Беларус представи първия си лаптоп, 90% от частите - чужди

Развитието на родното производство е много важно, заяви Лукашенко
2 сеп 2022 15:08, Нели Христова
102
Беларус представи първия си лаптоп, 90% от частите - чужди
Снимка: БГНЕС

Александър Лукашенко представи първия беларуски лаптоп. Управляващият от 28 години президент разкри устройството по време на открития урок "Историческата памет е пътят към бъдещето".

Лукашенко обяви, че моделът е наречен "Хоризонт", а засега само 12% от частите в него са произведени в Беларус. До края на годината обаче те трябва да станат 30%.

Според Лукашенко разработчиците са имали "задачата да намерят най-доброто в света" от това, което Беларус все още не може да произведе сама, включително процесори и софтуер, и след това да създадат този компютър.

Заместването на вноса и развитието на родното производство е много важно, сподели по-рано беларуският президент.

Лукашенко не разкри техническите характеристики на лаптопа и дали той ще влезе в продажба. От видеото обаче става ясно, че моделът е с операционна система Windows 11, а дизайнът му е доста модерен и тънък.

Знае се и мястото на сглобяване на устройството - телевизионният завод "Хоризонт". Предприятието прави телевизори от 1968 година и успява да запази работата си и след края на социализма.

Към днешна дата компанията прави LCD телевизори, бойлери и микровълнови печки. Върховият ТВ модел е с 65-инчов екран, 4К резолюция и много достъпна цена от около 1 156 лева. От 2021 година продукцията на завода се изнася и в Монголия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беларус е бутафория. Ние правихме такива парадни производства до 89-а и се видя какво последва след като влязохме в реална икономика.
70
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ех, картофелен крал, що не продължаваш с картофите а си се набутал в компютрите и високите технологии, от които разбираш колкото един се*лян*дур от класическия балет.
69
6
 
12
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Смешници, ножчета за бръснене още нямат!
68
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как живеят немците като скотове е доста по-интересн
67
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беларус с диктатор вече сглобява лаптопи, а *** който уж е демокрация на хартия не произвежда даже и хартия.. То не е само да викаш аз съм член на ЕС.
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога украинеца си е купил копютър Вместо шапка
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телефон ше има ли за Един Преател питам
64
4
 
22
 
! Отговори
Москвич преди 1 година
Колкото Москвич е кола, толкова Хоризонт лаптоп :))))68163
63
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А българия произвеждаха 100% собствени части за компютри по четири технологии технология на apple технология на ibm английската технология орик атмос и естествено българката технология Пълдин. Обаче в един момент направихме 32 битов Пълдин това никак не се хареса на западния свят и закриха производството точно за няколко месеца.
62
4
 
3
 
! Отговори
до 68 Карлуково преди 1 година
"Това изобщо не е вярно, недей да лъжеш пpocтия народ, има отворени архитектури като RISK-V например, където всеки може да го вземе - всеки може в днешно време да си направи процесор..." ---------------- Ти пишеш ГЛУПОСТИ. За 2020 са произведени 160 МИЛИАРДА АРМ процесора и това е 95% от световното потребление. Автоиндустрията на САЩ БЕ БЛОКИРАНА от нуждата за микропроцесори, "които всеки можел да си произведе". Къде точно работиш да се срещнем, летя за България утре от САЩ?
61
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък нашите академици от БАН, са подобрили чушкопека ! Вече е "смарт" и може да бъде управляван от смартофон ,чрез "блу-тоот" свързаност !
60
7
 
23
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Внукът ми на 16г., също сглобява компютри от вносни части вкъщи.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68, по новата 12 нанометрова технология са две, но има една, която работи със супернова 3 нанометрова технология. Те са рекордьорите, а нормалните са по 90 нанометрови технологии и вършат отлична работа.
58
7
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Абе така и баба знае, направите си го на 100% и тогава се хвалете.
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притежавам програмируем калкулатор "Електроника", произведен и закупен в Минск през 1983 г. Служил ми е активно до 1997 г., но работи изправно и днес.
56
4
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Това изобщо не е вярно, недей да лъжеш пpocтия народ, има отворени архитектури като RISK-V например, където всеки може да го вземе, да си добаши команди за да разшири функционалността - всеки може в днешно време да си направи процесор, 5-10-20 ядра - никакъв проблем. Проблемът е в производството - 2 са фирмите, които могат да правят чипове по новата 12 нанометрова технология - едната е холандска, другата тайванска.
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беларуските девушки са мноо арни, ама тоя лаптоп ми мяза на моя хуауей, същият цвят и форма, с две думи - китайска работа.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете пълни глупости. Процесори, памети и т.н. всички части за компютърната техника се произвеждат от много ограничен брой производители в света. Например Айфоните на Ейпъл от които се възхищавате имат процесори Кортекс, които се разработват първо в Англия, след това целия микроконтролер се разработва на второ място, а производството е естествено в Тайван.
53
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смейте се ама в Беларус няма улици пълни с клошари както е в Ню-Йорк например.Преди 10 години властите в Сиатъл,Ню-Йорк и Филаделфия обявиха кампания да даряват безплатно черни найлонови ториби на десетките хиляди бездомници и клошари за да отделят екскрементите си в черните чувалчета и да ги трупат на купчинки щото иначе много мирише навсякъде. И аз не го повярвах докато не ми го разказаха хора живеещи в САЩ.Поне в Беларус това го няма .Иначе на американските компютри пише "Направено в китай"
52
9
 
5
 
! Отговори
Ле Нин преди 1 година
Ами така се започва. От 10%, и ако има постоянство, току виж са задминали тайжанците. А иначе машината изглежда добре и ако е на конкурентна цена ще има купувачи.