Нидерландия ще изкупува ферми, за да намали емисиите на амоняк

Възможен е фалит на 30% от животновъдните ферми в страната
28 ное 2022 22:50, Елка Василева
7
Нидерландия ще изкупува ферми, за да намали емисиите на амоняк
Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландското правителство предложи пакет от мерки, насочени към разрешаване на дългогодишен конфликт с фермерите в страната относно емисиите на азотни съединения, съобщи ДПА.

Пакетът включва предложения за изкупуване на животновъдни ферми с високи нива на емисии.

Първоначално покупката ще бъде доброволна, но не е изключено да се стигне и до принудителни сделки.

Емисиите на азотни съединения в близост до защитени зони са надвишавали ограниченията от години, като амонякът от животновъдните ферми е основният замърсител. След съдебно решение правителството се ангажира да намали наполовина азотните емисии до 2030 г.

Според собствени изчисления това може да доведе до фалит на 30 процента от животновъдните ферми в страна, която е един от големите износители на селскостопанска продукция в света.

Фермерите протестират срещу плановете, като често използват насилие, блокират магистрали, палят пожари и изхвърлят тор и азбест по пътищата. Складовете на супермаркетите биват блокирани, а политиците - заплашвани.

Решението на съда също доведе до спиране на големи строителни проекти за ограничаване на емисиите на азотни съединения.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В целия ЕС и свят ще е така! Продукция от трево-пасни/тях също/, няма да има! Е ще има от нискоемисионни летящи и пълзящи, все тая, протеини нали са! Може да са вкусни, нищо че изглеждат малко гну...!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пакетът включва предложения за изкупуване на животновъдни ферми с високи нива на емисии и с последващото им л;иквидиране ли? Гражданите и фермерите питат, "а месо откъде?". Политиците отговарят "Ще ядете по-малко, но пък по-скъпо".
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде в Европа е така. Искат да премахнат месото и да принудят хората да ядат насекоми и какво ли още не. Азота от животните им стана най-големия проблем. А заводите и фабриките дето замърсяват за столетия наред те са си ОК, нали така.