В Австралия издирват радиоактивна капсула, паднала от камион

Радиационна тревога в някои части на обширен щат
30 яну 2023 08:39, Елка Василева
13
В Австралия издирват радиоактивна капсула, паднала от камион
Снимка: архив, БГНЕС

Британско-австралийският минен гигант "Рио Тинто" (Rio Tinto) днес се извини за изгубването на малка радиоактивна капсула, за която се смята, че е паднала от камион и което предизвика радиационна тревога в някои части на обширния щат Западна Австралия, предаде Ройтерс.

Не е ясно от колко време липсва радиоактивната капсула, част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда.

Уредът е бил взет от специализиран изпълнител от мината на "Рио Тинто“ в Гудай-Дари на 12 януари. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният уред е намерен счупен, липсвал един от четирите монтажни болта, а винтовете на уреда също са изчезнали.
Властите подозират, че вибрациите на камиона са причинили разхлабване на  болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и след това от пролука в камиона.

Сега властите са изправени пред нелеката задача да я търсят по протежение на 1400-километровия път на камиона от Нюман, малък град в отдалечения регион на  Кимбърли, до складова база в североизточните предградия на Пърт.

Сребърната капсула, с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа цезий-137, който излъчва радиация.

Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-голяма близост до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест, въпреки че добавят, че рискът за това е сравнително нисък.
(БТА, Пламен Йотински)

 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С подходящ уред по излъчването би трябвало много бързо да открият капсулата, ако наистина е изпаднала от камиона.
11
1
 
2
 
! Отговори
Хубава работа ама .. преди 1 месец
Наглосаксонска му работа.
10
0
 
0
 
! Отговори
Ристу преди 1 месец
Спомнетеси за инцидента в Гояния, Бразилия. Също една капсула зарази цял квартал и няколко човека, включително 6 годишно момиченце умряха.
9
1
 
12
 
! Отговори
Абориген преди 1 месец
Грахово зърно, изгубено нейде из пустинята на цял един континент! Амиии... успех с намирането!
8
0
 
7
 
! Отговори
ядрен физик преди 1 месец
Обясненията по-горе са *** и безсмислени, сигурно са съставени от хипер-неграмотни "специалисти". Малкият размер на капсулата изобщо не е критерий за активността в нея . Може да бъде и смъртоносна. Спомнете си за облъчените 4 българи, при грешка в презареждането на мед. оборудване. Размерът е подобен, резултатът фатален. В Австралия контролът на рад. материали се извършва от крайно некомпетентни хора. Както при пожарите, където изгоря площ по-голяма от UK.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той камьона не само, че бил раздрънкан а даже бил и съдран и имал пролуки.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къф е тоа раздрънкан камьон бе, че от вибрации да се развият болчетата ? Кви са тия изпаднали австралийци да не го завият със самозаконтрящи се гайки да го капсуловат в кутийка с оловни листове и т.н ? Не пренасят слама все пак. Че то шофера требало да си я носи в джоба да не я загуби. Направо да търсят купувача, продавача и кой участвУва в "схемата".
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 5 метра требе да си сокол да видиш нещо 6 на 8 милиметра ако не ти светне някакво слънчево отражение
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как точно са я изгубили тая капсула. 6х8 мм? Тия не ги ли пренесят в специални куфари/контейнери против изтичана на радияция заради шофюрите?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че нямат атомни централи - не се знае, какво ще загубят тогава.
2
1
 
6
 
! Отговори
Км преди 1 месец
Да
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Австралия е концлагер.