95-има осъдени за корупция в Румъния през декември и януари

Сред тях има ръководители на агенции и министерства
Обновена: 27 фев 2023 15:54 | 27 фев 2023 15:54, Елка Василева
41
95-има осъдени за корупция в Румъния през декември и януари
Снимка: архив, БГНЕС

Деветдесет и петима са осъдените за корупция в Румъния през декември и януари, съобщи Националната дирекция за борба с корупцията в страната. Наказанията им варират между шест години и шест месеца затвор, предаде кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Става дума за престъпления, свързани с вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, измами с европейски фондове.

“Сред окончателно осъдените са заместник генерален директор на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA), заместник генерален директор на Национална администрация на румънските води (ANAR), директор в министерство, общински кмет, четирима полицаи, 20 митничари“, се казва в прессъобщение на Националната дирекция за борба с корупцията, изпратено до БТА.

Междувременно Министерството на правосъдието на Румъния обяви предложенията за длъжността главен прокурор на Върховната прокуратура и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Това са Алекс Флоренца и Мариус Войняг.

Алекс Флоренца е прокурор от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ.

Мариус Войняг е заместник-ръководител на отдела “Наказателно преследване и криминалистика” в Главната прокуратура и бивш ръководител на Службата за борба с икономическата и финансовата престъпност в рамките на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ, съобщава G4Mediа, цитирана от Диджи24.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България за 30 години нито един
37
1
 
1
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
При нас проблема не е в прокуратурата а в съда. Всички сме свидетели на смешните присъди които се произнасят.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който си има правосъдна система нещата вървят. Тук всичко е умряла работа, корупция и мошеничество има и на най-ниските нива. Дори в синдикатите се правят фалшиви протоколи за избор. България потъва от 14 години.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A дали ще доживеем в България това да се случи
34
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Ние пък имаме 0 последните 20 години... както продължава ще имаме още 0 в следващите 20 години защото не сме нация, а стадо от овце, като ти се скра овчаря и се насираш, вместо да промениш нещата към нещо добро за всички и ти да си от всички. СЕга всеки гледа само себе си и всички страдат освен депутатите и тези на ръководни постове в държавата, ака овчарите. Те ти дават право да избираш овчар, ако не си послушен няма да влезеш в списъка на гъзоблизците овчари - депутати!
33
1
 
9
 
! Отговори
Me преди 1 година
Румънците, отдавна им дишаме прахта. Стоим си тук в калта с москва и руский газ с който си пълнят гушите нашите политици, корупцията процъфтява и народа обеднява.
32
1
 
10
 
! Отговори
ДС мафията преди 1 година
Тук милиционерите са на всеки километър и се пазят един друг.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. "Ние пък се справихме" за две години с корупцията, търговията с влияние, злоупотреба със служебно положение, измами с европейски фондове без да сме осъдили никой /както винаги/. По модела "Борисов", ама без Борисов. Така е, когато имаш платени медии. За 2 месеца 95-има осъдени. Ако бяха ограничени правомощията на главния им прокурор, това нямаше да се случи.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У България нема корупция а има крадци това че дългия инкасатори гепил 500-600 милиона си е нищо пред Владко примерно.
29
5
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
ТОВА КОРУПЦИЯ ЛИ Е? Когато обявиш война на държава с обвинението, че има химически оръжия, а после я нападнеш, разрушиш, убиеш стотици хиляди хора, облагоделстваш твоите компании за строителни поръчки, откраднеш огромни количества петрол и не само (макар впоследствие че не намираш НИКАКВИ химически оръжия), ТОВА КОРУПЦИЯ ЛИ Е??? И това е само един от десетки други примери. Аз мисля, че не е корупция, това е висша честност, справедливост и демокрация :) :) :)
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е, каскет?
27
19
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Правилно има 95 осъдени! РУМЪНИЯ Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА СТРАНА В ЕВРОПА! Само че ги толерират малко повече от нас, а у нас има много малко малко осъдени, защото корупцията е минимизирана. Обаче Западът не го интересесува. Освен това румънски бизнес мени са ми казвали, че това се само малка част от корумпираните. Кьовешовата прокуратура (като влияние) казвала кой крив и кой прав... Демек "*** син, ама наш!"
26
1
 
8
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 година
Излиза че у нас корупция няма 😀 в малките общини положението с корупцията е ужасяващо
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а у Булг аристан НУЛА от 2000г до сега. Супер бъдеще ни очаква, по зле сме от Сомалия
24
3
 
24
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Корупцията е неунищожима, но поне в съседна Румъния се борят с нея, а у нас тя бурно процъфтява като Плевели в безстопанствена градина!
23
1
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Там прокуратура и съд работят, а тук са на принципа - гарван, гарвано око не вади! Тук ако осъдят някой ще е кокошкар без пари и влияни, другите не се пипат!
22
2
 
21
 
! Отговори
Корупция преди 1 година
В България корупция няма, вервайте ми.
21
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 1 година
Кога ще ги стигнем румънците????
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния добре, а у нас Бойко Борисов кога?
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България нито един.