Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен

Кодексът също така ще запази смъртното наказание
Обновена: 6 дек 2022 10:20 | 6 дек 2022 10:15, Йоана Цонева
36
Извънбрачният секс в Индонезия е вече незаконен
Снимка: Pixabay

Във вторник парламентът на Индонезия прие дългоочаквания, но възприеман противоречиво наказателен кодекс, който криминализира извънбрачния секс както за граждани, така и зa чужденци, включително туристи, предава "Асошиейтед прес".

След ратификацията новият наказателен кодекс трябва да бъде подписан от президента, според заместник-министъра на правото и човешките права Едуард Хиарией. Наказателният кодекс няма да влезе в сила веднага.

Той каза, че новият закон "има много разпоредби за прилагане, които трябва да бъдат разработени, така че е невъзможно (това да стане) за една година", но ще отнеме максимум три години за преход от стария наказателен кодекс към новия.

Копие от изменения наказателен кодекс, получено от Асошиейтед прес, включва няколко преработени члена, според които сексът извън брака се наказва с една година затвор и а извънбрачното съжителство със затвор от шест месеца, но обвиненията за прелюбодеяние трябва да се основават на полицейски доклади, подадени от съпруг, родители или деца.

Съгласно новоприетия наказателен кодекс насърчаването на контрацепцията и религиозното богохулство са наказуеми, както и обидата на действащия президент и вицепрезидент, държавните институции и националната идеология. Обидите към президента трябва да бъдат докладвани от самия него и могат да доведат до три години затвор.

Хиарией каза, че правителството е предоставило "най-стриктното възможно обяснение, което прави разлика между обида и критика".

Кодексът предвижда, че абортът е престъпление, но добавя изключения за жени с животозастрашаващи медицински състояния и за забременяване след изнасилване, при условие че плодът е на възраст под 12 седмици, в съответствие с регламентираната процедура в Закона за медицинската практика от 2004 г.

Правозащитни групи разкритикуваха някои от промените като твърде широки или неясни и предупредиха, че бързото им вкарване в новия наказателен кодекс може да направи наказуеми нормалните дейности и да застраши свободата на изразяване и правото на неприкосновеност на личния живот.

Още по темата
Въпреки това, някои защитници го приветстваха като победа за LGBT-малцинството в страната. Законодателите по време на ожесточено обсъждане в крайна сметка се съгласиха да отменят член, предложен от ислямските групи, който би направил еднополовия секс незаконен.

Кодексът също така ще запази смъртното наказание в системата на наказателното правосъдие въпреки призивите на Националната комисия по правата на човека и други групи за премахване на смъртното наказание, както направиха десетки други страни.

Наказателният кодекс беше обсъждан в продължение на десетилетия, докато законодателите в най-голямата нация с мюсюлманско мнозинство в света се опитваха да адаптират своята местна култура и норми към наказателния кодекс, наследен от нидерландската колониална администрация.

Предишен законопроект беше готов за приемане през 2019 г., но президентът Джоко Видодо призова законодателите да отложат гласуването на законопроекта на фона на нарастващата обществена критика, която доведе до национални протести, когато десетки хиляди хора излязоха на улицата. Противниците твърдяха, че липсва прозрачност в законодателния процес и съдържа членове, които дискриминират малцинствата.

Парламентарна работна група финализира законопроекта през ноември и депутатите го одобриха единодушно във вторник.

Новият кодекс гласи, че смъртното наказание се налага алтернативно с изпитателен срок. Това означава, че съдия не може незабавно да наложи смъртна присъда. Ако в рамките на 10 години осъденият се държи добре, тогава смъртното наказание се променя на доживотен затвор или 20 години затвор.

Кодексът също така разширява съществуващия закон за богохулството и предвижда пет години затвор за отклонения от основните принципи на шестте признати религии на Индонезия: ислям, протестантство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство. Гражданите могат да получат 10-годишна присъда според законопроекта за обвързване с организации, които следват марксистко-ленинската идеология, и четиригодишна присъда за разпространение на комунизъм.

Хюман Райтс Уоч заяви във вторник, че законите, наказващи критиката на обществени лидери, противоречат на международното право и фактът, че някои форми на изразяване се считат за обидни, не е достатъчен, за да оправдае ограничения или наказания.

"Опасността от репресивните закони не е, че те ще бъдат широко прилагани, а че предоставят възможност за селективно прилагане", каза Андреас Харсоно, старши изследовател в Индонезия в групата.

Много хотели, включително в туристически райони като Бали и столичната Джакарта, рискуват да загубят своите посетители, добави той.

