Над 1200 деца умират годишно заради мръсен въздух в Европа

Проблемите са най-често срещани в градовете
24 апр 2023 08:03, Елка Василева
25
Над 1200 деца умират годишно заради мръсен въздух в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Мръсният въздух причинява ежегодно смъртта на над 1200 деца в Европа. Това се посочва в доклад, публикуван от Европейската агенция за околна среда, предадоха ДПА и АФП.

Децата са особено уязвими на замърсяването на въздуха - от времето, когато са в утробата на майките си, до достигане на пълнолетие, отбелязва базираната в Копенхаген агенция. Лошият въздух създава риск и за възрастните, допълва агенцията.

Експертите на Европейската агенция за околна среда посочват, че вредните емисии от транспорта, индустрията и отоплението трябва да бъдат намалени по-бързо.

Практична мярка за подобряване качеството на въздуха около училищата и детските градини например е създаването на повече зелени пространства.

Въпреки подобренията през последните години равнището на замърсяване в много европейски държави упорито е над границите, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), отбелязва Европейската агенция за околна среда в друг доклад.

Проблемите са най-често срещани в градовете. През 2021 г. над 90 процента от градското население в ЕС е живеело при равнища на фини прахови частици, озон и азотен диоксид над препоръките на СЗО.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
brainfart преди 1 година
До Анонимен "Просто горивото, с което се зареждат е с алуминиев прах" ------------ абе, пръскания, ако имат достъп до горивата, защо не нагнасят там алуминий, вируси, син камък, белина и т.н. в горивата за автомобилите??? Ти като пръскаш там хлебааарки, коомари, мраавки и т.н. със спрей от къде ги пръскаш? Директно или от другия край на стаята?
15
0
 
3
 
! Отговори
пилот на непръскачка преди 1 година
До Анонимен "Просто горивото, с което се зареждат е с алуминиев прах." -------------- то заради това и рефинерията в Бургас е най-големият потребител на халумин в България. Вервайте ми.
14
2
 
6
 
! Отговори
Пилот на пръскачка преди 1 година
Да знаете, че днес графикът за пръскане е североизточна България до обяд и софийското поле следобяд. За София сме подготвили смес с повечко халумин. Специално за феновете на конспиративните теории ще сложим и препарат срещу мухъл.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде веднага се появиха и "пръсканите" хахахахаах
12
1
 
10
 
! Отговори
Др. Боц преди 1 година
Абе кажете колко деца умряха от сърдечни проблеми или просто не се събудиха през последната година!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво си мислят "Експертите на Европейската агенция за околна среда", ама в Европа тепърва предстои да се горят въглища и не само..
10
1
 
8
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Те бебе си не оправили, на нас санкции и данъци за мръсен въздух ще налагат.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има наднормено замърсяване само от отоплението и от неизмитите улици и тротоари. Трябва да се забрани отоплението на твърдо гориво в градовете и всеки ден да се мият улиците, както беше преди 50 години.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - разкошно нещо. Когато успееш да измислиш ках храната да е по-вредна и с по-малка хранителна стойност от евтини кренвирши. И не се съмнявам че Нетаняху, човекът, изнасилил народа си да се инжектира масово с вредните експерименти, го е "харесал" много. Стадото инжектирано, маркирано и нахранено със субхрана. КЕФ!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Израел първо пържола беше отпечатана на 3D принтер, а след това риба. Премиерът Бенямин Нетаняху стана първият му дегустатор: Пържолата ще бъде готова след около минута. - След минута? - да Целият процес е еквивалентен на това как една крава се ражда, расте две години и през цялото това време замърсява околната среда. Ние значително намалихме този процес. Без пасища, без вода, без въглероден отпечатък, без емисии. - Къде е пържолата? - Сега се печата.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наднормени нива на замърсяване в България има само с фини прахови частици заради отоплението. Само на няколко места има и друго замърсяване от промишлени предприятия. От транспорта никъде в България няма наднормено замърсяване. В София, когато е студено се виждат стълбове от дим от определени квартали на София, разнасящи се от вятъра към съседните квартали.
5
3
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 1 година
A колко умират в Африка вадейки мед и други метали от западните компютърни отпадаци
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България замърсен въздух има само там, където платените избиратели на ГЕРБ се отопляват с какво ли не, примерно гуми.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как го изчислихте?Като с Ковид,стъкмистика
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бръмбарите и менделеевата таблица с които се храним?Не това не е проблем,щом шунката има нишесте и какви ли не химии вътре,един мама без консерванти.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умират заради кемтрейлса с който ни пръскат!