Папа Франциск в Urbi et Orbi: Нека побързаме да преодолеем конфликтите и разделенията

45 хиляди души присъстваха на площад "Свети Петър"
9 апр 2023 15:50, Нели Христова
12
Папа Франциск в Urbi et Orbi: Нека побързаме да преодолеем конфликтите и разделенията
Снимка: БГНЕС

След днешната Великденска литургия на площад „Свети Петър” папа Франциск отправи своето традиционно послание и благословия "Към града и света" („Urbi et Orbi“), като подчерта радостната надежда, която носи Христовото възкресение, и насърчи християните да преоткрият радостта от служенето на Бога, да работят за мира и да помагат совите братя и сестри в един свят, белязан от толкова много страдания.

Преди това, папата ръководи сутрешната Великденска литургия, в съслужение с 32-ма кардинали, 15 епископи и над 300 свещеници, съобщи „Ватикан нюз”.

На площада присъстваха около 45 хиляди души, а след литургията папата премина през площада с папомобила, за да поздрави присъстващите. Както обикновено, площадът пред базиликата бе изпъстрен от тридесет хиляди цветя, дарени от цветари от Нидерландия, напомняйки темата за новия живот, надеждата и радостта от Възкресението.

В своето послание към Рим и към целия свят папа Франциск подчерта, че „надеждата не е илюзия, тя е истина“, тя е пътят на човечеството след Възкресението. В обръщението си папата отправи горещ призив: „Нека побързаме да преодолеем конфликтите и разделенията и да отворим сърцата си за онези, които имат най-голяма нужда от това. Нека бързаме да вървим по пътя на мира и братството”. Но пътят на доверието и мира е изпълнен с препятствия и клопки, затова папата отправи молитви за народите, засегнати от страдания и войни.

Папата се помоли за мир за "любимия украински народ" и за това светлината на Великден да озари народа на Русия.

Нека Господ "да утеши ранените и всички, които са загубили близки заради войната", продължи той, и нека затворниците се завърнат у дома, а цялата международна общност да се стреми да сложи край на войната в световен мащаб.

Папата говори за Сирия, която все още очаква мир, и за жертвите на земетресенията там и в съседна Турция, където е необходима нашата постоянна солидарност.

Говорейки за свещения град Йерусалим, папата се помоли за възобновяване на диалога между израелци и палестинци, за да възтържествува мирът. Той се помоли и за помощ за Ливан, който се бори да възстанови стабилността и единството си.

Спомена и Тунис, молейки се младите хора и тези, които страдат от социални и икономически трудности, да не губят надежда и да намерят начини да изградят бъдеще на мир и братство.

Папата се помоли и за помощ за Хаити, където социалните и икономическите трудности все още тежат на хората, борещи се за изход от многобройните предизвикателства.

В словото си той подкрепи усилията за мир и помирение в Етиопия, в Южен Судан и в Демократична република Конго и се помоли за утеха за жертвите на международния тероризъм, особено в Буркина Фасо, Мали, Мозамбик и Нигерия.

Папата призова „всички ние да помогнем на жертвите на глада, злоупотребата с наркотици, трафика на хора и всички други форми на робство, като помолим Господ да вдъхнови лидерите на държавите да осигурят зачитане на човешкото достойнство, за да бъдат излекувани тези социални рани”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убеждавам се чувствам този е на тежки наркотици, дрогират го за да е послушен и да рекламира новия либерастатлантически джендъризъм
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се има специфика в това как папата и пагтриарсите стоят в обществено политически план на запад и изток.Но, основата както каза и колегата е чисто гръцка- философията на Платон.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А заради Ницше изгоряха милиони хора.Ама както и да е.
6
0
 
1
 
! Отговори
Гръкокатолик Папи? преди 1 година
ВИЗАНТИЯ със столица Константинопол е Единствената Римска Империя от 313 година до 1054 година или даже до 13 април 1204 година......................Кой е Римският Папа тогава и отговорът го казал Фридрих Ницше:ГРЪК в Рим е!..................Твърдението на Ф.Ницше цитирам:"Християнството е ПЛАТОНИЗЪМ за простолюдието" уцелило в десетката Римските Папи които горяли и цензурирали книги и пожали само всички трудове на Гръцка ПЛАТОН а гръцка Аристотел номер 2 за Римските Папи!..ГЪРЦИ с Късен РАЗВОД?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 не са само крамоли а начини на управление и всичко останало. Не се прави че са еднакви нещата. На запад монарсите ги коронясва папата. Затова е борбата за поста на папата с кардинали, родовете Медичи с индулгенциите и т.н. При православната църква не е така.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се натрапват конфликтите и разделенията и се върне всичко нормално, такова, каквото беше преди *ковид пандемията*\още не е твърде късно/, няма да има нито конфликти, нито разделения.
3
1
 
1
 
! Отговори
Смяна на местата преди 1 година
Тайна елементарна СТАРА масонска Християнска договорка Константинопол да прави реклама на латиницата и Рим а Римските Папи и запада да рекламират и възхваляват всичко ГРЪЦКО се подозира дори макар че НЯМА доказателства
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата е продължение на Византия тоест Християнизиране на Населението
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да закрива злото наречено католицизъм!