Как, ако не Ататюрк, можеше да се казва основателят на Република Турция?

Законът за фамилните имена е приет пред 1934 г.
28 сеп 2022 21:50, Елка Василева
18
Как, ако не Ататюрк, можеше да се казва основателят на Република Турция?
Снимка: архив, БГНЕС

Мустафа Кемал Етел, Мустафа Кемал Коркут или Мустафа Кемал Чогаш - това са някои от имената, предложени на основателя на турската република след приемането на закона за фамилните имена в страната. В крайна сметка Мустафа Кемал приема името Ататюрк (баща на турците), с което е известен и до днес, но какви други предложения е имало навремето и какво означават те разкрива турският в. "Айдънлък".

Един от вариантите е бил "Етел", което, както се твърди, е оригиналното произношение на името "Атила", означаващо голяма река. Името "Етелалп", или "голям герой", е било друго от предложенията за фамилия на големия турски лидер.

"Коркут" (безстрашен, свиреп, решителен); Чогаш (слънце, светлина), Бегит (силен, здрав) и Беше (избран, изтъкнат, виден) са някои от другите предложени алтернативи, наред с варианти като "Токуш", "Ергин", "Салър", "Емен", "Язър", "Улаш" и "Аръз".

Според закона за фамилните имена в Турция, приет през 1934 г., фамилните имена стават задължителни в страната. Това е една от реформите на Мустафа Кемал, осъществени в социалната сфера.

Самият той приема името "Ататюрк" със закон, гласуван единодушно от турския парламент на 24 ноември 1934 г. На 17 декември същата година е издаден друг закон, с който е забранено фамилното име "Ататюрк" да се използва от други лица.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Лично за мен - Ататюрк е основал републиката, но истинският нац. герой на турция е Орхан Демирел. Именно той отваря Турция към света, и е автор на споразумението с немците "Ноухау срещу работна ръка". Така в Турция се създават много заводи, появяват се висококвалифицирани инженери, предприятия тежка промишленост и високотехнологична химическа промишленост. Едновременно с това хиляди неквалифицирани работници се стичат в Германия, и започват да пращат пари в Турция.
9
9
 
1
 
! Отговори
Жокеръ преди 1 година
Истинското име на основателя им е Гейлорд Факър! Другото са измислици! Велик народ! Измислили са сеkcа! После другите народи са вкарали и жените в далаверата но карай!
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПо добре е ор Григор Димитров загубеняка
7
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Изключително голям политик, и голям приятел на България! Един от неговите завети е , че Турция има един приятел в името на България, и никога да не тръгва срещу него!
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А баба Джибpиe, как можеше да се казва?
5
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчин ,вековен , исторически европейски синоним ,на коварен ,подъл човек ,готов на всичко зад гърба ти с нож ,брадва ,човек отричащ се от дадена клетва ,дори и кървава . Синоним ,предизвикващ дълбоко презрение и готовност на Османлиите ,да измият к нож ,кръв обидата ,да бъдат наречени турци .
4
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на nрoc човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
3
13
 
12
 
! Отговори
Ужс преди 1 година
Е сега това не е ли смяна на имената, в Османската империя са живели много народи? Това е вариант на възродителен процес може би малко по мек но си в такъв
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"туркия" ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните хора???