Сблъсъци на оспорваната китайско-индийска граница

Двете държави се обвиняват взаимно
Обновена: 13 дек 2022 16:55 | 13 дек 2022 16:00, Йоана Цонева
15
Сблъсъци на оспорваната китайско-индийска граница
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Индия потвърди, че на 9 декември е имало сблъсъци на оспорваната граница близо до Таванг между китайски и индийски войски.

Говорейки пред парламента, Раджнат Сингх увери, че няма сериозно пострадали сред индийските военни, които са попречили на Китайската народна освободителна армия да премине границата и да промени "статуквото".

По думи на министъра сблъсъкът е довел само до леко ранени и от двете страни, като "поради навременната намеса на индийските командири, китайските войници се върнаха на местата си". Той добави, че въпросът е бил обсъден с Китай "по дипломатически канали".

Китайско-индийската граница в сектора Таванг в Аруначал Прадеш е спорна територия, на която понякога избухват дребни размирици. Неотдавнашните сблъсъци са първите от близо две години, когато загинаха 20 индийски и около четирима китайски войници.

Още по темата
От своя страна Китай обвини Индия, че е отговорна за последните сблъсъци между двете страни на общата им граница.

Говорител на командването на китайската армия заяви, че китайските сили са изпълнявали своя "рутинен патрул", когато индийската страна ги е блокирала чрез "незаконно пресичане" на границата.

"Молим индийската страна да контролира стриктно фронтовите войски и да работи с Китай за поддържане на мира и спокойствието по границата", призова той.

Индия и Китай споделят недемаркирана граница с дължина от 3800 км, където техните войски се придържаха към дългогодишни протоколи за избягване на използването на огнестрелни оръжия по фактическата граница, известна като Линия на действителен контрол.

Индия обвинява Китай, че заема 38 000 кв. км от нейната територия. Няколко кръга от преговори през последните три десетилетия не успяха да разрешат граничните спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари