Афганистан забрани отглеждането на мак: Какво ще стане с хероина за Европа?

Съставката може да бъде заменена с нещо много по-лошо
1 апр 2023 22:15, Нели Христова
114
Афганистан забрани отглеждането на мак: Какво ще стане с хероина за Европа?
Снимка: Pixabay/Uschi_Du

Пазарът на хероин в Европа скоро може да изпита шок в предлагането, а експертите се опасяват, че недостигът може да бъде запълнен от нещо много по-лошо.

Почти целият хероин, консумиран в Европа, идва от Афганистан, където талибаните са наложили забрана за отглеждане на мак, която ще влезе в сила през следващите седмици.

Вероятният недостиг на мак би могъл да направи по-изгодно за престъпниците производството на синтетични опиати като фентанил, които да бъдат продавани на отчаяни наркомани, лишени от хероиновата си доза.

Това от своя страна представлява сериозен риск за общественото здраве, тъй като синтетичните опиоиди обикновено са много по-силни от естествения хероин - 50 пъти по-силни в случая с фентанила. Това означава, че е много по-лесно да се предозира: фентанилът отнема живота на десетки хиляди души в Америка всяка година.

Талибаните забраниха отглеждането на мак през април 2022 г., след като през 2021 г. си върнаха контрола над Афганистан от подкрепяното от САЩ правителство. Реколтата от 2022 г. беше изключена, което означава, че резултатите ще започнат да се виждат с тазгодишната реколта през април. Необходими са между една година и 18 месеца, за да достигне реколтата до европейския пазар под формата на хероин, което дава на правителствата време до следващата година, преди да започнат да усещат въздействието.

"Ако забраната на талибаните наистина доведе до драстично намаляване на хероина, произвеждан от опиумен мак, това може да създаде възможност да видим повече синтетични опиоиди", казва Пол Грифитс, научен директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркозависимостите (ЕЦМНН).

"Изглежда странно да го кажа, но почти по отношение на синтетичните опиати, голямата наличност на хероин в момента е ... вероятно защитен фактор", каза Грифитс.

Историята потвърждава неговите опасения. Преди това талибаните забраниха опиума през 2000 г., което предизвика недостиг на хероин в Европа. Не след дълго фентанилът се появява за първи път на континента.

"От началото на 2000 г. нататък имахме проблем с фентанила в Прибалтика, особено в Естония, където той беше причина за доста високи нива на смъртност, свързана с наркотици, и беше доста дългосрочен и неразрешим проблем там", казва Грифитс.

До 2017 г. кризата с фентанила в Естония приключи, тъй като интензивните инициативи на правоприлагащите органи затвориха много от производителите в страната. Но според данни, предоставени на "Политико" от ЕЦМНН, в Естония все още има най-висок дял на фатални свръхдози, включващи фентанил, в ЕС.

Урок от Америка

За да си представите колко опасни могат да бъдат синтетичните опиоиди, погледнете към Америка. Там през 2020 г. от свръхдоза фентанил са починали повече от 58 000 души, докато в ЕС те са 97. До 2022 г. броят на смъртните случаи от синтетични опиоиди в САЩ, дължащи се предимно на фентанил, се е увеличил до 68 000.

Съществуват обаче някои важни разлики. Американската опиоидна епидемия се дължи на големия брой рецепти, издадени за лечение на болка през 90-те години на миналия век. Това доведе до свръхдози от самите болкоуспокояващи, както и до увеличаване на пристрастяването, водещо до употребата на незаконен хероин.

Оттогава насам фентанилът е навлязъл в по-широкия пазар на незаконни наркотици в САЩ, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Той може да бъде открит примесен в много незаконни вещества - от фалшив Xanax, лекарство за тревожност, до наркотици за развлечение, включително MDMA, кокаин и дори канабис. Най-бързо растящата група на смъртните случаи от свръхдоза са тийнейджърите.

За разлика от тях много по-малко европейци се пристрастяват чрез лекарства с рецепта, което означава, че основната рискова група вероятно е далеч по-малкият брой зависими от хероин. Освен това има много по-малко изградена база за незаконно производство на синтетични опиоиди.

"В Европа, в много страни, процентът на предписване на лекарства не е непременно по-малък, отколкото в САЩ, но това не се пренася върху незаконната употреба на опиати или незаконно произведените опиати", казва Арнт Шелекенс, професор в Медицинския факултет на университета "Радбуд" в Нидерландия.

В писмо, публикувано в медицинското списание The Lancet през октомври, Шелекенс и колегите му изтъкват като защитен фактор широкото разпространение на здравните грижи в Европа. Това е така, защото то дава на пациентите достъп до достъпни интервенции, като например смяна на тазобедрена или колянна става, вместо да им се налага да разчитат на опиоиди за облекчаване на хроничната болка.

Други са съгласни с това. "Системата на здравеопазването е важна инфраструктура за превенция и лечение на хората, които стават зависими", казва Нора Волкоу, директор на базирания в САЩ Национален институт за злоупотреба с наркотици. "Тя е от ключово значение за действителното предотвратяване на криза като тази, която преживяваме в Съединените щати с фентанила."

