Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?

Какви са способностите на Тайван да се защити?
273
Какво би станало, ако Китай превземе Тайван?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Китай увеличава военния натиск срещу Тайван и демонстрира огромното си военно превъзходство, но ако се стигне до истинска война, възможностите му може да се окажат ограничени, твърди експерт по проблемите на Азия.

Джози-Мари Перкун е политоложка, експертка по проблемите на Тайван. Работи в университета в град Трир. Ето какво споделя тя пред "Дойче Веле".

Военните маневри на Китай дали не са тренировка за евентуално нахлуване в Тайван?

Джози-Мари Перкун: Целта на военното учение е да демонстрира възможностите на Китай. Пекин иска да покаже, че разполага с военната мощ, която ще му позволи да завладее острова и да наложи своите интереси. Не съм убедена, че предприеманите сега действия подсказват какво би направил Китай оттук нататък – военното учение е просто една твърде голяма демонстрация. Китайската армия не би си разкрила дотолкова картите, че да покаже как би превзела острова.

Но сега виждаме, че заплахата се увеличава. Навлизането в зоната от 12 мили около Тайван е новост. Използването на бойни муниции и подчертаването на прецизността, с която ракетите достигнаха до своите цели, искаше да покаже, че вече се гради нов нов сценарий на заплаха.

Атаката е едно, превземането на една страна или на един остров – нещо съвсем друго. В състояние ли е Китай сега не просто да атакува Тайван, но и наистина да го превземе?

Джози-Мари Перкун: Това не е невъзможно. Но въпросът е дали окупацията ще може да се задържи трайно и на каква съпротива ще се натъкне. Всичко това ще е свързано с големи разрушения, откъдето произтича въпросът – дали Китай действително би спечелил нещо.

Още по темата
В подобна ситуация Китай ще изгуби редица сфери, на които той с удоволствие би сложил ръка –  става дума за икономическите мощности на Тайван и на първо място за IТ- и телекомуникационната промишленост. Точно толкова засегната ще бъда и полупроводниковата индустрия. Затова бих казала следното: в материален план надмощието е факт, но дали военните възможности ще са достатъчни и за трайна окупация, не е толкова сигурно. Към всичко казано дотук трябва да добавим и това, че населението на Тайван въобще не желае да бъде „освобождавано“.

Какви са способностите на Тайван да се защити?

Джози-Мари Перкун: Китайската армия категорично превъзхожда Тайван и в трите направления – по суша, въздух и вода. Ако бойните самолети на Тайван са 400, китайските са четири пъти повече. По сходен начин стоят нещата с военноморските сили: Китай разполага с над 30 бойни кораба, Тайван има четири. Съотношението при подводниците е 70 към две.

Военният потенциал на Тайван е много по-ограничен от този на китайската армия. Но пък Тайван се ползва с широка подкрепа, най-вече от страна на САЩ. Има и тесни контакти с други партньори в региона. Япония, например, миналата година обяви, че ще разглежда евентуално нападение срещу Тайван като нападение срещу собствената ѝ територия.

С посещението си Нанси Пелоси съзнателно обърна погледите на цял свят към този конфликт. Къде и как би могъл Западът да подкрепи Тайван?

Джози-Мари Перкун: Това вече е форма на подкрепа – да не се допусне този конфликт да бъде забравен. Конкретно Западът трябва да покаже, че приветства тази солидарност. Германия би могла да разшири двустранните отношения. И трябва да покажем ясно, че поддържаме демокрациите в Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До господин петров Великите сили ще се самоунищожат и Македония ще стане новия хегемон.
140
3
 
2
 
! Отговори
господин петров преди 1 година
Според мен, ще се стигне до конфликт между Китай, САЩ и Русия. Китай напада Тайван, САЩ се наместват, като накрая ще се стигне до употреба на ядрено оръжите. Тогава и Русия ще се включи на страната на Китай и от трите държави ще останат омаломощени територии, които малко по-малко ще бъдат завзети от съседите си. Което ще бъде и най-добре, толкова големи хегемони на световната сцена са вредни и ненужни.
139
3
 
