Ердоган срещу Путин: Турският президент настоя Крим да бъде върнат на Украйна

Турция не признава анексията
24 авг 2022 08:10, Нели Христова
142
Ердоган срещу Путин: Турският президент настоя Крим да бъде върнат на Украйна
Снимка: БГНЕС

Крим трябва да бъде върнат на Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание до участниците във 2-та среща на инициативата "Кримска платформа" в Киев, предава специалният пратеник на БТА Нахиде Дениз.

"Ние не признаваме анексирането му от Русия. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основания. Връщането на Крим на Украйна е изискване и на международното право. Защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е от решаващо значение не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност", каза Ердоган.

В посланието, което бе цитирано от турската информационна агенция Ихляс хабер ажансъ, Ердоган акцентира и на въпроса за гарантирането на сигурността и благосъстоянието на кримските татари, което се очаква от турска страна.

"Кримските татари са един от коренните народи на Крим. Те са потърпевши от събитията. Гарантирането на тяхната сигурност и благосъстояние е сред приоритетите на Турция. В тази връзка искам да напомня, че Турция очаква колкото се може по-скоро да бъдат освободени и да се завърнат при семействата си заместник-председателят на Националното събрание Нариман Джелал и неговите другари, които бяха задържани във връзка с участието им в първата среща на върха на Кримска платформа", посочва турският президент, подчертавайки, че Турция ще продължи да бъде на страната на украинското правителство и на кримските татари. Както и че ще продължи да полага усилия за решаването на украинската криза.

Ихляс хабер ажансъ обобщава в заглавието към посланието на Ердоган: "Кримско послание от президента Ердоган, което ще вбеси Путин: Крим трябва да бъде върнат на Украйна".

По-рано президентът на Русия заяви, че въпросът за Крим е "приключен завинаги".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
16
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Ердоган е прав , но Путин е вбесен. Никога няма да върне Крим. Нещо повече. Продължава да анексира най развитите промишлени територии на Украйна.Трябва да бъде вързан веднага.
14
5
 
16
 
! Отговори
Опаааа преди 1 година
Вечната дружба май се пропука.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
той зелойнии на всички обещава територия на полша западна украйна , на ердоган крим да ги кара с русия....но ердоган сега вика нещо после като дойде време за газта да потече съвсем по друг начин се ориентира
12
5
 
28
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Първо върни Кипър.
11
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и резания обръща гръб на хипофизния значи работата е лоша.
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече има сериозни гласове от тукашните русофили Русия да метне две три ракети на Турция.
9
19
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Путин психопата ще свърши зле.
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как беее та нали Путин и Ердо са приятели.Това е нож в гърба на Путин.
7
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно преди 33 години, 2 милиона души правят 600 км. дълга жива верига през Литва, Латвия и Естония за да покажат че искат да се махнат от СССР. Вижте снимките в нета. А русофилите са като зомбита, спрели в миналия век, нито живи, нито умрели, само бродят из нета и се мъчат да те заразят с безмозъчност.
6
8
 
26
 
! Отговори
В. Путин преди 1 година
Точно това си мислих. Отивам да подпиша указ че дарявам Крим на Украйна. Както направи Хрушчов през 1964г.
5
6
 
34
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
И кипър трябва да бъде върнат на Гърция. Ама няма да стане
4
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това войските на Путин вече са напреднали доста след Крим и значи, ако върне Крим, той от полуостров, ще се превърне в остров за Урайна-от едната страна Русия, от другата-пак територии завладяни от Русия и по средата-Украйна. Иначе разбирам Ердото-доста болезнено е загубила Турция битката за Крим. Болна тема.
3
12
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дрън дрън за пред медиите...
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да беше го казал някой друг, да се съглася, но точно чобанин да го казва, никак не е истина. Иска да се хареса на някои, но всички го знаят каква стока е.
1
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, щом Султана казва, няма как, Путин ще го послуша. Обаче друг път.