котки, проповядва аборти, ЛГБТЮП+ сатанински идеологии, както и други, подобни деморализиращи дейности, няма място под слънцето и единствената й съдба е да изчезне. Факт!
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВФ призова правителствата в Европа: Нека хората да понесат тежестта от по-високите цени! Така ще се стимулира енергоспестяването, твърдят от базирания във Вашингтон Международен валутен фонд, а Германия одобри официално временна такса за всички потребители на природен газ.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/2 от китайския ИТ сектор се държи от тайвански комапнии, останалата 1/2 се държи една война означава Ю. Корея, Япония и САЩ, една война с Тайван ще върне поднебесната в каменната ера
106
3
 
3
 
! Отговори
Много си тъп ЗОЗО преди 1 година
То Русия, Индия че може и Турция да подпомогнат малко Китай и да заличат тия хомо, лисби и тем подобни чендъри от земята!
105
1
 
2
 
! Отговори
в Тайван преди 1 година
"Если драка неизбежна - Путин будет бить первым" - Си Цзинпин
104
4
 
3
 
! Отговори
Херо, ул. Козяк преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ - много ли ти е бръкнал в гъ3ъ Кирцата? Не спираш да ривеш против него.
103
5
 
6
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Просто ще си върне територията! Така прави и Русия, връща си нейното, но поради факта, че запада дава оръжия и информация на укрите, Европа ще умре от студ тази зима, а Русия ще изчака удобен момент да я сгази. С нетърпение чакам Английска, Германска, Френска и Полска Республики в Състав России
102
2
 
1
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Сценерий за да се спаси тайванското злато също като немското от наближаващите комунисти.