Гибралтар е вече със статут на град

Гибралтар е един от само петте признати града извън Обединеното кралство
29 авг 2022 11:25, Йоана Цонева
14
Гибралтар е вече със статут на град
Снимка: БГНЕС

Британската отвъдморска територия Гибралтар вече официално може да се нарече град. Това се случва 180 години, след като кралица Виктория ѝ дава този статут, съобщи "Би Би Си".

По-рано тази година територията кандидатства за статут на град в рамките на Платинения юбилей на кралицата. Когато изследователите преглеждат Националния архив, откриват, че той вече е бил признат за град през 1842 г. Сега статутът е потвърден, а Борис Джонсън определя това като "огромно признание", отбелязващо "богатата история и динамика" на Гибралтар.

Гибралтар е британска отвъдморска територия от 1713 г., когато е отстъпен на Великобритания по силата на мирен договор, подписан след Войната за испанското наследство.

В рамките на конкурса за юбилейната годишнина 39 населени места кандидатстваха за статут на градове, а 8 от тях, включително Донкастър, Бангор и Дънфермлин, го получиха. Статутът на град често се свързва с наличието на катедрала, университет или голямо население, но няма определени правила за предоставянето му - той се присъжда от монарха по съвет на министрите. Той не носи почти никакви материални облаги, въпреки че често може да даде тласък на общностите, като ги постави на картата, и обикновено е източник на гордост за жителите.

Още по темата
Правителството заяви, че Гибралтар е бил пропуснат в официалните списъци, след като първоначално е получил титлата от кралица Виктория, но не е ясно как е станало това.

Вече е публикуван актуализиран списък на 81-те места, обявени за градове.

Гибралтар е един от само петте признати града извън Обединеното кралство. Хамилтън на Бермудските острови, Джеймстаун на остров Света Елена и Дъглас на остров Ман вече бяха включени в списъка, а Стенли на Фолклендските острови беше сред обявените за юбилейни тази година.

Саутхенд в Есекс също получи статут на град по-рано тази година след убийството на депутата Дейвид Амес, който представляваше избирателния район Саутхенд Уест от 1997 г. и дълго време водеше кампания по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еййй, маймуните /макаци/ там вече ще са граждани, да им е честито.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 - Искат, искат, ама явно вече Лордовете НЕ искат тая територия )))
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1% гласуваха да се присъединят към Испания - изперркалите от старческия им дом. Ходя до Гиб. за покупки. Има английски стоки на добри цени.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испания няколко пъти си го искаше и поради това там се проведоха референдуми. Хората гласуваха че искат да останат английска територия.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи градът Гибралтар ни би на футбол.
8
0
 
7
 
! Отговори
Сан Марино преди 1 година
Щом вече официално е град, значи националите по футбол са се издънили срещу селски отбор.
7
4
 
7
 
! Отговори
hmn преди 1 година
село, град, паланка - не знам що я търпят Англия с нейните островни офшор схеми - Гибралтар, бритиш върджин айландс, айл ъф мен - само данъчни п-нти мари...
6
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Като Благоевград.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците, като захапят една територия без бой не я дават. Само нашите продажници чакат със събути гаштети който и откъдето ги пожелае да им се отдадат без пари. Спорят за история и македония, а се правят на слепи, че ни унищожиха и икономиката, и селското стопанство, и образованието, и здравеопазването, скоро и валутата български лев ще отиде в историята. Задлъжнялост и разруха за далечната провинция БГ
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така правят цивилизованите хора. Не като Путин да тръгне да си връща земите, подарени на съседите от времето на Петър Велики. Испанците глупави ли са, че не тръгват да си отвоюват Гибралтар от английската кралица?
3
1
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Тия дали не искат една учителка по руски за кметица да им изпратим? Познавам я жената, опит има, кадърна, образована и честна...
2
5
 
9
 
! Отговори
Честито! преди 1 година
Днес - град, утре - държавица, вдругиден - вън от обсега на ингилизите )))
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е тоя договор действащ 300 години