Африканските държави не могат да се "адаптират" към климатичната криза

Ето какво трябва да направят богатите страни
21 ное 2022 18:46, Йоана Цонева
34
Африканските държави не могат да се "адаптират" към климатичната криза
Снимка: БГНЕС

През септември пътувах от родната си Уганда до окръг Туркана в Кения, който страда от историческа суша. Една сутрин срещнах момче в болница, където лекарите приемат пациенти с най-тежките случаи на тежко остро недохранване. Семейството му не беше успяло да получи навреме необходимото лечение. Когато слънцето залезе вечерта, то беше починало.

Момчето беше едно от 37-те милиона души, които са изправени пред глад в Африканския рог. След четири неуспешни дъждовни сезона Кения е изправена пред остър риск от повсеместен глад. Експертите прогнозират, че засегнатите от суша райони в Етиопия, Кения и Сомалия ще получат значително по-малко от нормалното количество валежи до края на годината, предава в. "Гардиън".

Целият африкански континент е отговорен за по-малко от 4% от историческите световни емисии, но въпреки това африканците понасят основната тежест на климатичната криза. Преживяваме дълбоки щети за нашите общества, икономики и най-вече за нашите хора. Същата несправедливост осакатява и други части на света с по-ниски доходи; в Пакистан по-рано тази година екстремни наводнения потопиха една трета от цялата страна, убивайки повече от 1700 души. Световната банка изчислява, че общите икономически щети в Пакистан възлизат на над 30 млрд. долара (26 млрд. паунда), а възстановяването ще струва още 16 млрд. долара.

Пакистан е допринесъл само с 0,3 % от световните емисии, но подобно на Кения и Сомалия трябва да плаща буквално за парниковите газове, отделени от други страни. Нещо повече, тези страни не разполагат с ресурси, за да платят за нанесените им щети. Когато през 2021 г. Германия преживя ужасно наводнение, правителството успя незабавно да мобилизира 30 милиарда евро (26 милиарда паунда), за да плати за възстановяването на разрушените от наводнението градове и инфраструктура. За разлика от тях Пакистан трябваше да разчита на апел на ООН за спешна помощ, който е финансиран само на 34 %. Мозамбик беше принуден да вземе заем от МВФ, за да плати за възстановяването след циклона Идай през 2019 г., което още повече задълбочи дълговите проблеми на страната.

Наследството от колониалното извличане и ограбването от страна на богатите държави остави държави като Пакистан, Кения и Мозамбик без достатъчно ресурси, за да се справят с екстремните климатични промени. Без средства за възстановяване от екстремни метеорологични явления, за страни като моята има малка надежда да оцелеят през следващите няколко десетилетия.

Още по темата
Тази седмица в Коп27 най-уязвимите от последиците на климатичната криза държави предлагат решение. Искаме от тези, които до голяма степен са причинили тази криза, да помогнат да се платят щетите, които са причинили. На езика на ООН това се нарича "финансиране на загубите и щетите". Този въпрос вече доминира в преговорите и кара преговарящите да се карат до късно през нощта.

Вануату, тихоокеанска държава, която е сред най-уязвимите от климатичните промени страни в света, за първи път предложи такава финансова помощ през 1991 г. Въпросът обаче от години е блокиран в техническите преговори на ООН. Това позволи на богатите страни да забавят всякакъв напредък в предоставянето на пари на хората, които се нуждаят от тях, за да се възстановят и да се построят отново. Сега въпросът за загубите и щетите най-накрая става неизбежен. Хората по света започват да разбират защо това е необходимо.

Някои биха казали, че подобно финансиране все още е малко вероятно на фона на енергийната криза и кризата с разходите за живот. Но ако говорим за това кой е виновен, има един виновник, който се откроява - индустрията за изкопаеми горива. В нов доклад на организацията Loss and Damage Collaboration се посочва, че през първата половина на 2022 г. само шест компании за изкопаеми горива са спечелили достатъчно пари, за да покрият общите разходи за екстремни метеорологични и климатични събития в развиващите се страни по света - и все пак са им останали близо 70 млрд. долара (61 млрд. паунда) чиста печалба. Дори генералният секретар на ООН призова за извънредни данъци върху гигантите в областта на изкопаемите горива, за да се финансират загубите и щетите.

Други твърдят, че не можем да контролираме как парите се използват в действителност - че правителствата, които ги получават, може да не ги предоставят на нуждаещите се, а да ги похарчат за собствени проекти. Но ние знаем какво работи. В доклад, публикуван миналата седмица от Стокхолмския институт по околна среда, се посочва, че най-ефективният начин тези пари да стигнат до хората, които се нуждаят от тях, е просто да им се предоставят директно. Такива преки трансфери могат да се осъществяват под формата на малки и достъпни безвъзмездни средства за общности, които имат спешна нужда от тях.

