Цените на всички храни по света падат през октомври

Изключение правят само на зърнените култури
4 ное 2022 18:20, Елка Василева
30
Цените на всички храни по света падат през октомври
Снимка: архив, БГНЕС

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като цяло стабилен през октомври, като покачващите се цени на зърнените култури се компенсират от спада на котировките на други основни продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от често търгувани хранителни стоки, е достигнал средно 135,9 пункта през октомври, което е незначително под нивото му през септември. С последната актуализация индексът се е понижил с 14,9 процента спрямо историческия си връх, регистриран през март 2022 г., докато е останал с 2 процента над нивото си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се е увеличил с 3 процента през месеца. Световните цени на пшеницата са се повишили с 3,2 процента, отразявайки най-вече несигурността, свързана с Черноморската инициатива за зърно, както и ревизия надолу за доставките в САЩ. Международните цени на зърното са се увеличили с 3,5 процента от септември, като цените на царевицата са се повишили още повече поради по-ниските перспективи за производство в САЩ и ЕС, заедно със сушата в Аржентина и несигурността относно износа от Украйна. Международните цени на ориза са се увеличили с 1 процент.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се е понижил с 1,6 процента през октомври и е останал с близо 20 процента под нивото си от година по-рано. Покачващите се международни котировки на слънчогледовото олио са били повече от компенсирани от по-ниските световни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е понижил с 1,7 процента, като цените на всички млечни продукти са се понижили от септември. По-ниските от очакваните покупки от страна на Китай, слабото търсене на внос и отслабването на еврото спрямо щатския долар са подкрепили спада през октомври.

Индексът на цените на месото на ФАО се е понижил с 1,4 процента през октомври в сравнение със септември, като международните цени на овчето, свинското, говеждото и птичето месо намаляват поради като цяло слабото глобално търсене на внос и увеличаващите се доставки за износ.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е понижил с 0,6 процента, подкрепен от подобрените перспективи за производство в Индия. Фактори като дъждовете, възпрепятстващи напредъка на прибирането на реколтата в Бразилия, силното търсене на внос от Индонезия и Китай и по-високите котировки на цените на етанола в Бразилия са ограничили месечния спад на цените на захарта.

(БТА)


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 10 месеца
Европа скоро ще умре и с ортака ми Владимир Путин ще си я поделим като виенска торта! Балканите са за мен (до Виена), а централна Европа за ортака!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
У нас покачи ли се цената на каквато и да е стока, после няма спад. Така е още от времето на соца.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ъхъ !Значи 12 години държавата се управлява кадърно, няма кражби, корупция, икономиката е във възход и сега само за 6 месеца успяха да съсипят държавата? На герберастите не ви се отдава мисленето
20
2
 
6
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 10 месеца
По света всичко е нормално, само в България сме ненормални, че позволихме на шепа харвардски нехранимайковци да съсипят държават за нула време! По света цените падат , а у нас се вдигат ! Досега трябваше да обесят Кокорчо и Про100 Киро поне 3 пъти за разрухата на държавата !
19
0
 
7
 
! Отговори
Азимов преди 10 месеца
Европа, такава, каквато я познаваме, умира.
18
0
 
3
 
! Отговори
Бай Ахмед преди 10 месеца
Сега като стане едно препакетиране и преетикиране, жална ни майка. Ще минаваме на солен домус, ама поне няма да ни хване ботулизъм.
17
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Когаааа хаха. В Германия поскъпна още сиренето. 200 гр. плочка сирене беше преди екшъна, войната, лудостта, КГБ специалната мисия и т.н. та беше 0,99ценга или 0,89 сега 1,99. Сирене кутия 800гр. 4,00? сега 8,99?. Киселото мляко 3+% малка кофичка от 0,45цента е 0,99цента. Любимата сьомга 500гр. беше 6? сега и 10?. Пилешките бутчета тарелка бяха 2,79? сега май са над 5? до 9? съм виждала. Олиото от 0,79 стана 3,99?. Имаше едни сръбски кебапчета плик бяха към 3-4? не помня, а сега 10?.....
16
0
 
13
 
! Отговори
Ура преди 10 месеца
Супер! Прочетох новината и веднага отидох до близкия магазин. Уви, оказа се, че там не са я чували...
15
0
 
13
 
! Отговори
дааа преди 10 месеца
лошото за нас обаче е че ние не сме в света .
14
2
 
7
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 10 месеца
Аз не ходя по-магазините, купувам всичко от селата на едро или от Сърбия. Направихме 1 тон ракия, а тя върви с всичко. Чакам пасетата да разфасовам и съм ок за зимата. 10 бидона зеле имам сложени сега.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, Бойко ги свали и у нас.
12
0
 
5
 
! Отговори
Фабрикант БъГъ преди 10 месеца
Ама, че глупав, октомврийски свят...
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До виждал - В Европа масово скочиха с по 15 до 25%. Сега падат, защото спекулантите се кротнаха, но ще е временно.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е Европа е така, тук обаче ни щавят яко послердниците
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече не смея да вляза в магазин с по-малко от 50 лева. 400 гр кисело мляко - 1.80 в магазинчето до нас. Изедници.
8
0
 
19
 
! Отговори
виждал преди 10 месеца
Е Европа е така, тук обаче ни щавят яко послердниците
7
0
 
26
 
! Отговори
Black Metal преди 10 месеца
В Чалгаристан обаче - всичко хвърчи нагоре!!!!
6
0
 
19
 
! Отговори
С. преди 10 месеца
Вярно е. Преди час си купих свинско месо за 1.43 ( един лев и четирийсет и пет стотинки). Е... за сто грама, но да не изпадаме в подробности.
5
0
 
17
 
! Отговори
ф преди 10 месеца
Е в България не е така. все пак не замо зърнарите искат да си взимат бенлти, ами сега и всякакви с мандрички, месари, говедари и тем подобни и те искат бентли как така ?>?!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На територията действат други правила...