Въпреки това Волкоу смята, че с насищането на пазарите за фентанил в Северна Америка Европа може да се окаже следващата цел за трафик на наркотика. "Нищо не казва, че Европа е имунизирана срещу навлизането на тези наркотици в нейните граници", казва тя.

Смесване

Това е тревога, която се споделя от Европейската агенция по наркотиците, която заедно с Европол управлява система за ранно предупреждение, за да следи за незаконни вещества, които влизат в ЕС.

Неотдавнашен анализ на ЕЦМНН показва, че количеството фентанил, което се появява на европейския пазар, намалява - но расте броят на новите опиоиди.

"Пазарът се адаптира към натиска на САЩ и действията на Китай за намаляване на фентанила. И това, което наблюдаваме, е появата на други нови синтетични опиоиди. Първоначално те са неконтролирани, трудно се откриват, хората не знаят за тях и пак са с висока степен на действие", казва Грифитс.

Говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорт смята, че опасността за Европа се крие в смесите с фентанил.

"Малко вероятно е наркотик, наречен фентанил или China White, China Doll или Sudden Death или както и да се нарича ... просто да се появи на европейския пазар", каза Оорт. "Това, което може да видим тук и там през следващата година, е групи, които се опитват да пресекат друг наркотик със смес от фентанил. Така се създават нови пазари, като се знае, че фентанилът е евтин и силно пристрастяващ".

Въпреки това Оп Ген Оорт вярва, че международното сътрудничество и непрекъснатият мониторинг ще бъдат ефективни за задържане на фентанила и че Европол или местните агенции могат да реагират бързо.

В крайна сметка един фактор може да послужи в полза на Европа - времето.

"Тук имахме 10-годишно забавяне или нещо подобно", казва Шелекенс. "В началото идеята в САЩ беше, че тези опиати, ако ги предпишеш, не предизвикват пристрастяване. По времето, когато се стигна до Европа, ние имахме тези много важни уроци от тях, че те не са безвредни."

"Това е просто предимството, че някой друг е започнал пръв", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
7
 
! Отговори
соломон паси предате преди 1 година
В 2003 година когато Америка окупира Афганистан приходите й бяха около 2.5 милиарда долара .Преди да напуснат Афганистан над 23 милиарда долара. За това Световно зло беше много добре от една стран разрушава нацията на врага си Русия и едновременно и Европа сякаш това е недостатъчно милиони бежанци които само за последните години над милион убити 37 милиона напуснали родните си места.
58
6
 
1
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
'Тъмън"- руските "херинги" да умрът......
57
6
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
Руснаците нямат пари за чист опуим. Друсат се с Крокодил - основната му съставка е много евтин полу-синтетичен опиоид, оттам са некрозите по кожата, устата, мозъка и т.н.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. В Европа почти вече не се употребява херо. Всичко е на кока и амфети, и трева.Хероин обаче самово се употребява в....РУСИЯ.
55
1
 
7
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Чe cagaт nиnep?
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не сте добре, какво по-хубаво от това да няма такива гадости. Хората се зомбират с тях и се превръщат в зверове. Уж са забранени навсякъде по света, а навсякъде алъж вериша си върви с пълна сила и никак не е чудно под чие покровителство. Толкова изгубени млади животи за пусти пари.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууууу, и сега кво правим? На Щатите ще им се наложи пак да влизат там.
52
2
 
16
 
! Отговори
Браво преди 1 година
На Афганистан. Те ще излезат по разумни от САЩ
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Похвално за Афганистан .Кой създаде Ал Кайда ,за един прЕател питам ?А тези които ги създадоха,сега се разлагат от фентанил.Няма не наказано зло,лошо е,че деца дават фира,някой да печели кинти.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво ще стане с хероина за Европа?" Така написано заглавието (пък и началото на статията) оставя впечатлението, че се задава някаква криза и недостиг на наркотици, от които всички ще страдаме. Бе да ви се невидят и "журналистите" и анализаторите в тая "медия"!
49
1
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Ай, ай цуфийци страдат за хероина
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после какви ли не били талибаните. Ето едно голямо добро правят за света !
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня. Разложил ти се е жив мозъка на тебе
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи да разбираме че заради това имагинерно по-лошо е добре доставките за Европа на хероин да си вървят нормално за да може потребителите нормално да се снабдяват ? Вие въобще възможно ли ви е да мислите нормално ? И за какво и е на Европа какъвто и да било наркотик ? Без него Европа няма да се развива ли или как ?
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня СССР като влязоха да унищожат Афганистан и СЩ почнаха да правят ал йайда и талибаните да се бият със СССР.
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗА РАЗМИСЪЛНа балканите е нормално да имаш ниски доходи и бенц трета употреба. Който има малък бизнес или недвижимости редовно си дава половината пари за втора а ако има два пъти по толкова за първа.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се изчистят улиците от утайките , лошо няма!
42
9
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Най-силно засегната ще е Русия като световен номер 1 по употреба на херион. Там го заместват с "крокодил", от който хората се разлагат живи.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Косово и тесни аналбанки!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Афганистан ,лошото е,че синтетиката удря вече яко.А за Косово е обществена тайна,че е гара разпределителна.То за това го отцепиха от Сърбия ,борба за трафик.