"Тези закони позволяват на полицията да изнудва подкупи, позволяват на служители да хвърлят в затвора политически врагове, например със закона за богохулството", каза Харсоно.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
3
 
! Отговори
Простата преди 1 месец
Друго си е чалга злато търсачка с 5 брака и с 3 деца от различни мъже по холивудски ?
30
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Ееми дорде са не ожениш Мара шепова ! На рукоделие дорде фане мазол !
29
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ако въведат в България кастриране за извън брачни връзки, си претсавям километрични опашки от мъже с по едно въже на рамо по алеята за Княжево. Тръгнали да се обесят на Витоша.
28
0
 
10
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 месец
Тези две индонезийски калинки на снимката женени ли са?
27
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не се връзвайте на тези! Чел съм предостатъчно шейхове и темподобни какви ги вършат в Европа по казина и публични домове, а иначе проповядват подобни на масата, че да се подчинява и да блъска до живот.
26
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Т.нар. щастлива домакиня един господ знае коклко е щастлива. Практиката показва обикновено друго. Много рядко някой, независимо от пола, е доволен от купища мръсно пране, почти винаги недоволни я от храна, я от нещо друго, и целия този слугинаж получават дрехи и храна. За някой може и да е прекрасно, но за мнозина просто не е. Затова жените са държани дори и сега с разни манипулации лееееко тъъъпички, че да обслужват останалата част на човечеството.
25
0
 
4
 
! Отговори
ци преди 1 месец
гани и кво тая по га6ти не 6тем да я гледаме
24
0
 
0
 
! Отговори
не преди 1 месец
само ислямизират но и тая антоанета това са ония дето мь4еха медицинските сестри в либия и техните методи
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България повечето новородени са извънбрачни. Хората си живеят като семейство, раждат им се деца, но не се женят.
22
0
 
3
 
! Отговори
харема преди 1 месец
посетихме
21
4
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Със съжаление казвам, че повечето мъже у нас не желаят да се женят и да имат деца, а само да ударят нещо по-засукано и да се хвалят. В същото време поголовно оплюват жените какви к...и са и как не искали да раждат. Имам племенници, дето са готови да се оженят, но стигне ли се дотам, уж кандидатите бягат през девет земи в десета. Дори едната се закани - никакъв секс при това положение, може и да е права?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук някакъв пуска добре замислена пропаганда на исляма. Дали някоя или някой ще му се върже?
19
2
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 1 месец
" Женитбата нека бъде на почит у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците." Библиата, ев. 13:4
18
6
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 1 месец
Според Библията секс преди брака е блудство, а извън него е прелюбодейство. И двете неща са грях. Който не може да се въздържа трябва да се жени/омъжва, а не да съгрешава
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 от 8 - ортодоксален християнин съм, братовчедка ми също. Просто си намери съпруг от Сирия. Тук жените са наистина третирани ужасно в сравнение с жените в арабския свят. На 32 съм в София и познавам десетки жени с деца зарязани от мъжете си. Нормално е жените да нямат желание да раждат като всеки втори "мъж" в България (включително и аз) е интоксикиран и на "гребена на вълната". Тяхната религия е по-нова от нашата и всъщност надгражда нашата и е нормално е да е по-устойчива на времето.
16
0
 
7
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Страшно свежа снимка! В унисон с наказанията и смъртните присъди, браво! Като хвана сопата..
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 - Това е така, защото Вашата братовчедка е попаднала на добър и почтен мъж, който я обича и се грижи за нея, а освен това той е и в състояние сам да издържа голямо семейство. Не всяка жена има този късмет и тогава образованието и професията, която тя има спасяват и нея, и децата от мизерия.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 - Това е така, защото Вашата братовчедка е попаднала на добър и почтен мъж, който я обича и се грижи за нея, а освен това той е и в състояние сам да издържа голямо семейство. Не всяка жена има този късмет и тогава образованието и професията, която тя има спасяват и нея, и децата от мизерия.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Abu Darda - Ислямът позволява на един мъж да има 4 жени. Значи, ако женен човек сключи "брак за удоволствие" с невинно младо момиче и след няколко часа се разведе с нея, това не е неморално? Много странни разбирания за морал са това, по-скоро е смешен опит да се оправдае разпасаното безотговорно преспиване с този и онзи, с тази и онази, без ангажименти.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Abu Darda - Ислямът позволява на един мъж да има 4 жени. Значи, ако женен човек сключи "брак за удоволствие" с невинно младо момиче и след няколко часа се разведе с нея, това не е неморално? Много странни разбирания за морал са това, по-скоро е смешен опит да се оправдае разпасаното безотговорно преспиване с този и онзи, с тази и онази, без ангажименти.