ООН: 8,8 млн. души засегнати в Сирия от катастрофалните трусове

На повечето от тях ще им е нужна хуманитарна помощ
19 фев 2023 12:54, Елка Василева
25
ООН: 8,8 млн. души засегнати в Сирия от катастрофалните трусове
Снимка: архив, БГНЕС

Според данни на ООН 8,8 милиона души са засегнати в Сирия от катастрофалните земетресения от 6 февруари в съседна Турция, предаде ДПА.

По-голямата част от тези хора вероятно ще се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, каза Наджат Рошди, заместник постоянна представителка на Сирия в ООН и добави, че ООН е поела пълния ангажимент да направи повече, за да помогне на всички сирийци.

Още по темата
Активисти и хуманитарни работници в районите под контрол на бунтовниците в Северозападна Сирия се оплакаха от липсата на помощ от ООН в дните след трусовете. По време на визита в региона координаторът на ООН за действия при извънредни ситуации Мартин Грифитс призна, че ООН не е успяла да помогне на жертвите в районите под опозиционен контрол в Северозападна Сирия.

Наблюдатели казват, че е имало и бюрократични препятствия за ООН, чиито пратки са можели да бъдат доставени по-бързо с по-малки превозни средства вместо обичайните големи камиони по съсипаните от войната пътища в района.

Досега над 140 камиона с помощи от ООН бяха доставени през Турция до районите под контрол на бунтовниците в Северозападна Сирия. Там над 9000 сгради са напълно или частично разрушени, а най-малко 11 000 души са без покрив над главите си. Най-неотложно тези хора се нуждаят от подслон, тоест от палатки.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те пък тия от ООН една работа не могат да свършат като хората, добре че са добрите самаряни от УСА. Те ги спасиха Сирийците от автономност, петрол, жилища, храна, вода ... цивилизован живот... Едно земетресение не е нищо, набързо ще ги оправят.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за капак Израел ги бомбандира, ама за него санкции от ЕС няма.
18
0
 
1
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Това чака всички терорисгични диктаторски режими каго нацистки, комунисгически, ислямски и.др.престъпници срещу човчеството, правосъдието, мира и Бога,защото са корумпирани агресори ивършат най-много престъпления срещу милиони невинни жертви, измамени наклеветени,ограбени, изасилвани измъчвани,затваряни,убити.. и невинната кръв и сълзи на жергвите викат към Бога за възмездие така че когато нечесгието сгигне до ръба на чашата, Божият праведен гняв се излива над нечестивите. Само покаяние е изход
17
5
 
4
 
! Отговори
Османлията преди 1 година
Навремето дедите ми ако си бяха свършили работата, сега нито аз трябваше да чета тези гадни коментари, нито родът адамов да се мъчи с проказата българска, плъзнала надлъж и нашир по цялата планета.
16
4
 
3
 
! Отговори
Турчин с боздуган преди 1 година
До Веселинъ 7112136860--Веселинче, ще ти го нахедря без вазелинче. Ще се гърчиш като хубавата Яна, под рязанния боздуган на агата!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държави с авторитарен режим това ги чака. Трусове от все къде. Иде ред на " Болшая и Могучая" . И там населението се чуди на къде да забегне. По старите се заселиха в България , покрай морето.
14
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Точно мине през сексофона колко милилна и от колко катуна са засегнати! През секскофона ми е,схващате ли? Затваряне на границата в България и да си се засягат тия некадърници до окончателно посиняване на джуките.Психари,некадърни дори хляб да пекат! ИСКАМ РУСКАТА АРМИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА И АМЕРИКАНСКИ ПСЕВДОВОЙНИЦИ РАЗПРЕДЕЛЕНИ КАТО БОСТАНСКИ ПЛАШИЛА ИЗ КЪРИЩАТА НА КОЛОВЕ!
13
3
 
4
 
! Отговори
На практика преди 1 година
Всички само от запада помощ търсят като стане мазало иначе са първи приятели с руснаците.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорил съм със сириец комунист по убеждения. И той смята, че за конфликтът в Сирия на 100% е виновен Аасад. Така че тукашните путинофили дето пишат каквото им кажат от Позитано 20 да млъкнат. Има и друго, в Сирия техните комунисти от ПКК се сражават срещу Асад и Путин. За тукашните комунисти е важен само Путин и СССР. Ако им кажат да се хвърлят от 10-я етаж на блока, те веднага ще се хвърлят. Народа в Сирия страда от Асад и то много години. Алевитите са 10% в Сирия, а Асад винаги го "избират"..
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13 млн. са засегнатите от земетресението хора в Турция.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюс още 15 убити от еврейскитте ракети, които чифутинните вчера пратиха като "помощ" в Дамаск....Сирия 11г. страда от безмилостна война, сега земетресение, а за капак и бомби.Нямам думи за еврейскатта жестокост-все едно да видиш прострелян човек на земята с изпочупени кости и да почнеш да го риташ яростно!!! Сега ще ме изтрият за антисемитскки коментари нали?!?
9
0
 
0
 
! Отговори
До Ужас преди 1 година
Що? Пясък ли требе?
8
1
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 1 година
Eksperts ДА ПРОСЛУШАТ ЗВУКОВИ И ИНФРаЗВУКОВИ ЗАПИСИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА ВКЛ ОТ НАЛИЧНИ СТАНЦИИ. ВИЖТЕ И ЕМСЦ .. Има данни за НЕПРИЯТНИ НАПРЕЖЕНИЯ В БИО ГЕО СФЕРаТА - ОТДОЛУ..ЧУват се като инфра звукови предупреждения.. в Момент аот стресиран разлом наблизо на контакта с по млад голям разлом.НАблюдението в на 12 километра от контакта..
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Израел и ЕС помагат с още разрушения. Защото това е същността на ЕС.
6
7
 
1
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Плюс 20 млн пострадали от руската помощ. Всичко си пасва с оригинала. Аллах ги наказва за това, че са допуснали друговерци да ги оправят. Под друговерци разбирайте религиозни фанатизирани съветски комунисти.
5
1
 
7
 
! Отговори
Израел преди 1 година
Гледам и днес Израел бомбандира столицата на Сирия. Хуманитарна помощ, под формата на бомбандиране да изчисти, това което не е паднало
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за тези хора там! Какво прави впечатление обаче! Сирия,не беше подкрепена в точният момент от никого! Не бяха изпратени спасителни екипи от никого в Европа и Америка! Ние се " напънахме" на Турция, да помогнем.Да имат хората нужда от помощ в такъв момент! Но защо Сирия беше игнорирана в такъв точно момент? Или защото Не е " политика" на " ЕС"? Хората ще оцелеят и без РС и ще се справят! Но " гафа" се помни!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората там вече умряха, благодарение на "благородните" санкции на "великия" и "справедлив" ЕС, при който "няма" двоен аршин, АМА НИКОГА!
2
2
 
7
 
! Отговори
И въпреки преди 1 година
това не махнахте санкциите,лицемери ГнYсни!
1
3
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
САЩ и Европа не можаха да превземат и ограбят Сирия и си отмъстиха с жестоки санкции на гордият и смел Сирииски народ.