Масов глад в китайски град след 40 дни COVID локдаун

Жителите се оплакват от липса на храна и лекарства
15 сеп 2022 09:06, Елка Василева
34
Масов глад в китайски град след 40 дни COVID локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

Жители на град Кулджа в западния китайски Синцзян-уйгурски автономен район заявяват, че започват да гладуват, остават без лекарства и други необходими стоки след над 40 дни, прекарани в наложен заради коронавируса локдаун, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Стотици постове от Кулджа разтърсиха миналата седмица китайските социални мрежи.

Жителите на града показват видеозаписи на празни хладилници, болни деца и хора, които крещят от прозорците си.

Тежките условия и липсата на храна напомнят за строгия локдаун в Шанхай тази година, когато хиляди жители се оплакаха, че са им доставяли изгнили зеленчуци или не са получили важна медицинска помощ.

Но за разлика от космополитния Шанхай -град с население от 20 милиона души, където живеят и много чужденци , тежките локдауни в относително по-малките китайски градове като Кулджа до неотдавна не привличаха подобно внимание.

С проникването в Китай на по-заразни варианти на коронавируса все по-често се появяват нови огнища. Заради китайската стратегия за "нулев COVID" десетки милиони жители на страната са засегнати от строги карантини, които парализират икономиката и затрудняват пътуванията.

Локдаунът в Кулджа предизвиква и опасения от полицейска жестокост срещу уйгурите - малцинствена група в този автономния район, където от години се предприемат засилени мерки за сигурност. Голям брой уйгури и други членове на предимно мюсюлмански малцинства се намират в голяма мрежа от лагери и затвори, отбелязва АП.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма власт и не може да контролира корабите със зърно, които напускат Украйна. Иска, но не може.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали ЕС каза , че Русич не пуска зърното към Африка. По данни ЕС взел 87 % от зърното което е било в Украйна и само 2 кораба изпратени към Африка !! Сега кой лъже и кой маже ми е въпросът ?
22
0
 
3
 
! Отговори
Другаря Си преди 1 година
Алах да ги храни.!.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли как им заваряваха вратите да не могат да излязат? Така е в Китай. Комунизъм. За северна Корея не мога дори да си представям какъв мор е .
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж гладът щял да е в ЕС...пък тя каква стана?
19
2
 
3
 
! Отговори
МекоКазано преди 1 година
Терорът е нещо характерно за едно управление.Какъв ковид ги гони тези, да се преселват в Африка, там не искат и да чуят за пандемията.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си оправят доставките. Лесно е. В Европа никой не е гладувал при локдауните.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука русофилите ще имат дилема дали да пишат. В лошия запад мерки няма, в Китай милиони затворени за няколко хремави.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че Китай използва локдауна за да контролира населението - другаря Си дзин звън не го интересува ковид в случая
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Смях. Това което става е от години преди ковида и няма общо с локдауна, а е в последния абзац на статията" - Чул си някога, че има мюсюлмани в Китай и ги мачкали и си мислиш, че никой друг освен теб не знае за това. Прав си, смешно е, но в случая ти си смешен. Има много общо с локдауна и Ковид. Ако нямаше локдауни, заради Ковид-зом_битата като теб,китайското правителство по-трудно щеше да си позволява да мачка мюсюлманите прикривайки се зад Ковид,но за да се сетиш трябват поне 3 мозъчни клетки.
14
3
 
4
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Луда работа, изперкал е този народ.Хем са ги наболи хем са ги затворили. Хора не, а като животни. Имам роднини в Турция, там също е имало строго затваряне, но хората са били навременно обслужвани по домовете си с храна и лекарства. Та, по-добре ковид, отколкото глад, мизерия и робство.
13
3
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Комунизъм + измисления ковид = АД!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези ако им кажеш да скочат от 15 етаж ще скочат. Да гладуват, да им дойде акъла в главата. Слугинаж.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавно е да прочетеш тук 12 коментара на чобани изтропали се за неща далеч от бита и културата им, без грам интелект. Обаче Гааня обсъжда международното положените като че ли е съседния двор на калната нива в която гази с црвулите. Смях. Това което става е от години преди ковида и няма общо с локдауна, а е в последния абзац на статията, но Гааня до там или не чете или не му вдява кюфеницата за ко иде реч. Само ви давам нишан. Ай поздрави отСиднейАавстралияя
10
5
 
3
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Ашколсун ! Бетер турска работа! Аз мойте ги карам на боб компир по един път на ден от години , ама гневни постове йок !
9
3
 
15
 
! Отговори
Оп Са преди 1 година
Затова всеки с по една сопа и навън, бой по умните елите и после 30 години по-нормален животь! След това пак сопите за да може новото поколение власт-упражняваще да се научат и така цикъла отново...
8
5
 
7
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Гладните китайците нямат ли сопи под ръка и да подкарат комунистическата пасмина!!!Искам Мечо Пух да го видя обесен в стил Саддам !!
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимус преди 1 година
Кофит,а?:)))))То сигурно само у Китай има?Или лъжата свърши,но там обичат да ги държат на каишка...Ето това искаха да се случи в целия свят.Дали ще успеят?Зависи само от нас.Ако сме от правилно вярващите,няма как да стане.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си педантично дисциплиниран много лесно могат да те вкарат в погрепен коловоз. Всички нации, които функционират на кошерен принцип много лесно могат да бъдат тласнати всички индивиди в определена посока - добра или пагубна. Народите, които действат не като един, трудно можеш да ги унищожиш.
5
3
 
20
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Напомням че не особено умните китайци бяха еталон за подражание на евробюрократите през 2020 г. Тогава уж се строяха болници за дни, беше постигнаха нулева заболеваемост и т.н и т.н., а в Брюксел повярваха на тази комунистическа пропаганда и цели две години тормозиха европейските граждани с маски, локдауни, сертификати и задължителни ваксини. Впрочем в Китай всички са ваксинирани под строй. Даже бустерирани, но в крайна сметка затворени като безгласен добитъk.