3
 
! Отговори
БРИКС преди 1 година
До USAСУПЕР КИРО Е НОФ - Брикс щяло да е*е светъ "секс секс секс" вика нашия. Ало? Тия си търгуват сельодка с папая и банани за къри бе. Европейският съюз е по-богат от тях взети заедно.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много малко са запознати с това, че преди модерния запад Китай и Индия са или най-големите икономики вИндия британците са задигнали невъобразими богтства после с опиумът произвеен там закачат китайците даже се стига до война така взимат Хонгконг, а Китай е унижен, като всички европейски империи, Русия, Франци, Великобритани и Германия са имали дял от паят това за Китай е векът на унижението и са се зарекли никога да не се повтаря сега западните страни са закачени на дроги.
137
4
 
1
 
! Отговори
Глава добитък преди 1 година
Ще се доберат до най добрите тахналогии за праизводства на чиповех тава е с кает Сащ превъзхождает Радсию
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ингилизите като по-умни от янките (за никого не е изненада), умело изтъргуваха връщането на колонията си Хонконг на Китай навремето! Глобалистката неолиберална xyнтa във Вашингтон обаче е доста кръвожадна и предпочита ТСВ...
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали могат да превземат Тайван. САЩ едва ли ще им позволи. Най-съвременната електронника се произвежда точно в Тайван и Южна Корея.
134
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е че тибетците яко не са китайци какви са .
133
1
 
9
 
! Отговори
Вътрешен човек преди 1 година
Имам един приятел руснак, който работи като финансов експерт в Москва. Преди един месец си говорихме с него за рублата и той ми обясни, че рублата от сега нататък ще върви само нагоре, като биткойните и трябва да се възползвам веднага, ако искам да забогатея лесно и да си умножа богатството няколко пъти. И така преди 2 седмици продадохме моя апартамент и на майка ми апартамента и ги вкарах в банката превалутирани в рубли.След 2 години ще карам Бентли, а вие ще ме гледате влажно, ръпайки сух леб.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво ще стане .. ще го превзме както и Тибет миналия век и сега им промиват мозъците на тибетците как били китайци ...
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван е Китайски територятана САЩ на местните значи, Иран и Египет е на Македония. :)
130
2
 
2
 
! Отговори
DW = WC преди 1 година
Няма смисъл да се чете това 💩!
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път това не е западна каша просто демократите са избягали от Моа в Тайван.
128
3
 
2
 
! Отговори
Леонидис преди 1 година
ЩЕ намали цената на прастетутките в Китай.Повече глави прастетутки повече канкуренция по ниски цени.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "в австралия е достатъчно да пуснат два кораба със зайци и икономиката им отива на кино.." Не знаех, че зайците ядат полезни изкопаеми и туристически обекти, но, това сигурно са от зайците от украинските био-лаборатории, където произвеждаха и украинските войници мутанти, с които просия си оправдаваше военните неуспехи. :)))))
126
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изтока винаги носи война и разруха. Започва се от хуните и другите диви племена които погубиха Римската цивилизация, османското нашествие което върна стрелките на историята назад с векове за югоизточна Европа и се стигне до днешната разруха която носи изтока.
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На САЩ им куца геополитиката за да гътнат СССР направиха Китай суперсила и през това време продължиха да дразнят Русия и си създадоха по-голям проблем, а те отслабнаха. Колкото по-малко бели остават в САЩ толкова по-зле ще стават.
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом руските щурмовите части срещнат съпротива, веднага отстъпват, окопават се, след което се нанася масиран удар с оръдия и реактивна артилерия. Извършва се и авиационна поддръжка. И едва след това продължават отново напред. Това отнема време, но минимизира загубите. Украинската армия постепенно бива смилана - бавно, но сигурно.
123
1
 
2
 
! Отговори
Ей до кога ще ви уча преди 1 година
За всичко ви уча цял живот, за Ковит ви казах, че не е опасен, за Илюминатите ви говора, до кога ще ви уча. Научете и вие мен на нещо някой път - егоисти такива.
122
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ако това щяло да ме направи щастлив унищожили го били! Ей *** мене ми е ясно, че за болно дете родител ще направи всичко, обаче другата гледна точка - тая пиявица крал от тридесет години се опитваме да го очистим така както той очисти един милион от нас и какво било скритото зад листата - предател. До времето на намесата ти вече го бяхме осакатили. А не бой се ще го довършим, но твоито няма да се забрави!