Проблемът с недостига на храни в Англия се задълбочава

Все повече рафтове в магазините са празни
100
Проблемът с недостига на храни в Англия се задълбочава
Снимка: Pixabay

Недостигът на стоки във Великобритания се задълбочава. Периодично различни хранителни продукти изчезват от рафтовете и се налага супермаркети да поставят лимит за пазаруване, а готвачи да измислят нови рецепти, за да се справят със случващото се.

След като преди Коледа рафтовете за яйца в английските супермаркети останаха празни, сега наред са тези за пресните плодове и зеленчуци. Официалното обяснение е, че по това време от годината те основно се внасят от Мароко и Испания, но необичайно студено време в двете южни държави е забавило и намалило реколтата. Затова пет от най-големите хранителни вериги във Великобритания се принудиха да въведат лимит при купуването на краставици, домати и чушки, за да се опитат да разпределят справедливо критично намалелите доставки.

Валя Станева е сладкар във Великобритания и вече все по-трудно се справя, защото буквално няма с какво да направи тортите си. Колегите й вече правят бяла пица заради липсата на домати. Недостигът затвори и някои ресторанти.

„За направата на една торта са ми необходими поне 10-20 броя яйца, но имаше ограничения в магазините и трябваше да обикалям”, споделя жената пред Нова телевизия.

От Британската асоциация на търговците на ябълки и круши съобщиха, че недостигът на пресни плодове и зеленчуци ще продължи. Причината - супермаркетите не плащат достатъчно на английските фермери и те са намалили чувствително производството си, а след Brexit европейските им колеги вече не намират Великобритания за толкова атрактивен пазар.

„И в България сме имали липси, но сме се научили да ги преодоляваме. В Англия започнахме да правим туршийки, суджуци. Това е последният суджук, който е за тази година”, каза още Валя.

Ако правителството не се намеси с адекватни мерки, постепенно англичаните ще се върнат единствено към сезонно ядене на пресни плодове и зеленчуци, както е било преди трийсетина години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Великобританияхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате ли да ми го лапате малко
80
0
 
0
 
! Отговори
Памукчйски преди 1 година
Да така е аз работя там
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаа ве, няма банани, лиле доди болшевизма.
78
0
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Ко стана , тъпите англета санкционират Русия , а в същото време почват да тънат в мизерия и глад . Парадокс !? Това я чака и Европа
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия ще се оправи като свали Сунак, англосаксите ще са добре. Да му мислят ЕС и Бг, нали са зелени.
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за 3 пъти в супермаркета за една седмица не видях нещо да няма и не останах с липси от списъка ми за пазаруване. Нито някой ми е броил плодовете, нито зеленчуците, нито каквото и да било. Не знам защо давате на хейтърите още теми за хейт, и защо вярвате на някакви набедени "новинари".
75
3
 
6
 
! Отговори
и тогава коментара преди 1 година
има една британска верига четири буквена /абревиатура/ със седалище в лийдс, лесно ще я откриете в нет-а, има актуален каталог за продукти и цени. като го прегледате сравнете цените/най-вече на млякото и мл. продукти/ и тогава коментирайте. за качество не говорим, няма прилика и база за сравнение!
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова умни-красиви има там. И за земеделци ли не стават или кариерата на миячи на чинии не е за изпускане:))))))))))))))))))
73
6
 
10
 
! Отговори
Да ги ожали човек преди 1 година
Преди един век слънцето никога не е залязвало в Британската Империя, а сега?? Даже айца и хляб нямат, глад!
72
1
 
12
 
! Отговори
По-сериозно преди 1 година
Хихихихи. Каква е тая българка, която са "намерили" за да обяснява за недостига в Англия. Някаква, която си прави суджуци в къщи във Великобритания и прави "домашни" торти с 20 яйца.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ядат торти.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли още мераклии за емиграция към Албиона - дайте плюс за не и минус за да.
69
3
 
8
 
! Отговори
Солтан Грис преди 1 година
Няма недостиг на храна в UK. Пълно е с брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, горките как го закъсаха, та трябва да жалим за тях, а ние нали сме "много добре", си траем!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уууух завълийте гладни ши мрът.
66
2
 
14
 
! Отговори
Дисисдъуей преди 1 година
Червеи скакалци и *** ще оправят проблема с недостига на храна гарантирано от ЕС
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия, когато и да им потъне острова, все, ще е късно... Няма по долно племе от наглосакското... ===)))..Българските хронични лайнювеее като теб са на изчезване и слава Богу!:))))))))))
64
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости и българизми! Вчера бях във Сейнсбъри и имаше абсолютно всичко! От къде ги копаете тези български сладкари е Англия?!
63
5
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
На тия, когато и да им потъне острова, все, ще е късно... Няма по долно племе от наглосакското... ===)))
62
1
 
3
 
! Отговори
ДА ВЗЕМАТ преди 1 година
От СУАЩ ХРАНИ ОТ ОКРАНЯНО ДА ВЗИМАТ ОТ ТЕХНИТЕ БИВШИ КОЛОНИИ. ИЗБЕГА ХА ОТ. EUTO СЕГА ОФЛАЙНЕН БЕШЕ ПРИ ТЯХ И МОЛЯТ. И ПАК ВСИЧКО НА НАШ ГРЪБ EUTO ША ПОМАГА.