18 загинали след престрелка в Мексико

Сред жертвите са кмет и баща му
6 окт 2022 14:36, Йоана Цонева
8
18 загинали след престрелка в Мексико
Снимка: БГНЕС

Нападатели застреляха кмет, баща му и още 16 души в южния мексикански щат Гереро, съобщава "Асошиейтед прес".

Главният прокурор Сандра Лус Валдовинос заяви пред телевизия Миленио, че 18 души са били убити, а други двама са ранени в град Сан Мигел Тотолапан. Сред загиналите са кметът Конрадо Мендоса и баща му, бивш кмет на града.

Сан Мигел Тотолапан е отдалечен град в Тиера Калиенте, който е един от най-конфликтните райони в Мексико, оспорван от множество банди за трафик на наркотици.

Още по темата
По-късно през деня, в съседния щат Морелос, щатски депутат беше застрелян в град Куернавака южно от Мексико Сити.

Въпреки че атаките срещу държавни служители не са необичайни в Мексико, те идват в момент, когато стратегията за сигурност на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор се обсъжда остро. Президентът възложи огромна отговорност на въоръжените сили, а не на цивилната полиция за овладяването на постоянно високите нива на насилие в Мексико.

В Куернавака главният прокурор на щата Морелос Уриел Кармона съобщи, че двама въоръжени мъже, пътуващи на мотоциклет, са простреляли смъртоносно заместник-председателя на щата Габриела Марин, докато тя излиза от превозно средство.

Губернаторът на Морелос Куаутемок Бланко осъди нападението и каза чрез Twitter, че силите за сигурност са изпратени в търсене на нападателите.

Смъртта на Мендоса и Марин увеличи броя на убитите кметове по време на управлението на Лопес Обрадор до 18, а броят на депутатите в щата до осем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
678678846982 преди 1 година
По времето на Ацтеките са пренасяли в жертва на боговете по 17 000 човека на ритуал. Царското семейство е ядяло сърцата. Това е тяхната история. Супер брутална филмът Apocalipyo e едно към едно с древната цивилизация. И те като будистите в Непал, Индия, Виетнам, Бутан, Бурма и Тайланд слабо се интересуват от края на живота по начин какъвто е разглезеният запад си мисли че ще са вечни.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Te тия са си така, това не е нищо ново. Това им е като някакъв народен обичай - от време на време да се избиват с десетки даже стотици
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези няма оправия. Парите от наркотиците са прекалено много и постепенно картелите стават по-силни от правителството. За мен, решението е пълна легализация на всички наркотици. Това ще свали цената им драстично и ще откаже мафията да се занимава с тях. А относно зависимите - то и сега алкохола и оръжията са законни и обществото не е загинало. Който иска да се самоубие с наркотици, може да го направи и с нож, но това не ни кара да забраняваме ножовете.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още по времето на испанските завоеватели по ония земи са се клали с хиляди.спомням си че някакви историци по времето на Кортес бяха описали пирамиди от човешки черепи.Преброили над 50000 черепа а след това се отказали просто писали че са много хиляди..Сега не се колят но се стрелят.Даже само 18 застреляни.Безспорен прогрес.След още 700-800 години ще карат с по труп на юесец.