Единственото нещо, което все още липсва, е политическа воля за осъществяването на това. Но тъй като климатичните бедствия се натрупват, загубите и щетите стават все по-трудни за пренебрегване. Хората определят Коп27 като "африканския полицай". Той може да оправдае това име само ако световните лидери са готови действително да се справят с нуждите на хората, страдащи от кризата, в чието създаване те не са изиграли особена роля. На лидерите, които се събират тази седмица в Шарм ел-Шейх, казвам: не можете да се адаптирате към глада. Спрете да губите време. Започнете да предоставяте средства на тези, които най-много се нуждаят от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пакистан е допринесъл само с 0,3 % от световните емисии, но подобно на Кения и Сомалия трябва да плаща буквално за парниковите газове, отделени от други страни" - - Що не кажете името на този загрижен за климата чичко, на който всички ние плащаме?
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво да се чудим и маем, нали тук видяхме над 10 години крадене до къде ни докараха. Отидохме на дъното във всичко. При тях също това е проблема, населението работи и мизерува, а властта краде и мързелува.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейц се опита с всички сили да помогне на Кения като стерилизира жените с "ваксини" срещу тетанус, ама пусти антивацърки, не щат да се бодат с пет итжекции срещу тетанус и пропадна помощта.
21
1
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Същото като у нас, само където нямаме петрол! А пък индустрия и селско стопанство хич!
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Я виж по времето на бай Тошко колко национални фалита имаме. И плащаме борчове към Русия с цялото си налично злато. Истината е,че големите страни ти се правят на приятели,но ти дават стоки под формата на кредити и след време си искат парите. Няма значение дали говорим за Русия или САЩ. А в страна в която не произвеждаме техника,телевизори,телефони и прочие-демек всичко внасяме няма как да се измъкнем от дълговете.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от африканските държави са по-богати от нас. В Нигерия има доста петрол. В други държави има много диаманти. Какаото се произвежда основно в Африка. Обаче корупцията е толкова голяма,че всичко отива за лидерите им. Няма как да ги съжаляваме. Сами се крадат и убиват.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
KЛИМАТИЧЕН ЛОКДАУН кога да чакаме?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали казаха ще ходят на Марс измамниците. Ще колонизират космоса. За какво им е да се адаптират? Да си ходят на Марс. Ние все ще намерим начин да се оправим с климатичната криза.
16
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като има кризи какво - да спрем да ядем и да им даваме на тези ли, що ли, та да се въдят още повече? Хайде престанете да внушавате вини, че някой без сметка живее и пищи как няма какво да яде.Че аз ако имах девет деца да не мислите, че щях да мога да ги храня?
15
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До коментара, че ще ни изпият кръвчицата - че те я пият, изсмуквайки младите ни хора. Не е нужно да са лекари и сестри, всеки знае как се гледа дори едно дете, как му трепериш, а като порасне, хайде в богатите страни?! Болен здрав носи. А защо реват за тези, след като за успешен на планетата се смята този, който оставя повече гени. Е, кой на кого да помага.......
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"в Пакистан по-рано тази година екстремни наводнения потопиха една трета от цялата страна, убивайки повече от 1700 души." - а да сте чули нещо за огромното, незапомнено изригване на подводния вулкан Тонга по-рано тази година? Който вдигна в атмосферата колосални количества вода? Която се изваля на нетипични по принцип места, примерно в Пакистан? Обаче пропагандата каза че ние сме виновни, понеже караме коли и ядем пържоли! ДОБРЕ БЕ ВЯРВАМ!
13
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Мом да им дам дъждове на тия индеанци, ама не ми се оди до там и не ми е тва от работа
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природните богатства на Кения са достатъчни да я направят значително по-уредена от Дубай! Ама техните владетели крадат всичко! Както е било винаги! И преди белият човек, и след него! Като видиш мост или шосе в Кения, местните казват - колонизаторите го построиха! И така е във цяла Африка!
11
2
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Хайде хайде, Африканските държави държат едни от най-ценнитв ресурси в Света! Продажните им политици и някви религиозни формации разкатаха играта на толкова възможности. Идеален пример е Европа и войната в Украйна. Не казвам, че Украйна е невинна, но цяла Европа се обедини и успя (поне за момента) да спре първичния агресор. А тези в Африка не могат да се обединят даже и в корупцията си. Ако мислите че тук е корупция въобще не знаете какво е там!
10
2
 
4
 
! Отговори
Ей расисти! преди 1 година
Дедо Сoрос ще дърпа непослушни ушeта.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Beчe ce "aganтиpaxa" y EC-тo...
8
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Само да кажа, че в Германия пускат репортажи да облъчват и омилостивяват германците как гладуват и колко са жадни. Франция и Русия ги ограбват, а престъпността им липсата на образование като това колко деца могат да изхранят и с какво са полезни за обществото е друг въпрос, но идват на талази и Германия докато се усети малко по малко те идват ние си отиваме..... Някой да светне всички политици никакъв Шенген и обещания към ЕС. Просто от 5 до 7 години нас няма да ни има....
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И държавата на ГРОБ-ДПС-БСП- Възраждане е в това число.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно че ще стане по топло . Това ще намали сметките за отопление . А храните ще купуваме от Русия . Бъдещето може и да не е светло но поне пък ще е топло.
5
1
 
1
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Ще се сдаптират, спокойно! Нека първо я видят, да им я покажем, че подобно на Корона-вируса е невидима заплаха!